Търсене

Започна се. Костадин Костадинов поиска определени журналисти да напуснат пресконференция на "Възраждане"

Свободата на словото в България винаги е имала проблем, но от днес той е особено сериозен. За пореден път.
Емилия Димитрова
Започна се. Костадин Костадинов поиска определени журналисти да напуснат пресконференция на

Снимка: БТА

Лидерът на проруската "Възраждане" Костадин Костадинов днес демонстративно е помолил представителите на четири медии - "Капитал", "Дневник", "Клуб Z" и  "Медиапул", да напуснат обявената от него пресконференция в БТА. В противен случай той обявява, че няма да има пресконференция. Запис от случващото се бе разпространен от "Дневник", чийто представител, въпреки, че е гонен, е записвал през цялото време думите на Костадинов. 

От това, което лидерът на "Възраждане" казва, трябва да се разбере, че той има принципи, които не му позволяват да отговаря на въпроси на "жълто-кафяви отходни тръби на американско посолство". Това вероятно са четирите медии, които получават финансиране от фондация "Америка за България". Между другото средствата, които фондацията им отпуска и проектите, по които това става, са публично достъпни на сайта на "Америка за България" и в портфолиото на самите сайтове. Няма нищо тайно или скрито, а в страна като България, където медии се купуват срещу осигуряване на комфорт за политици, най-чисто е изданията да имат независимо финансиране, което им гарантира свобода и безпристрастност.

Най-малко е налудничаво това, което по-късно следобед от партия "Възраждане" разпространиха с имел до медиите. В него се казва, че "така наречените медии, финансирани от други държави, без значение кои, трябва да бъдат обозначени като агенти на чуждо влияние". Пак там се казва, че "Възраждане" е подала до прокуратурата имената им. Впрочем това е излишно усилие и не е нужно от "Възраждане" да се напъват, защото имената на получаващите външно финансиране са публични и това, между другото, е едно от условията, за да получат финансиране.

Ако действително Костадинов иска да е полезен относно финансирането на медиите, може да се заеме с издръжката на медии вътре в страната, които е ясно кого подкрепят, но е съмнително как се издържат. 

Свободата на словото в България винаги е имала проблем, но от днес е особено сериозен. Български журналисти бяха публично гонени от официална пресконференция на партия, която само преди три дни се титулова като четвърта политическа сила. Медиите, за които работят тези журналисти, по искане на лидера на въпросната партия, трябва да бъдат наречени чужди агенти и проводници на чуждо влияние, а за целта Костадинов имал готов законопроект. 

"Обръщаме се и към ръководствата на обществените медии и най-гледаните телевизии с въпрос дали ще продължат да толерират предоставянето на несъразмерно ефирно време на политици, на които им липсва базисно уважение не само към журналистите, но и изобщо към демократичния и правов ред", написаха в позиция по повод случилото се от Асоциацията на европейските журналисти-България.  

Цялата позиция на Асоциацията на европейските журналисти - тук

Кой е Костадин Костадинов и откъде се появи в българската политика - тук

 

 

 

 

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!