Кръговото кръстовище на изхода за Габрово няма да се коригира
Кръговото кръстовище ще има нова организация на движение, няма да се коригира първоначалният проект

Агенция „Пътна инфраструктура“ не планира изменение на одобрения технически проект за Лот 11 в частта кръгово кръстовище при км 4+047 (кръстовището на изхода от Севлиево в посока Габрово, б.ред.). Това отговориха от агенцията на заявление за достъп до обществена информация, с което "Севлиево онлайн" поиска от АПИ да уточнят налагат ли се промени на мястото, което се оказа трудно за преминаване от тежкотоварни автомобили.

В същия отговор се уточнява, че "техническият проект предвижда подобряване на организацията на движение на кръстовището, включително входът към товарен портал на завод „Идеал Стандарт Видима“.

Нов ред за колите с предимство

Съгласно проект за реконструкция, в участъка е предвидена промяна на направлението, което е с предимство. С предимство вече ще бъдат автомобилите, които се движат по републиканския път II-44 Севлиево – Габрово, а не както при досега действащата организация на движение – предимството да бъде за движещите се моторни превозни средства по ул. „Марин Попов“. Тази промяна е съобразена с чл. 4, ал. 1 от Закона за пътищата, уточняват от АПИ. Въпросният текст гласи: „Участъците от републиканските и общинските пътища в границите на урбанизираните територии и селищните образувания имат ограничени връзки с уличната мрежа и движението по тях се осъществява с предимство“.

Що се отнася до островите по пътното платно, срещу които водачите на автомобили реагират остро, от АПИ уточняват, че те са "с цел канализиране на движението, намаляване на скоростта на движение и минимизиране на риска от възникване на пътнотранспортни произшествия". Затова се изграждат острови от видими и понижени пътни бордюри.

Три проверки

Затрудненията за водачите на едрогабаритни товарни автомобили да завият по кръговото кръстовище на изхода от Севлиево за Габрово бяха причина за три последователни проверки. На 21.05.2019 г. комисия с представители на възложителя, изпълнителя, строителния надзор и Община Севлиево извърши инспекция на място. Оказа се, че под погледите на проверяващите камион на тежкотоварен камион не успя да вземе завоя на кръстовището и след трети опит се отказа. Водачът трябвало да стигне товарния портал на "Идеал Стандарт-Видима", откъдето всеки ден минават по около 40 ТИР, а кръстовището, което се изгражда и в момента, е единственият подход към товарния вход на фирмата.

Два дни по-късно, на 23.05.2019 г., от АПИ са извършили повторна проверка на място, на която е присъствал и проектанта на обекта. От отговора, който от Агенция "Пътна инфраструктура" изпратиха до "Севлиево онлайн" се разбира, че проектантът не е сметнал за наложително да се направи промяна в проекта, а е посочил мерки за оптимизиране на организацията на движението. От АПИ са категорични, че "след изпълнението им значително ще се подобри безопасността на движението в зоната на кръстовището".

На 05.06.2019 г. се е извършила още една проверка от представители на възложителя, изпълнителя и строителния надзор, която е констатирала, че са изпълнени голяма част от мерките, предписани от проектанта. При тази проверка не са установени проблеми с преминаването през кръстовището и "значително е подобрена безопасността на движението", пише в отговора по Закона за достъп до обществена информация. 

Рехабилитацията на 14,6 км от път II-44 Севлиево - Драгановци, известна като проект лот 11, се финансира от Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г.  Стойността на проекта е почти 13 млн. лв. с ДДС. Финансирането от Европейския съюз е 85%, т.е. близо 11 млн. лв., останалите са национално съфинансиране. 

Изпълнител на строително-монтажните работи е ДЗЗД „Хоталич“, в което участват: „Инфрастроежи“ ООД и „Автомагистрали - Черно море“ АД. Строителният надзор осъществява Обединение „Пътища НРТС“ ДЗЗД, в което са: „НТСС – Консулт инженеринг“ ЕООД, „Т7 Консулт“ ЕООД, „Стройнорм“ ЕООД и „Рафаилов консулт“ ЕООД. Техният договор е за 172 800 лв. с ДДС.

Авторският надзор е на „ТРАНСКОНСУЛТ-22“ ООД. Договорът им е за 7 000.94 лв. с ДДС.

Срокът на изпълнение е 15 месеца и изтича това лято. 

автор: Емилия Димитрова

Разследват причините за смъртта на благороден елен
Общество
Явор Данаилов - на велосипед от Лондон до Севлиево за каузата „Заедно в час“
Общество
Условна присъда за „случая Чакала“
Общество
Започна изплащането на обезщетенията за умъртвени прасета
Общество
Отбелязваме 134 г. от Съединението
Общество
В с. Крушево възстановиха помпена станция "Дълбоки"
Общество
Работник попадна под движещ се вакуумблок във фирма за паркет
Общество
Половин тон капачки за два месеца са събрани в металното сърце
Общество
Да превърнем биоотпадъците в компост
Общество
Как кметът на Дряново се похвали, че е сключил противозаконен договор за 3.6 млн. лв.
Общество
„Емоционална интелигентност" - курс за деца в начална училищна възраст
Общество
Предпразнично пожарникари показаха техника и умения пред деца
Общество
Втора родова среща събра потомците на рода Паручите в с. П. Славейков
Общество
МРРБ въвежда 8 нови знака по пътищата
Общество
Убитият благороден елен е имал смъртоносна рана от ловно оръжие
Общество
"Капачки за бъдеще" - в парк "Казармите" на 27 септември т.г.
Общество