Колко проби за Covid 19 са изпратени за изследване от Севлиево?
Снимка на Olga Lionart от Pixabay

от Емилия Димитрова

Колко пациенти със съмнения за коронавирусна инфекция за изследвани в Севлиево? Оказа се, че на този въпрос има два отговора. 

Странното разминаване е с един източник - официалния сайт на Община Севлиево. 

На 27 март т.г. там е публикувана информация за среща между общинското ръководство и представителите на здравни заведения в града. Във въпросния текст пише, че в МБАЛ "Д-р Стойчо Христов" към тази дата са взети шест проби на пациенти със заболявания на долните дихателни пътища, доказани с рентгенов образ. Подчертава се, че всичките шест проби са отрицателни (виж маркираната част в текста по-долу, б.ред.).

Текстът, публикуван на 27 март, от който става ясно, че са изследвани 6 пациенти, пробите им са отрицателни, скрийншот: "Севлиево онлайн"

Тази сутрин на страницата на Общината е публикувана информация, която отново съобщава, че в Севлиево няма установени случаи на коронавирус, взети са три проби на пациенти от Инфекциозно отделение, и трите са отрицателни. 

Информацията от 6 април 2020 г., която съобщава за трима изследвани пациенти, скрийншот: "Севлиево онлайн"

Информацията от днес се припокрива с публикуваното в петък миналата седмица в профила на МБАЛ "Д-р Стойчо Христов" в социалната мрежа фейсбук. Там се уточнява, че тримата изследвани са мъж на 60 г. и две жени. 

Мъж и две жени, пациенти на Инфекциозно отделение, са изследвани до момента, съобщават от болницата, екранна снимка: "Севлиево онлайн"

Всичко е прекрасно, но е очевидно разминаване в броя изследвани пациенти. 

Към учудването "Севлиево онлайн" добавя отговор от прокуратурата, изпратен по сигнал от медията, след като в средата на март бяхме уведомени, че в болницата е в сила устна заповед на главната медицинска сестра проби да не се правят. Според наши източници болничната управа е имала опасения, че при положителен случай, заведението ще бъде поставено под карантина, а това щяло да отдръпне пациентите. Днес този страх, дори да го е имало, не е актуален, тъй като лечебното заведение е в списъка на здравното министерство с болници, в които ще се лекуват леки, средни и тежки случаи на Covid 19.  

В деня, в който бе изпратен сигнала, от прокуратурата са възложили проверка, става ясно от получения два дни по-късно отговор. Резултатът от нея сочи, че на пациент в Инфекциозно отделение (около 50-годишен), са взети и изпратени за изследване две проби за Covid-19. В същия отговор се уточнява, че лекарка във Вътрешно отделение, която на 11 март се завърна от Испания, а на 13 март даде две последователни дежурства, на 17 март също е била изследвана за коронавирус. И нейните проби са отрицателни. Само че лекарката не е била пациент на Инфекциозно отделение. А като се напасне този отговор към справката от болницата, сметката не излиза. 

Затова е важно да бъде уточнено - вземат ли се проби на пациенти със съмнение за коронавирусна инфекция, колко точно са взетите проби до момента - три, шест или девет, и на пациенти от кои отделения.

Информацията е дължима на гражданите не само за тяхната увереност, че нещата в Севлиево са под контрол, но и с оглед на молбата от управителя на болницата към граждани и фирми да подпомогнат финансово лечебното заведение. 

 

   

Първа жертва на COVID-19 в Севлиево
Здраве
Д-р Ценка Иванова възобновява приема на пациенти от 18 май
Здраве
Д-р Попова, онколог, преглежда на 21 май т.г.
Здраве
В "Медицински център-1" започват PCR тестове
Здраве
При общопрактикуващ лекар – само след записан час
Здраве
След PCR тест: няма Covid в Държавната психиатрична болница
Здраве
Новият случай на Covid в областта е жена на 86 г. от Габрово
Здраве
Консулът на Турция в Пловдив дари защитни костюми за област Габрово
Здраве
19 са заразените с ку-треска в три села, две са в Севлиевско
Здраве
PCR тест, заплатен от гражданите, не може да е условие за прием в болница
Здраве
Записват за прегледи при д-р Пейо Мишев на 19 юни т.г.
Здраве
Д-р Вилдан Хасан започва работа в "Медицински център-1"
Здраве
От днес без маски на открито, покриваме устата, ако говорим с някого
Здраве
При общопрактикуващ лекар и специалист - само след записан час
Здраве
Медицинска сестра от Инфекциозно отделение в Севлиево е с Covid
Здраве
Д-р Никола Русинов възобновява приема на пациенти
Здраве