Коледа в детските списания от XX век показват в НМО    

Как детският периодичен печат през миналия век разказва на малките си читатели историята за Святата нощ показва в навечерието на празниците Националният музей на образованието. В централното фоайе на НМО са подредени коледни и новогодишни броеве на най-дълго излизалите и високо тиражни месечни илюстровани издания за деца и юноши.

Музеят тръгва по "пътя" на Коледа с най-популярното и обичано месечно списание "Звездица", започнало да излиза веднага след Освобождението - през 1892 година, и завършва със съществувалата половин век  "Дружинка" - от 1948 г. до демократичните промени през 1989 г. Успехът на "Звездица" се дължи  най-вече на неговия редактор Никола Беловеждов - учител, участник в Априлското въстание и просветител. Беловеждов публикува най-добрите образци от българската литература, които приучават децата към добродетелност и труд.                        Показани са празничните издания на списанията "Детска радост" (1920), "Детски другар" (1928),  "Първи стъпки" (1932), "Чавдарче" (1946), "Славейче" (1968), "Дружинка" (1989) и други. Редакторите на изданията - повечето известни педагози, поети и писатели като Пенка Касабова, Ран Босилек, Леда Милева, Лъчезар Станчев, добросъвестно са спазвали указанията на Просветното министерство и Коледният разказ в детската периодика отразява както обществено-политическите тенденции, така и отзвука на големите исторически събития в човешките нагласи.

Показателно в това отношение е стихотворението "Нова година" на учителя, поета и преводач Александър Муратов в списание "Чавдарче", книжка 4 от 1946 г. След пожеланията "Нека е честита Новата година... хлебец и сланина вкъщи пак да има...", Муратов вмъква и пресния спомен за Втората световна война: "Нека се забрави таз война голяма".

Интересно е развитието на образа на най-популярния светец, който пълни с лакомства ботушките на децата - от Св. Николай, през Дядо Мраз до съвременния Дядо Коледа.

Докато в списанията между двете световни войни често се среща библейската история за Рождество и славословието от Евангелието на Лука "Слава във висините Богу, и на земята мир, между човеците благословение!", след 1946 година Коледа и Нова година присъстват в народните обичаи и поверия, в разкази за добри детски постъпки, наградени от Добрия старец.

Актуално звучат и днес "Коледните мисли" на Вяра Бояджиева - съпруга на проф. Николай Фол и майка на проф. Александър Фол: "Коледа не са дните, в които повече хапваме и по-дълго поспиваме. Коледа е празник на радостта, на мечтаните желания, които трябва да се изпълнят; празник на изненадите; единственото време през годината, когато и да дадеш е също така блаженство, както и да получиш!”

 

Градската галерия представя Христо Илев по случай 100 г. от рождението му
Култура
Фотографът Анета Мирчева представя изложбата "Илюзия и реалност"
Култура
Градската галерия открива първата си следпандемична изложба
Култура
9000 лв. събра Ротари клуб в Севлиево за ремонт на читалищния салон
Култура
Изпълнение на трио "Звън" стана песен на седмицата във фолклорна класация
Култура
Галерия "Видима" представя "Фрагменти" на Цветан Казанджиев
Култура
"Джинс" снима филм за Валди Тотев в Музея на образованието
Култура
Данаил Лалев получи почетна грамота на Министерството на културата
Култура
Историческият музей днес показва изложба на открито
Култура
Алфидин Ахмедов е новият директор на Кукления театър в Габрово
Култура
Студентските рисувани керамични изделия за баня вече са подредени в изложба
Култура
100 години от рождението на Валери Петров с монолог на Лилия Маравиля
Култура
Спорт, култура и изкуство в Севлиево са разрешени от 14 май
Култура
Когато децата рисуват, изкуството става заразно
Култура
С изложба "Изкуството е заразно" галерия "Видима" отваря за посетители
Култура
Кът за поезия в парк "Черничките", идеята е на Интеракт клуб
Култура