Кои са секциите в риск от контролиран и купен вот след 4 април 2021 г.
илюстрация: Антикорупционен фонд

Какъв е размерът на контролираният и купен вот? Къде са секциите в риск от контролиран и купен вот и кои партии получиха най-много гласове в рисковите секции?

На тези въпроси отговаря фондация "Антикорупционен фонд" след като подложи на анализ резултатите от вота на 4 април т.г. 

Изследването, което бе представено по-рано днес, анализира резултатите на парламентарните избори, за да очертае размера и влиянието на контролирания и купен вот в България. Той стъпва на методология, изготвена въз основа на изследване на всички парламентарни избори от 2013 г. Анализът идентифицира и списък с рискови секции в цялата страна, които експертите представят под формата на интерактивна карта. Автори на анализа са докторът по криминология Мария Карайотова и политологът Марио Русинов.

Рисковите секции са определени по четири индикатора: нетипично висока избирателна активност в секцията, нетипично висок резултат за партията победител в дадена секция, резки отклонения в избирателната активност в секцията в два поредни избора и рязка промяна в избора на гласоподавателите в два поредни избора. 

В Севлиево - повече селски секции са в риск след изборите на 4 април 2021 г. 

От трите секции в риск в Севлиево преди вота през април отпада секция с номер 28 в ж.к. "Митко Палаузов", но остават секции с номера 7 (в кв. "Балабанца") и 1 (в клуб на пенсионера на ул."Гочо Москов"). Към тях сега е добавена секция с номер 8 в кв. "Балабанца".

В севлиевските села след 4 април 2021 г. се очартават 17 секции под риск от купен и контролиран вот. З асравнение анализът на вота през 2017 г. показва, че са били 14.   

Според анализа на Антикорупционния фонд секциите под риск в севлиелска община са двете секции в селата Петко Славейков и Градница и секциите в Агатово, Батошево, Буря, Градище, Дамяново, Добромирка, Идилево, Кормянско, Крамолин, Млечево, Столът и Шумата (към картата на секциите под риск - оттук). 

В Габрово няма градски секции, които подадат под риск

В девет габровски села се забелязват отклонения от индикаторите на анализа, които поставят въпросните секции под риск от възможен контролиран или купен вот.

На 4 април 2021 г. между 1491 и 2101 секции в страната са били в риск от контролиран и купен вот

Това прави до 17% от всички избирателни секции, а увеличението е с 5% спрямо парламентарните избори през 2017 г. В тези рискови секции са гласували между 284 хил. и 410 хил. избиратели, или между 9 и 3% от всички подадени гласове в страната. 

През 2021 г. най-много секции в риск има в Кърджалийски избирателен район - между 31% и 41%. В рискови секции са подадени 29% от глсовете в региона. В секциите в избирателен район Монтана 14% от гласовете са подадени в секции в риск. 

На ниво общини най-много рискови секции има в общините Кирково, Криводол, Павел Баня, Спетември и Тервел.

С най-голяма тежест за размера на контролирания и купен вот в страната е Бургаски избирателен район.

На него се падт 8% от всички гласове в риск в страната. На второ място е Кърджалийският със 7%, следват Пазарджишки и Благоевградски с по 6% и Старозагорски с 5%. 

Най-много гласове в секциите с контролиран и купен вот на 4 април 2021 г. си разпределят ГЕРБ и ДПС. 31% от гласовете в тези секции отиват при ГЕРБ, 30 на сто са подадени за ДПС. За БСП е подаден 12% от вота в рисковите секции, 7% за "Има такъв народ". 

За сравнение на парламентарния вот през 2017 г. ДПС взима най-висок дял от гласовете в рискови секции - 26%. Тогава ГЕРБ получава 24%, БСП - 19%. 

Всичко за анализа на Антикорупционния фонд, четете тук. 

Малко под 14 на сто е избирателната активност в област Габрово
Политика
Мариян Костадинов гласува за силен парламент, умно управление и държава с правила
Политика
Георги Табаков гласува за европейска и модерна България
Политика
Георги Табаков: Близо е денят, когато и Габрово ще отхвърли модела шуробаджанащина
Политика
105 036 граждани в област Габрово имат право на глас днес
Политика
Окончателно: Четирите мандата в Габрово са за четири партии
Политика
Обработени са 100% от секционните протоколи в област Габрово
Политика
В Дряново избирателите засега са най-активни от всички в областта
Политика
Към 16.30 ч. в областта гласуваха 23.3% от избирателите, над 40 % бяха през април
Политика
Слави Трифонов оттегля Николай Василев, ще ревизира проекта за кабинет
Политика
Георги Табаков поздрави Ивелин Стоянов от ДБ за спечеления мандат
Политика
На сайта на ЦИК има симулатор за машинно гласуване
Политика
Първи неофициални резултати от вота в община Севлиево
Политика
ГЕРБ е втора политическа сила в Севлиево, но първа в общината
Политика
Мика Зайкова: Народът ни каза: "Работете заедно!"
Политика
„Демократична България“ може да вземе мандат от Габрово, ГЕРБ остава с един
Политика