Търсене
След като Министерският съвет одобри програма за компенсиране на топлофикационните дружества и битовите потребители на природен газ

Компенсациите за битовите абонати на "Севлиевогаз" са във фактурите за януари

Емилия Димитрова
Компенсациите за битовите абонати на

Снимка от Pixabay

Битовите потребители на природен газ от Севлиево, клиенти на "Севлиевогаз 2000", са получили компенсации заради високите цени на синьото гориво, показва проверка на "Севлиево онлайн". Компенсациите за декември и януари са във фактурите за януари, посочени като отделна цифра за всеки от двата месеца, за които държавата обяви, че ще приспадне от задълженията. След приспадане на помощта, е посочена крайната сума за плащане.

Компенсацията е фиксирана сума за всеки мегаватчас използван природен газ през месеците декември и януари и се изчислява като 50% от разликата между цената на обществен доставчик, одобрена от КЕВР за съответния месец, и прогнозната цена на природния газ за първото тримесечие на 2022 г. съгласно ценовото решение на регулатора от 1 юли 2021 г. В сумите не е включен ДДС. 

За януари цената на природния газ е 133.41 лева за мегаватчас. От тази стойност се изваждат 48.84 лева и 50 на сто от това се получава 42.30 лева на мегаватчас. Това е сумата за подпомагане за януари 2022 г. За декември компенсацията е изчислена на 26.77 лева за мегаватчас. 

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за кмет на община, общински съветници и кметове на кметства на 29 октомври 2023 г.