Търсене

Ковид-19 и заговорът за намаляването на световното население

Ковид-19 и заговорът за намаляването на световното население

снимка: Pixabay

източник: Factcheck.bg

Ковид-19 е просто план за световно изтребление, наложен от международния глобалистки елит. Ваксините срещу коронавирусната инфекция съдържат съставки, които ще убият ваксинираните. Всичко, което се случва от началото на пандемията е пореден опит за налагане на “Нов световен ред”. 

Вероятно сте чували поне едно от тези твърдения. Един на всеки петима души в САЩ вярва, че Ковид-19 е план на ООН за обезлюдяване на Земята. Според проучване на изследователски център “Тренд”, изготвено за в. “24 часа” през 2020 г. в България 40% от хората са на същото мнение. Според изследване на института GlobSec от 2021 г., процентът вярващи в това твърдение в България е най-високият от всички държави в Централна и Източна Европа – 45 на сто.

Какъв е произходът на тези вярвания? Защо толкова много хора смятат, че Ковид-19 е изкуствено създаден вирус, чиято цел е обезлюдяването на Земята? Какви са тенденциите за населението на света за следващите няколко десетилетия и ще бъде ли обезлюдена Земята? 

Изследователите предлагат различни определения и обяснения за конспиративните теории – в този текст се позоваваме на научна публикация, която прави преглед на изследванията по темата, можете да се запознаете с оригинала тук. Конспиративните теории могат да бъдат определени като опит за обяснение на значими социални и политически събития с твърдения за тайни планове, подкрепяни от властимащите, без значение дали става въпрос за държавници или други групи, за които се приема, че имат голяма власт. 

Изследванията до момента са установили, че хората, които вярват в една конспиративна теория са склонни да повярват и в други. Причината за това често е в генерална предубеденост срещу популярните авторитети. Хората се идентифицират с конспиративни теории, тъй като те им предоставят ясно и подредено обяснение за нещо объркващо. По този начин възстановяват чувството им за контрол върху заобикалящите ги събития или поддържат усещането им за принадлежност към група, която изразява “правилната позиция” по сложния въпрос. 

Защо хората трябва да станат по-малко?

Кой иска да обезлюди Земята и защо?

За първи път ли има съмнения, че ваксините са план за масово изтребление?

Колко е популярна в България теорията за световно изтребление?

На тези и още въпроси, отговорите са в продължението на текста, което може да прочетете тук. 

Factcheck.bg е единствената платформа в България, която се занимава ексклузивно с проверка на фактите - инициатива на Асоциацията на европейските журналисти - България (АЕЖ). Мисията на Factcheck.bg е да се противопоставя на увеличаващото се замърсяване на медийната среда чрез дезинформация и неверни твърдения и да спомогне българските граждани да достигат до информирани решения, свързани с неотложни проблеми като избор на политически лидери, общественото здраве по време на пандемия и защитата на човешките права на България.
Екипът е съставен през май 2021 г. от професионални журналисти без партийни обвързаности с цел да се борят с нарастващото количество дезинформация в българската медийна среда. Целта на проекта е да проверява твърдения по теми от обществено значение с потенциал за социално влияние, като екипът прави това винаги според най-високите журналистически стандарти и с професионализъм. 
Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!