Търсене

Копия на първите християнски изображения от Етиопия показаха в Парламента деца от арт-център "Видима"

Севлиево онлайн
Копия на първите християнски изображения от Етиопия показаха в Парламента деца от арт-център

Снимка: пресцентър на Парламента на Република България

Изложбата „Да бъде светлина“, посветена на Рождество Христово, беше открита в Народното събрание. Експозицията, която е организирана от Сдружение „Духовно огледало“, представя икони и иконостаси, изработени от деца между 5 и 15-годишна възраст чрез техниката на хартиената пластика. На откриването деца от детска градина „Брезичка“ в София изпяха коледна песен, изиграха български народен танц и сурвакаха за здраве присъстващите депутати и гости.  

В изложбата Арт център „Видима“ представя копия на първите християнски изображения от Етиопия, намиращи се в Музея на иконата във Франкфурт на Майн. Иконостасът, част от експозицията, е дело на Ателие „Приказен свят“. Сдружение „Духовно огледало“ показва в парламента икони, изработени от деца, с техниката – пластика с царевична шума.

Изображение - 13068Художниците от арт-център "Видима" пред своите творби, снимка: пресцентър на Народното събрание  

Председателят на парламентарната Комисия по труда, социалната и демографската политика Деница Сачева благодари на децата, които с произведенията си в навечерието на най-светлите празници внесоха красота, надежда и радост в законодателната институция. Те имат нужда от изява, искат да получат признание за таланта си и някой да се порадва на това, което са направили, отбеляза Деница Сачева.

Изпълнителният директор на Агенцията за българите в чужбина Райна Манджукова подчерта, че най-лесният начин децата от българските общности зад граница да бъдат приобщени е чрез изкуството и културата. По думите й през следващата година се планират подобни инициативи за децата на българите от Западните покрайнини и на Балканите.

Председателят на Сдружение „Духовно огледало“ Татяна Костадинова обясни, че иконите от царевична шума са посрещнали папа Франциск в католическата църква в град Раковски при визитата му в България. Днес имаме нужда от един светъл лъч и смятам, че това са децата на България, с техните песни, танци и творби, отбеляза тя.

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за членове на Европейски парламент и за Народно събрание на 9 юни 2024 г.