Търсене

Концепцията за устойчива енергетика на Мюрсел Кадиров му спечели първо място в състезанието „Енергетиката и ние 2024“

Севлиево онлайн
Концепцията за устойчива енергетика на Мюрсел Кадиров му спечели първо място в състезанието „Енергетиката и ние 2024“

Мюрсел Кадиров (в средата), вдясно на снимката е научният му ръководител инж. Дияна Николова

На 22 март т.г. варненският Технически университет бе домакин на Осмото национално средношколско състезание "Енергетиката и ние 2024". Тази година темата бе "Технология за устойчив енергиен преход“.

Мюрсел Кадиров, десетокласник от Професионалната гимназия по механоелектротехника "Ген. Иван Бъчваров" в Севлиево компетентно запозна жюрито и аудиторията с концепцията си за устойчива енергетика, уверено демонстрира макета си "Зелената ХЕС“ и бе отличен с първо място в категория макети.

Достойно беше представянето и на неговите съученици от клуб „Приложна електротехника“, професия "електротехник", които работят под ръководството на инж.Дияна Николова, също подготвиха макети и презентации. 

Иван Иванов, Георги Христов и Ивелин Иванов от 11 клас представиха идеята си за получаване и използване на водородно гориво „HydroMobility“. Митко Николаев и Коста Иванов от 9 клас атрактивно презентираха проекта си „Безконтактно зареждане на електромобили“, а Николай Андреев от 12 клас представи разработката си „Управление на центробежни помпи“.

Изображение - 13311Учениците от севлиевската гимназия по време на подготовка за представяне на макетите  

В състезанието участваха 85 ученици - финалисти, с 31 учители - ръководители на екипи, представители на 21 училища от 16 града в страната. Оценяването бе от жури, в което влизаха преподаватели от Техническия университет във Варна и представители на фирми-партньори, които традиционно подкрепят надпреварата и участват в комисиите за оценка на ученическите проекти.

Дванадесетокласниците, участници в състезанието получиха възможност да бъдат приети за студенти по определени специалности на Технически университет – Варна за учебната 2024/2025 година.

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!