Търсене

Бастионът на ГЕРБ в Севлиево е сериозно разклатен, въпреки, че се бетонираха за още четири години във властта

Изводът от тези местни избори в Севлиево е като избора ни на пазара - когато стоката не ти харесва, купуваш от онази, която вече си опитвал. Така не правиш компромис с вкуса, въпреки, че ти се е искало да разнообразиш менюто.  
Емилия Димитрова
Бастионът на ГЕРБ в Севлиево е сериозно разклатен, въпреки, че се бетонираха за още четири години във властта

Резултатите от местните избори в Севлиево са ясни - Иван Иванов от ГЕРБ е кмет на общината за четвърти мандат. Не е ясно колко са вярвали, че е възможно това да не се случи, но то всъщност има обяснение. 

Защо Иван Иванов пак спечели?

Много преди да бъдат обявени кандидатите на отделните партии беше ясно, че Иван Иванов е сигурен претендент за нов мандат. Не че му липсва нехаресване. Напротив, все по-намаляващата електорална подкрепа за Иван Иванов говори, че ГЕРБ в Севлиево е първа политическа сила основно благодарение на административния ресурс и обкръжението, което ГЕРБ си е създала през годините.

Да станеш кмет с малко над пет хиляди гласа при почти 30 хиляди имащи право на глас не е победа. В ГЕРБ не може да не си дават сметка, че това може да е последният път, в който печелят в Севлиево. Това обаче много зависи от опонентите им, а на тези местни избори ГЕРБ имаше късмет с опоненти.  

Избирателите трябваше да се задоволят с каквото има

Неуспелите преди четири години Богомил Петков и Светлана Георгиева определено силно искаха властта. Толкова силно я искаха, че нито един от двамата не беше готов да отстъпи в името на промяна на модела в Севлиево. Всеки от двамата имаше своята подкрепа отпреди четири години и всеки вероятно е предполагал, че този път гласовете ако не се удвоят, поне ще са повече. Нищо от това обаче не се случи. И двамата получиха по-малко, отколкото през 2019 г., което означава, че нито един от тях не е прибавил към одобрението, което е натрупал към този момент. 

Не може да се каже, че не са имали поводи. За четири години в Общинския съвет Светлана Георгиева имаше много възможности да "блесне" като опозиция, но тя не го направи. Богомил Петков от своя страна стана досаден с темата за водата и подчертаването на личния му принос за решаването на водния проблем, с което без съмнение прекали.   

Имаха ли шанс обединени зад една обща кандидатура? Отговорът на този въпрос не е еднозначен. Нямаше да имат шанс, ако обединението се беше случило за един от двамата и биха имали силен шанс да "бият" Иванов, ако се бяха обединили зад напълно нова личност, по модел "всички срещу ГЕРБ". Защо не успяха да го направят, сами трябва да кажат, ако разбира се изобщо са готови да коментират. 

Грешките на Богомил Петков   

Богомил Петков не успя да разбере, че показването на препълнени контейнери и вадички вода по повърхността на водопровода няма да му донесе нужната подкрепа. Познатото от миналите избори изпълнение с поканата за дебат към Иван Иванов също не му спечели симпатии. Като се добави и това, че отиде на крака в щаба на ГЕРБ, за да занесе едно писмо, което вече беше завъртял по медиите, беше ясно, че започна да губи още по време на самата кампания.

Към негативната предизборна кампания, която води Петков, трябва да се прибави неодобрението на коалицията, която го издигна, за което ГЕРБ и ДПС положиха усилия, които дадоха резултат. Богомил Петков обаче не успя да разбере, че по време на избори не е важно какво говориш, а какво чува и разбира избирателят. В този смисъл посланията му имаха нужда от сериозна редакция, но в неговия предизборен щаб не го разбраха. 

Не на последно място трябва да се отбележи високото говорене на Петков колко много е направил за Севлиево. Това също отдръпна избирателите. Да, може да е така, но има неща, които по време на избори не се правят така. 

Не съпруга и майка, а кмет

Светлана Георгиева обърка предизборната кампания с благотворителна. Не отправи нито едно политическо послание, въпреки, че кметът на една община е политическа фигура и носи политическа отговорност. Не пое нито един управленски ангажимент пред избирателите, не показа предизборна програма, не посочи конкретни проблеми и не се отчете за четирите години в управлението. Във визитката, с която я представяха от сдружението, което стои зад нея, акцентът беше, че е "една от нас", а тя самата изведе на преден план "първо съм съпруга и майка". Да, така показа, че действително е една от нас, съпруги и майки, но изборите все пак бяха за кмет. 

Избирателите, които искаха промяна и вече не харесваха Богомил Петков, очакваха конкретни управленски ангажименти от Светлана Георгиева, но когато не чуха нищо от нея, спестиха подкрепата си. Затова на първия тур Георгиева събра наполовина по-нисък вот от този преди четири години и едва на балотажа, когато всички останали я подкрепиха срещу ГЕРБ и Иванов, получи добра подкрепа, за която обаче беше много късно. Това, което не може да се отрече е, че според резултатите от балотажа Светлана Георгиева успя да разклати бастиона на ГЕРБ в Севлиево и то с помощта на всички останали субекти от първия тур на вота.

Много добра кампания направи Станимир Стойчев от БСП и е редно това да се отбележи. Да, той нямаше шанс да стигне на балотаж и заради много сериозния отлив от БСП на Нинова. Между другото този отлив пролича и в едва трите мандата в Общинския съвет за БСП - с два по-малко от последния управленски мандат.

Изводът от тези местни избори в Севлиево беше като избора ни на пазара - когато стоката не ти харесва, купуваш от онази, която вече си опитвал. Така не правиш компромис с вкуса, въпреки, че ти се е искало да разнообразиш менюто.  

 

Коментари (4)
Подредба: Сортирай
 • 1 Аватар - Мариян Минков
  Мариян Минков

  Браво много добър анализ на местните избори в Севлиево

 • 2 Аватар - Х. Георгиев
  Х. Георгиев

  До авторката - г-жа Емилия Димитрова. Г-жо Димитрова, с някои изводи и доводи от статията Ви, бих могъл да се съглася, с други - категорично не. Опитали сте се да анализирате изминалите избори, доколко успешно, нека читателите преценят, за мен - не дотам добре. Въпреки това всеки има право на мнение, особено Вие, след като сте получили поле за изява и доверието от Севлиево онлайн.

 • 3 Аватар - Павлина Сербезова
  Павлина Сербезова

  Адмирации за професионалния коментар-кратко,точно,ясно!

 • 4 Аватар - съседа
  съседа

  Не можах да разбера как и по какъв начин се клати бастиона... Поздравления за гласувалите за ГЕРБ.

Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за членове на Европейски парламент и за Народно събрание на 9 юни 2024 г.