Търсене
Гласът на хората срещу решенията на управляващите

Над 80% от жителите на с. Богатово искат Красимира Семерджиева за кметски наместник, Общината им върна Иван Иванов

Емилия Димитрова
Над 80% от жителите на с. Богатово искат Красимира Семерджиева за кметски наместник, Общината им върна Иван Иванов

Кметството на с. Богатово, снимка: "Севлиево онлайн"

Над 80% от жителите на севлиевското с. Богатово са се подписали под искане за връщането на Красимира Семерджиева като кметски наместник на селото. От живеещите в с. Богатово 245 души (по официални данни на Националния статистически институт към март т.г.) 195 са се подписали в подкрепа на Семерджиева. В същото време от Община Севлиево твърдят, че "има писмено предложение с придружаваща подписка от населението на с. Богатово с искане за назначаването на Иван Иванов" (отвореното писмо на жителите и отговорът на Общината са публикувани в края на текста). Къде е истината?

Мъгливо и пълно с неясноти е връщането на Иван Иванов като кметски наместник на с. Богатово почти година преди местните избори. Още по-замъглено е внезапното освобождаване от длъжността на Красимира Семерджиева без предупреждение и обяснения на 10 май т.г. От тази дата тя не е кметски наместник на с. Богатово, от следващия ден е назначен предшественика й Иван Иванов.

Цифрите не излизат, обясненията са съмнителни

Ако е вярно, че в Община Севлиево има подписка, под която "за" Иванов се е подписало населението на с. Богатово, а "Севлиево онлайн" разполага с подписката "за" Семерджиева, излиза, че населението на Богатово е твърде объркано и се подписва едновременно за двамата. Ако не е това, тогава е много вероятно ситуацията да се манипулира, но кой има полза от това.  

С подписката на 195 жители на с. Богатово, която бе представена в "Севлиево онлайн", се иска Община Севлиево да преразгледа решението за освобождаването на Красимира Семерджиева и да представи мотивите за това си решение. "За нас остават загадка подбудите на общинското ръководство за освобождаването на г-жа Семерджиева, тъй като не намираме нейните действия и поведение в разрез със задълженията й на кметски наместник", пише в придружаващото подписката писмо. 

"Изразяваме категоричното си несъгласие с внезапното и необосновано освобождаване на кметския наместник Красимира Семерджиева. Приемаме това освобождаване като тенденциозно и вярваме, че ще се отрази негативно на развитието на селото. Подобен акт не отговаря на заявките Ви за коректност, безпристрастност и прозрачност в управлението, а още по-малко на етичните норми за чест и достойнство", се казва в същото писмо, адресирано до кмета на община Севлиево.

Подписалите се 195 жители на селото заявяват, че "г-жа Семерджиева полага усилия за сплотяване на жителите на селото, приема сериозно нуждите на хората и се бори за тяхното постигане. Показва отговорно поведение към отправените й предизвикателства и проявява настоятелност за тяхното разрешаване", с което се настоява за преразглеждане на нейното освобождаване.

Решение по сигнали

На това писмо от Община Севлиево отговарят: "Назначаването на Красимира Семерджиева не бе прието положително от живеещите в селото". Допълнителна подробност е как в Общината са стигнали до този извод, след като в селото не е имало събрание или друга форма, при която местната власт да чуе от първо лице гласа на местните жители. Очевидно решението е взето на база сигнали, ако се съди по обяснението по-долу в общинския отговор. В него се казва, че през времето на мандата на Красимира Семерджиева в Общината непрекъснато получавали сигнали за недобре свършена или несвършена работа, която е задължение на кметския наместник. Уточнява се още, че в Община Севлиево е постъпило искане с подписка от, забележете, населението на село Богатово, за назначаването на Иван Иванов. В резултат кметът на Севлиево, който се е вслушал в гласа на народа, е върнал Иванов на работа, а Семерджиева освободил внезапно и без обяснение нито пред нея, нито пред хората в Богатово.

Да те харесват хората не стига, за да управляваш

Дотук са фактите. Извън тях са няколко обстоятелства, които инициаторите на подписката споделиха пред "Севлиево онлайн". Те разказаха как Красимира Семерджиева е искала да управлява селото прозрачно, затова още в началото на мандата се създал обществен съвет към кметския наместник. Всяко решение, касаещо селото, се вземало от членовете на съвета. За еднолично управление и дума не можело да става.

Понеже до пари от Общината селото трудно се домогвало, защото все нямало, от обществения съвет решили да си направят селски фонд. Намерили и юридическата форма за това - учредили сдружение, което има собствена банкова сметка. По нея от дарения вече има сума, достатъчна на първо време да се възроди селския сбор, но с програма, като всенароден празник. Това била само една от идеите, по които се работело и тя била напът да се реализира още тази есен, но с рокадата в управлението може и да не се случи. 

Онези 195, подписали се в подкрепа на Семерджиева, смятат, че най-важното, което е постигнала било точно това единомислие за селото. Затова хората в с. Богатово са й благодарни. След дълги години на разпри в с. Богатово най-после имали кмет, който можели да видят на площада при хората, в кабинета за среща и дори редом с шофьора на снегорина през зимата, за да следи отблизо почистването на улиците. 

Съвсем различно говорят хората, подкрепили Семерджиева (195 от 245 жители, б.р.) за Иван Иванов, но целта на този текст не е да очерня някого.

Дали във връщането на Иван Иванов има нещо нередно, е трудно за доказване. Факт е, че над 80 на сто от жителите на селото искат за свой кметски наместник Красимира Семерджиева. Тя обаче вече не иска да се върне, а и сигурно няма да й се наложи. Малко вероятно е Община Севлиево да преразгледат решението си за назначението на Иван Иванов. Почти сигурно е, че обществото няма да научи и истинската причина за рокадата в управлението на с. Богатово, въпреки че тази информация е дължима, тъй като освен публична, тя е заредена със силен обществен интерес. 

  Изображение - 10974Писмото, придружаващо подписката на жителите на с. Богатово  

 

Изображение - 10975Отговорът от Община Севлиево  

 

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за кмет на община, общински съветници и кметове на кметства на 29 октомври 2023 г.