Търсене
Комисията по стоковите борси и тържища тръгва по всички пазари, за да установи причините за високите цени на олиото

Корнелия Нинова: Цена от 5 лв. за олио е спекулативна

Севлиево онлайн
Корнелия Нинова: Цена от 5 лв. за олио е спекулативна

„Цена от 5 лв. за литър олио по магазините е спекула. Производствената цена на литър олио е 2 лв. Сами разбирате, че разликата от 2 до 5 лева не е оправдана", заяви вчера министърът на икономиката Корнелия Нинова. Според нея твърдението, че спирането на внос от Украйна и Русия на слънчогледово семе е една от причините за вдигането на цените е неоснователно. В България в момента имаме 1 500 млн. т. слънчогледово семе, което стига за четири години и половина за производство на олио, тоест липса на суровина няма, категорична е Нинова.

Според нея собствениците на слънчоглед и производителите на олио задържат количества в складове, фабрики в очакване да се вдигне още цената или в очакване да го изнесат на по-високи цени, тъй като в момента има недостиг в Европа и света на слънчогледово семе, заради което цената на международните пазари е скочила.

"Нашата роля е да помогнем на българския народ в този труден момент и да спрем спекулата с цените. Искам да им кажа, че няма да позволим малцина да станат милионери за няколко дни на гърба на българския народ с повишаването на цените", обяви министърът на иконоомиката.

Затова е сигнализирана за картел Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), а Комисията за защита на потребителите (КЗП) е на проверки. "Ще влезем във всеки склад, ако трябва, и ще установим какво се случва там. Комисията по стоковите борси и тържища тръгва по всички пазари, за да се установи какво се крие. Искаме да кажем на всички, че държавата винаги ще подкрепя белия сектор, предприемачите, които работят на пазарни принципи  и на конкурентна основа, но онези, които в момента се опитват да печелят свърхпечалби на гърба на българския народ ще им кажа: ще срещнете цялата сила на държавата, всичко, което ни позволява закона, всички институции ще се вдигнат на крак и няма да позволим, чрез спекула да изнудвате в тези трудни моменти  на кризи българския народ“, каза вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова след заседание на Министерски съвет.

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за кмет на община, общински съветници и кметове на кметства на 29 октомври 2023 г.