Кой получи годишните награди за принос в свободата на информация
За деветнайсти път ПДИ връчи четири награди "Златен ключ" и две антинагради - "Вързан ключ" и "Катинар", снимка: ПДИ

Вчера, 28 септември, в Деня на правото да знам, Програма Достъп до информация предтстави годишните награди за принос в областта на свободата на информация. Церемонията, която се провежда за деветнайста поредна година, за втори път беше онлайн. 

Наградите за 2021 година са в шест категории.

В категория „Гражданин, използвал най-активно правото си на информация

почетна награда „Златен ключ“ за цялостен принос към достъпа до информация в България получи Юлиян Чолаков за дългогодишната му работа със Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) и за приноса му към по-голямата отвореност и отзивчивост на институциите. Наградата в памет на Чолаков, бе виртуално приета от сина му Александър Чолаков.

Награда „Златен ключ” се присъжда на Николай Неделчев от София за упоритото и резултатно използване на ЗДОИ като антикорупционен инструмент. В резултат на дела по негови заявления обществото научава мотивите за прекратяването на проверката в случая, станал известен като „ЦУМ-гейт“, списък на делата за „къщи-за-тъщи“, които Държавен фонд „Земеделие“ преобладаващо губи пред съда. Делото на Неделчев за достъп до докладите по проверки на ски-зона Банско създава прецедент в съдебната практика в полза на търсещите информация.

В категория „Неправителствена организация, упражнявала най-активно правото си на достъп до информация“

награда „Златен ключ” се присъжда на Българския хелзинкски комитет за активно, последователно и упорито използване на ЗДОИ за достъп до информация, свързана с актовете, издавани от главния прокурор в изпълнение на конституционните му правомощия, както и за съдебните дела, водени срещу Прокуратурата заради десет получени отказа по заявления за достъп до информация. Екипът на БХК бе настоятелен и в търсенето на информация във връзка с полицейското насилие по време на антиправителствените протести.

Почетна грамота получава Българският институт за правни инициативи за разследването как се изразходват средства, получени за справяне с COVID-19 и издаването на Наръчник „Стъпка по стъпка: по следите на парите за справяне с COVID-19“ след спечелване на съдебното дело за достъп до информация.  

"Златен ключ" за „Най-добра журналистическа кампания/материал, свързан с правото на достъп до информация“

бе присъден на Спас Спасов от „Дневник“ и „Капитал“ за разследването му за удълбочаването на каналите на Пристанище Варна по сключеното споразумение между Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ и „Транспортно-строителство и възстановяване“ ЕАД. Спасов води и печели три дела за достъп до информация, като отразява резултатите от разследването в серия публикации във в. „Дневник“.

В категория „Институция, организирала най-добре предоставянето на информация за граждани“

”Златен ключ” получи Изпълнителната агенция по горите за изразения ясен стремеж към по-голяма прозрачност и отчетност на работата на институцията чрез подготвянето на публичен регистър на разрешителните за лов, инициирането на публикуване в страницата на институцията на договори, разрешителни, и проверки. Създадено е мобилното приложение „ЗАЩИТИ ГОРАТА“ с цел опазване на горите, биоразнообразието и животните в България, чрез подаване на сигнали за незаконни дейности в горите.

Почетна грамота получи Община Белослав за последователната политика на прозрачност и отчетност. 

Антинаграда „Катинар” се присъжда на институция, която не изпълнява задълженията си по ЗДОИ“ и нарушава правата на гражданите

През 2021 г. тя отива в Прокуратурата на Република България за категоричното капсуловане към обществеността чрез системните откази да предоставя информация по Закона за достъп до обществена информация и избирателното разпространяване на информация, като често различни данни остават скрити, дори и за търсещите информация журналисти, въпреки обществения интерес.

Антинаградата „Вързан ключ”, която се присъжда за „Най-абсурден или смешен случай за достъп до информация“

през 2021 г. получи Държавен фонд „Земеделие“ за абсурдната практика да се отказва информация, която е публикувана, вместо да се насочи заявителя към мястото на публикуване.

Петъчният пазар се мести на панаирната площадка за две седмици
Общество
Сезонните работници се осигуряват здравно сами, напомнят от НАП
Общество
В Община Севлиево не казват кога за последно са чистени дъждоприемните шахти
Общество
Ограничение от 30 км/ч за шофиране в населено място предлагат евродепутатите
Общество
Пострадала е велосипедистка, блъсната от кола тази сутрин
Общество
Газът в Севлиево - почти три пъти по-скъп спрямо миналия октомври
Общество
КНСБ в Габрово разкри горещ телефон за сигнали за тормоз на работното място
Общество
Икона на Св. Петка бе осветена днес в новия и недействащ храм "Св. Петка"
Общество
Православната църква почита днес паметта на св. Йоан Рилски
Общество
Костадин Костадинов е почетен гражданин на Севлиево посмъртно
Общество
Как ремонт на покрив "отвори" ремонт и на читалищен салон
Общество
Петъчният пазар остава на панаирната площадка още две седмици
Общество
Жена изхвърли котета посред бял ден на севлиевския площад и си тръгна
Общество
Държавата продължава да подпомага работодатели за запазване на работни места
Общество
Ден на отворените врати е днес в Исторически музей Севлиево
Общество
В Деня на Севлиево бяха връчени почетните отличия за 2021 г.
Общество