Кои са най-говорените езици в света?

платена публикация

Светът е малък, но не чак толкова, за да можем да се придвижваме твърде свободно из неговите граници. Независимо дали вярваме на историята с вавилонската кула от Библията или пък чисто исторически и еволюционно признаваме, че е невъзможно всички над 7 милиарда души на планетата да говорят един език – това е факт. От една страна бихме могли да съжаляваме, че не можем да говорим без притеснения с всеки един човек на тази земя. От друга страна обаче, това е сериозна мотивация да прекрачваме бариерите. Така че още дълго ще имаме нужда от една добра преводаческа агенция в София или пък езиков курс.

Но кои са най-говорените езици в света?

Определянето на това кои езици се говорят най-много в света е по-трудна задача, отколкото можете да си представите. Можем да кажем с увереност, че мандарин, английски, испански и арабски са сред първите фаворити. Но има и някои изненади в нашия списък с най-разпространените езици.  Така например, обезпокоителен е фактът, че това, което ние наричаме просто "китайски", всъщност е цяла група от езици, удобно събрани в една категория.

Китайски

Цифрите варират значително тук. Етнолозите смятат, че китайски говорят почти 1,2 милиарда души от местен произход, от които около 1 милиард говорят мандарин. Според учените, няма съмнение, че това е най-говореният език в света.

Испански

Езикът на страстта води пред английския с 400 милиона души, твърди babbel.com. Ако ви трябва език, който ще ви отвори цели континенти, испанският е най-добрият ви залог за тази цел – има най-малко Южна и Централна Америка, Испания, а също и на големи части на САЩ.

Английски

Може би сте един от 360 милиона местни англоговорящи или един от половин милиард души, които го говорят като втори език. Това показва забележителния успех на английския в бизнеса, туризма и международните отношения. Относителната лекота, с която той може да бъде усвоен (особено в сравнение с китайския) и проникващата „мека сила“ на американската култура означава, че английският ще продължи да доминират на световната сцена. За доста хора това все още са синоним на възможности и по-добро качество на живот.

Хинди

Индия има 23 официални езика, сред които е и лидерът хинди/урду. Дали това е един език или два диалекта - все още се спори. Настоящият министър-председател Нарендра Моди, индуистки националист, се опитва да помогне на хинди да измести английския в южните щати на страната като основен език на официалната комуникация и образование - стратегия, която беше посрещната с повече съпротива, отколкото одобрение.

Арабски

Последните данни приписват арабския на около 250 милиона души. Но това е друг пример за относителността на числата. Арабският, подобно на китайския, е толкова различен в различните си диалекти, че е на практика няколко езика, групирани като един за удобство.

Португалски

Това е друг език, чийто обхват дължи най-много на колониалното минало. От 15-ти век запалените португалски търговци и завоеватели пренасят своя език в Африка, Азия и Америка. Днес португалският език се говори от 215 милиона местни жители.

Бенгали

Признайте го: не очаквахте бенгали да бъде в този списък. Той се говори всеки ден от над 170 милиона души.

Руски

С около 170 милиона души, на които е майчин, руският език е осмият най-говорим в света. Известен с тежката си граматика и красива кирилица, той остава един от шестте езика, говорени в ООН и се гордее с произведенията на Достоевски, Набоков, Чехов, Гогол, Толстой и Пушкин.

Японски

Почти всички 130 милиона са говорещите го в Япония - със сигурност най-силно географски концентриран от всички езици в този списък. Японците могат да се похвалят с две отделни системи за писане - hiragana и katakana.

Пенджаби/Ланда

Според различни оценки – с около 100 милиона местни хора, които го говорят, последното място в списъка отива пенджаб. Той се ползва в големи участъци от Индия и Пакистан.

Сигнал за проблем с водоподаването в с. Добромирка, от ВиК отговарят
Общество
Как се завзема бизнес за милиони - разследване на Антикорупционния фонд
Общество
С 600 000 лв. ще се направят неотложни пътни ремонти в села
Общество
Марияна Петрова е президент на Ротари клуб до юли догодина
Общество
От февруари до сега без работа в областта са останали 3240 души
Общество
Над 1600 лечебни растения виреят в парк "Българка" край Габрово
Общество
От този месец "Севлиевогаз" приспада от сметките за газ
Общество
Има избран нов управител на приюта за кучета
Общество
За измамни имейли от името на Енерго Про предупреждават от компанията
Общество
Без винетка до "Севлиевски лозя" и фирмите край пътя за Габрово
Общество
Над три тона капачки се събраха за часове в събота в Севлиево
Общество
Закриване на прокуратурата в Севлиево, предлага главният прокурор
Общество
Търговци протестираха пред РЗИ срещу отмяна на габровския битак
Общество
Областният кризисен щаб препоръчва носенето на маски на пазарите
Общество
Мария Цонкова получи отличието „Пол Харис Фелоу“
Общество
Проект за прахосване на 4 млн. лв., или как коронавирусът стана оправдание
Общество