Кои са новите заместници на министъра на икономиката

В последния работен ден на миналата седмица бяха назначени трима нови заместник-министри в Министерството на икономиката - Яна Балникова, Ирена Младенова и Калина Константинова. 

Ирена Младенова има над 20 години опит в частния и публичния сектор, от които 6 години във водещи международни консултантски компании по проекти за водещи компании от леката промишленост, финансовия и публичния сектор в Централна и Източна Европа. Била е съветник в икономическия екип в Министерство на икономиката, енергетиката и туризма, както и Администрацията на Президента на Република България, по теми, свързани с конкурентоспособност, иновации, инвестиции, бизнес среда. Била е два пъти служебен заместник-министър на икономиката през 2013 и 2014 г. От 2010 г. е асистент в Стопански факултет, Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Владее английски език, ползва италиански, руски, сръбски

Калина Константинова завършва икономика в Колеж Бард в Ню Йорк и магистърска степен по Устойчиво развитие в Лондонското училище по икономика и политически науки във Великобритания. Тя е икономист, специализиран в сферата на икономическото развитие, със силен фокус върху предприемачеството. Работила е в частния, публичния и нестопанския сектор. Семейна, с едно дете. Била е икономически съветник на министъра на икономиката, енергетиката и туризма през 2013 година, а в периода 2014 г. – 2017 г. е съветник в кабинета на вицепремиера по коалиционната политика и публичната администрация. Магистър е по Устойчиво развитие от „London School of Economics“.

Яна Балникова има над 10-годишен опит в аутсорсинг индустрията, където създава и управлява големи екипи, реализира проекти в разнородни индустрии и внедрява програми за оптимизиране на процеси. Била е  част  от управленския екип на успешна международна фирма, основана в България. През 2018 г. се присъединява към екипа на млада иновативна биотехнологична фирма. Завършила е японистика в Софийски университет „Св. Климент Охридски“ и има магистратура по Бизнес администрация от Американския университет в България. Говори английски, френски и японски. Има едно дете.

От длъжността заместник-министър на икономиката са освободени Яна Топалова и Стамен Янев.

 

Малко под 14 на сто е избирателната активност в област Габрово
Политика
Мариян Костадинов гласува за силен парламент, умно управление и държава с правила
Политика
Георги Табаков гласува за европейска и модерна България
Политика
Георги Табаков: Близо е денят, когато и Габрово ще отхвърли модела шуробаджанащина
Политика
105 036 граждани в област Габрово имат право на глас днес
Политика
Окончателно: Четирите мандата в Габрово са за четири партии
Политика
Обработени са 100% от секционните протоколи в област Габрово
Политика
В Дряново избирателите засега са най-активни от всички в областта
Политика
Към 16.30 ч. в областта гласуваха 23.3% от избирателите, над 40 % бяха през април
Политика
Слави Трифонов оттегля Николай Василев, ще ревизира проекта за кабинет
Политика
Георги Табаков поздрави Ивелин Стоянов от ДБ за спечеления мандат
Политика
На сайта на ЦИК има симулатор за машинно гласуване
Политика
Първи неофициални резултати от вота в община Севлиево
Политика
ГЕРБ е втора политическа сила в Севлиево, но първа в общината
Политика
Мика Зайкова: Народът ни каза: "Работете заедно!"
Политика
„Демократична България“ може да вземе мандат от Габрово, ГЕРБ остава с един
Политика