КПКОНПИ прати в прокуратурата ковид тестовете за ученици
снимка: Pixabay

Има данни за корупционни престъпления при обществените поръчки за доставка на бързи антигенни тестове за учениците, е заключението на Комисията за противодействие на корупцията КПКОНПИ, след като приключи  проверката в Министерството на здравеопазването. 

Нейният обхват бе четири процедури за закупуване на бързи антигенни тестове за ученици за откриване на SARS-CoV-2. Проверката е започнала на 9 декември 2021 г. от служители на дирекция „Противодействие на корупцията“ по сигнали и по медийни публикации за допуснати сериозни нарушения при избора на изпълнители. Изискани са документи, снети са сведения от министъра на здравеопазването и министъра на образованието, заместник-министри от МЗ, вкл. и от бившия заместник-министър Димитър Петров, както и началник-кабинета на същото министерство, от председателите и членовете на комисиите за обществените поръчки, от представители на търговските дружества – участници в процедурите.

Събрани са данни за промяна на условията по процедурите на етап подписване на договор, след извършена оценка и класиране на участниците. Установено е, че определени търговски дружества са били толерирани и определени доставки са били забавени, в резултат на което са били облагодетелствани фирми и това е довело до ощетяване на бюджета на Министерство на здравеопазването, гласи становище, публикувано днес на сайта на КПКОНПИ.

С решение на Комисията всички материали са изпратени на прокуратурата, поради наличие на данни за извършени корупционни престъпления.

Казусът с бързите тестове срещу коронавирус за децата учениците възникна в края на мандата на служебното правителство, когато освободеният през ноември зам.-министър на здравеопазването Димитър Петров обвини служебния министър Стойчо Кацаров, че тестовете са купени на завишени цени –  в аптеките стрували по 5-6 лева, а поръчката на едро била за 8,20 лева на тест. По думите му Кацаров еднолично е движил покупката на тестовете заедно с шефката на кабинета си Лидия Чорбанова, а процедурите били „нескопосани“, припомня правният сайт lex.bg.

Предприемач не може да узакони инвестиция за 1 млн. лв. заради бездействие на Община Габрово
Общество
Ковид-19 и заговорът за намаляването на световното население
Общество
Даниел Петров пита министъра на МРРБ за опасен мост край с. Кръвеник
Общество
Габровската метеоролична станция става на 135 години
Общество
Продукти за близо 4 хил. лв. раздадоха за Коледа от "Интеракт клуб"
Общество
АЕЖ: Осъдително решение срещу журналисти показва дълбок порок в съдебната система
Общество
Младежки център предстои да бъде закрит, но не и работата с младите
Общество
150 хил. лв. са осигурени за ремонт на моста на с. Кръвеник
Общество
Битовите потребители на природен газ ще бъдат компенсирани със сметките за януари
Общество
Без маски в пика на пандемията влезе общинската управа в Родилно отделение
Общество
Тунелът под Шипка в момента е две папки идеен проект, но ще го има
Общество
Съдът отказа да опрости глоба за нарушения на закона, извършени от кмета на Севлиево
Общество
МРРБ министърът отива в Габрово, ще дискутира проекта за тунел под Шипка
Общество
Започна данъчна кампания 2022
Общество
За повечето европейци промените в климата са най-голямото предизвикателство
Общество
С фалшиви имейли уж от "Български пощи" се източват лични данни
Общество