"Козият рог" представя Ловешкият театър в Дома на културата

На 23 юли от 19 ч. Драматичен театър Ловеч представя в Севлиево "Козият рог" по едноименния разказ и филмов сценарий на Николай Хайтов.

Сценичната версия и режисура са на Кристиана Бояджиева, сценография и костюми: Кирил Наумов, композитор: Мартин Костакиев

Участват актьорите Филип Аврамов, Янислава Линкова, Георги Грозев, Гьорги Трайков, Явор Костов-Яша, Анастас Жайгаров, Нина Суванджиева, Марина Георгиева, Силвия Чобанова

„Козият рог“ е едно от най-важните произведения от българското кино и това е неговата първа сценична реализация. Разказът се връща към българската история в периода на турското робство, трудни времена, в които народът живее в страх, несигурност, недоимък и най-вече е жертва на своеволията на робовладетелите. В историята силно въздействат образите на суровия Караиван, който превръща дъщеря си Мария в инструмент на отмъщение поради погубената семейна чест от турците.

Отгледана като момче, в усамотение и тайна, Мария е способна да убива враговете, които са изнасили и сложили край на живота на невинната й майка. Козият рог е нейното оръжие, с което всява страх и ужас в сърцата на турците. В тази жестока история основният мотив, който води действието, е жаждата за отмъщение. Природата на Мария обаче е различна. Макар и в плановете на нейния баща Караиван за нея да е забранено да има своя собствен живот като жена, тя се опитва да сложи началото на една любов, която се оказва фатална.

Козият рог убива нейния любим от ръката на баща й. След смъртта на майка й, след изпълненото отмъщение, с тази последна смърт се разкрива истинският образ на Караиван, който все още не може да преживее страховитата съдба на Караиваница.

Ролята на Караиван е поверена на известния театрален и филмов актьор Филип Аврамов, а на Караиваница и Мария на Янислава Линкова. Със средствата на театъра безсмъртната творба на Хайтов оживява за първи път на българска сцена, пренасяйки паметта за миналото на българския народ в една незабравима история за несправедливост и отмъщение, любов и загуба, чест и възмездие.

Билети на касата на ДК "Мара Белчева" от 20 юли (вторник). Цена на билетите: 12 и 14 лв. За учащи, пенсионери и инвалиди - 10 лв.

Отстъпки за групи от 10 човека.

Телефони за информация и заявки: 0894 060 680 и 0877 298 287

Цветан Гатев кани на своя първи самостоятелен концерт
Култура
Певците на Цветина Маринова обраха медалите в "Песенна дъга над Кутев"
Култура
Лилия Апостолова е удостоена с втора награда от фестивала „Пусть всегда будет солнце”
Култура
Галерия Видима представя „Абстрактни настроения“ на Васил Тенев
Култура
Детската трупа на Читалището спечели голямата награда от „Сцена край морето”
Култура
Васко Василев представя албума "Народната носия в севлиевските села"
Култура
Фолклорна формация "Веселина" очарова гостите на фестивала „Фолклорни нюанси
Култура
Песента на трио "Звън" от тазгодишния "Пирин Фолк" стана част от сборен албум
Култура
Станислава Славова-Петкова представя сборника си с разкази "Зелената количка"
Култура
Певци от "Upstream Voices” - сред най-добрите в конкурса "Петнадесет лалета“
Култура
На сцената е балетната школа на НЧ „Развитие-1870”
Култура
Гала Ботева спечели Гран При от националния конкурс "Полските щурчета“
Култура
Галерия "Видима" представя посмъртно научния труд на Ирина Колбасова
Култура
Кои са отличените в литературния конкурс "Аз, глас и съвест на епохата"
Култура
Над сто са вестниците и списанията, издавани през годините в Севлиево
Култура
Градската галерия открива изложба на Галина Тодорова
Култура