Търсене

Коя е партия "Величие", която влиза в парламента и е на път да изпревари ДПС в габровска област

Емилия Димитрова
Коя е партия

Пенко Василев, водач на листата на партия "Величие" в област Габрово, снимка: фейсбук

Новата проруска националистическа партия "Величие", която очевидно преминава прага за влизане в Народното събрание, е изненада само за онези, които не са наблюдавали развитието й през последните години, пише Спас Спасов в "Дневник"

В област Габрово "Величие" получава малко над 6 на сто от вота при 60% обработени секционни протоколи. Въпреки, че този резултат не е окончателен, няма как да бъде подминато обстоятелството, че към 8 ч. тази сутрин сякаш появилата се от нищото "Величие" изпреварва ДПС в областта. 

Всъщност "Величие" се появява на местния вот през 2023 година, припомня Спас Спасов, като подчертава, че партията в действителност има по-дълга история. Ръководи се от създателя и управител на атракциона "Исторически парк" Ивелин Михайлов, а наскоро в сайта на партията е обявено, че тя ще бъде оглавена от най-близкия сподвижник на Михайлов бивш служител на НСО Николай Марков, дисциплинарно уволнен след скандал с президента Георги Първанов.

"Николай Марков активно разпространява кремълските наративи за причините да бъде нападната Украйна и против военната помощ за Киев. Той открито се обявява и против членството на България в НАТО и Европейския съюз", пише "Дневник". Медията посочва още, че според анализатори "Величие" би могла да се приеме като "по-мек вариант на "Възраждане". 

В габровска област "Величие" регистрира листа от трима кандидати, неин водач е Пенко Василев. Според публично достъпна информация във фейсбук, той е управител на фирма за заваряване на индустриални детайли. 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за членове на Европейски парламент и за Народно събрание на 9 юни 2024 г.