Търсене

Конкурс за радетелите прерасна от училищен в национален

Основната цел на фондация "Радетел" е да поощрява младите хора да изучават историята на образованието и културата на родния си град, училището, семейството.
Конкурс за радетелите прерасна от училищен в национален

Тържественото награждаване се състоя на 15 юни в Актовата зала на Националната Априловска гимназия

За няколко години училищен конкурс, организиран от Националната Априловска гимназия и фондация „Радетел“, се разрасна до национален.

На 15 юни в историческата сграда на гимназията в Габрово тържествено бяха връчени наградите от четвъртото издание на инициатива, в която се включиха ученици от 18 града и населени места в страната.

Тазгодишната тема за историята, патроните и дарителите на „моето училище“ провокира най-голямо количество ученически творби: видеоматериали – 22, исторически есета – 13, и научни разработки – 5.

Победител в категория „Есе“ е Иванна Иванова от ПГ „Найден Геров“ в Лом. За „Продукт с видеосъдържание“ бяха връчени две първи награди – на Пресиана Стефанова от ЧПГТП „Райко Цончев“ в Добрич и на екип от ПТГ „Д-р Никола Василиади“ в Габрово (Беатрис Ватева, Волен Цонев, Доминик Маринов).

Изображение - 10918Д-р Сербинова с Ивет Иванова, носител на годишната стипендия на фондация "Радетел", снимка: фондация "Радетел"  

Първа награда за историческа научна разработка не се присъжда.

Всичките 40 участници получиха грамоти, а наградените – първи, втори, трети места заедно с поощренията – получиха и парични награди.

Тазгодишната стипендия на фондация „Радетел“ беше връчена на Ивет Иванова от Националната Априловска гимназия.

Основател и председател на фондация "Радетел" е д-р Елена Сербинова, правнучка на Иван Рашеев – дългогодишен председател на Одеското българско настоятелство, дарител на гимназията в Габрово и един от изпълнителите на завещанието на Васил Априлов.

Според д-р Сербинова, която живее и работи в Калифорния, всички участници са показали много високо качество на работа. „Това съвпада напълно с програмата на фондация „Радетел“ и с моя личен стремеж да се популяризират и развиват делата на първите радетели за просвета, да се приобщава младото поколение към идеите на дарителството, на радетелството, каза в Габрово наследничката на известния род Рашееви. "Защото да бъдеш радетел, не означава само финансова помощ, това означава и морална подкрепа, и съпричастност. Надявам се, инициативата да се развива – има много идеи, включително конкурсът да се превърне в международен.“

Изображение - 10917Наградените участници в конкурса, д-р Елена Сербинова в средата, снимка: фондация "Радетел"  

Основната цел на фондация "Радетел" е да поощрява младите хора да изучават историята на образованието и културата на родния си град, училището, семейството. Да учат повече за личностите, допринесли за развитието на просветата и културата на страната. Фондацията е основана преди две години от д-р Елена Сербинова. 

 

 

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за кмет на община, общински съветници и кметове на кметства на 29 октомври 2023 г.