Когато всички са приятели, въпреки че идват от различни места
Участниците в групата, посетила Легионово, отляво надясно: Ива Рангелова, Дарена Хачерян, Теодора Гогова, Кезбан Мустафова, Ивана Горалова, Цветан Петров, Хрисиан Маринов, Александър Михайлов, Ваня Русчева

Само за един ден всички станахме приятели. Между нас цареше приповдигнато настроение, езикът ни беше на ниво и ние общувахме без граници. Първоначалното неудобство и притеснение изчезнаха за часове. Така започва разаказа си за посещението в Легионово, Полша, Александър Михайлов, ученик от Професионалната гимназия по механоелектротехника в Севлиево и един от седемте ученици, които от 15 до 19 май т.г. бяха в побратимения на Севлиево полски град Легионово, по покана на местното училище №3.

Младите хора останаха в Легионово четири дни, бяха настанени в местни семейства и, както сами споделиха, обгрижвани и предразположени от домакините да се чувстват като у дома. 

Всъщност визитата на нашите ученици не бе разходка, макар, че домакините са се погрижили да не ги оставят да скучаят, подготвяйки им богата програма извън задължителната. 

Младите хора заминаха за Полша, за да участват в театралния фестивал в Легионово, но и да се включат в международния младежки форум, който е част от фестивалната програма. "Първоначално бях песимистично настроена относно пътуването. Не бях излизала от България, за първи път трябваше да летя със самолет. Притесненията ми обаче се изпариха още на първия ден. Посрещнаха ни сърдечно, а представянето ни в театралния фестивал беше на много високо ниво, разказва Дарена Хачерян. 

На сцената по време на театралния фестивал, снимка: ПГМЕТ "Ген. Ив. Бъчваров"

Севлиевци се представили с пиеса "Червената шапчица" в Лондон, на английски език, преведена от Ива Рангелова, преподавател по английски език в ПГМЕТ "Ген. Иван Бъчваров". В пиесата вмъкнали полска музика, което предизвикало силни одобрителни възгласи у публиката, а това спомогнало севлиевските актьори буквално да станат любимците на фестивала. 

Извън фестивалната програма учениците присъствали на уроци по фотография и физика, посетили местните културни и исторически забележителности, показали им как се плетат кошници и как се правят свещи. Като атракция споделят и возенето на каруца, което домакините им подарили. 

Нито за миг севлиевци не са скучали, домакините се погрили да им покажат повече от Легионово, снимка: ПГМЕТ "Ген. Иван Бъчваров"

Това е второто посещение на ученици от гимназия "Ген. Иван Бъчваров" в Легионово. Първото било през 2014 г., когато участвали в съвместна делегация с Община Севлиево за празниците на град Легионово. На следващата година полските ученици върнали визитата, гостувайки на севлиевските си връстници за участие в традиционния фестивал на художествената самодейност, който училището организира.

За пътуването до Полша от гимназия "Ген. Иван Бъчваров" благодарят на Община Севлиево и фирма ЕМКА.

автор: Емилия Димитрова

 

 

 

Матурите в 12 клас ще са на 1 и 3 юни
Образование
Професия Екскурзовод - да бъдеш очите и душата на туристите
Образование
Техническият университет в Габрово предлага онлайн изпити за кандидат-студенти
Образование
Окончателно: в с. Ряховците вече няма да бие училищен звънец
Образование
В гимназия "Пенчо Семов" подготвят аниматори с широка реализация
Образование
Ще има изпращане на абитуриентите, пише се протокол
Образование
213 абитуриенти в общината ще се явят на задължителна матура
Образование
Закриване на училището в с. Ряховците ще се обсъжда на сесия утре
Образование
СБУ номинира три учителки за отличие "Неофит Рилски"
Образование
Студенти от Габрово създадоха модел за измъкване на туризма от кризата
Образование
В ПГМЕТ „Ген. Иван Бъчваров“ изпращат първия виртуален випуск
Образование
РУО определи в кои сгради и зали ще се проведат матурите
Образование
ПГТ "Пенчо Семов" ще приема ученици за професия "икономист"
Образование
Детските градини и ясли в Севлиево ще отворят на 1 юни
Образование
Професия Хотелиер - да създаваш у хората усещането, че са специални
Образование
Красимира Томева получава отличието "Неофит Рилски"
Образование