Крачка към авторитарна държава е проекта за изменение на АПК

Днес 30 юли 2018 г. Фондация Програма Достъп До Информация внесе искане до президента на републиката Румен Радев да върне за ново обсъждане от Народното събрание на законопроекта за изменение и допълнение на Административнопроцесуалния кодекс. 

"Смятаме, че това е един от най-мощните удари върху демократичната система и защитата на основните права на гражданите и юридическите лица от 1989 г. досега и представлява сериозна крачка назад в посока на авторитарната държава, в която липсва адекватен контрол върху законността на актовете и действията на администрацията и върховенство на закона", се казва в искането на фондацията, подкрепено от 50 български неправителствени организации. 

Всички те се обединяват около тезата, че административното правосъдие е от фундаментално значение за защита на основните права на гражданите и юридическите лица, тъй като обхваща защитата на права като: правото на достъп до обществена информация, правото на защита на живота, здравето и околната среда, правото на защита от дискриминация, правото на защита на личните данни, защита правата на детето, защита на свободното движение (обжалване на 24-часовото задържане), защита на правото на собственост (отчуждавания), защита на правото на личен и семеен живот (евикции), защита при упражняването на трудови и осигурителни права, на икономическата свобода и конкуренцията при прилагането на регулаторни и лицензионни режими, защита в сферата на обществените поръчки, концесиите, данъчното право, защита на правото на убежище и много други.

Сред аргументите за връщане на законопроекта за ново обсъждане в пленарна зала са: приемането на текстовете в него при изключителна непрозрачност и процедурни нарушения; безпрецедентното превръщане на редица съдебни производства в едноинстанционни; многократното увеличаване на държавните такси по касационни жалби /б.ред увеличението за гражданите е 14 пъти, а за юридическите лица с нестопанска цел като сдруженията на граждани увеличението е 70 пъти/;  за първи път в историята на административното правосъдие ще се събират държавни такси като процент от материалния интерес, като гражданите, търсещи защита в тези случаи ще бъдат натоварвани да плащат такси в размер до 4500 лв.; 

С посочените изменения обикновеното 44-то Народно събрание, което заслужава да е с най-нисък рейтинг в историята ни, се подигра с принципа на чл. 120, ал. 2 от Конституцията, според който: „Гражданите и юридическите лица могат да обжалват всички административни актове, които ги засягат освен изрично посочените със закон.“, пишат от Програма Достъп До Информация /ПДИ/ и 50-те НПО, които подкрепят искането за ново обсъждане на проекта за изменения на АПК.

В края на текста от ПДИ правят следната уговорката: "В случай, че в искането сме възпроизвели неточно някоя разпоредба от новоприетия ЗИД на АПК молим да бъдем извинени, но предвид състоянието на прозрачност на законодателния процес у нас, гласуваните в пленарна зала на второ четене текстове на приетите закони не са достъпни за широката публика преди обнародването им в Държавен вестник".

Пълният текст на искането може да бъде прочетен  тук. 

Отнето предимство изпрати жена в болница със счупен глезен
Общество
Родители на осмокласници могат да кандидатстват за еднократна парична помощ
Общество
ЕРП Север съветва как да се предпазим при гръмотевични бури
Общество
Пожарникари спасиха малко коте, като го свалиха от върха на дърво
Общество
Рехав беше първият протест в Севлиево, за утре пак има насрочен
Общество
Напусна ни Симеон Захариев
Общество
Заради авария в целия град е спряна водата до 17.00 ч.
Общество
Как публичният отчет за даренията в Община Севлиево всъщност не е публичен
Общество
От 27 юли се възобновява автобусната линия Севлиево-Пловдив
Общество
На 16 юли се навършват 143 г. от Освобождението на Севлиево
Общество
Протест срещу правителството и в Севлиево
Общество
Документите за парични обезщетения от НОИ - само по електронен път
Общество
Запален автомобил изгоря напълно, причините за огъня се изясняват
Общество
Полицията в Габрово благодари на протестиращите за толерантността
Общество
Община Севлиево е пред воден режим, в сила са забрани за ползването на вода
Общество
Днес започва обход за актуализиране на данните за Преброяването
Общество