Търсене

Комисията за защита на потребителите не откри сериозни нарушения във връзка с паниката около цените на горивата

Севлиево онлайн
Комисията за защита на потребителите не откри сериозни нарушения във връзка с паниката около цените на горивата

Снимка: Engin Akyurt от Pixabay

Комисията за защита на потребителите (КЗП) продължава да извършва комплексни проверки по бензиностанциите в страната и до момента не са открити сериозни нарушения, обяви председателят на комисията Димитър Маргаритов в ефира на BG ON AIR. Проверките вклюват цялостния процес на продажба на горива, включително дали изписаните цени на „тотема“ пред бензиностанцията съответстват както на бензиноколонката, така и на касовия апарат.

Според Маргаритов пазарът на горива у нас не е регулиран и държавата по никакъв начин няма контрол върху цените. Според него обаче при извънредни ситуации, каквато беше пандемията и каквато сега е войната в Укрейна, възниква въпросът дали не е добре да има механизъм, чрез който да има таван на цените на стоки от първа необходимост. Той припомни, че в началото на пандемията през март 2020 г. бяха приети текстове, ограничаващи цените на стоките и услугите до средната им стойност за изминалите три месеца, които обаче не влязоха в сила.

Дали в случая с цените на горивата има основания да се говори за картел между търговците, това ще установява Комисията за защита на конкуренцията, уточни председателят на КЗП Димитър Маргаритов. 

Проверката, която КЗП извършва е възложена от вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова и е във връзка с изкуствено създадената паника и за недопускане спекулативно повишаване цените на горивата.

Вчера от комисията за защита на конкуренцията публикуваха съобщение, в което се казва, че във фокуса на внимание на комисията е ръстът в цените на горивата. Това обаче би било нарушение "само ако не се дължи на пазарните процеси, като например повишаване на търсенето, а е резултат от съгласувано или координирано поведение на пазарните участници или на антиконкурентни практики на предприятие с господстващо или монополно положение". 

В тази връзка и в рамките на своите правомощия, Комисията ще извърши проучване на причините за повишаването на цените на горивата през последните седмици, уточняват оттам. В същото съобщение се казва, че "Комисията оценява високо активното съдействие на обществото при предоставянето на относима към проучването информация" и се посочват начини, по които гражданите биха могли да подадат информация при съмнение за угороворени цени и нелоялна конкуренци: на електронен адрес delovodstvo@cpc.bg или на адрес: София, бул. Витоша № 18.

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!