Търсене

Кравата Пламена от ферма "Сърпич" край с. Търхово е шампион в Националното животновъдно изложение

Емилия Димитрова
Кравата Пламена от ферма

Гордостта на фермата - кравата Пламена, със стопаните си Станимир и Добринка Костова, снимка: личен архив

Пламена е юницата, която тази година стана шампион в породата "българско кафяво говедо" на тазгодишното Национално животновъдно изложение, което се проведе на 16 и 17 септември в Сливен. Пламена е на година и четири месеца и е гордостта на ферма "Сърпич" край севлиевското с. Търхово. 

Фермата тази година ще отбележи 30 години съществуване и това е един от поводите нейните собственици - Станимир Стойчев и родителите му, да се решат да участват в животновъдното изложение. Другата причина е, че породата "кафяво говедо" е на изчезване. В момента у нас се отглеждат около три хиляди животни от нея, пръснати в различни краища на страната. 

Националното животновъдно изложение в Сливен показва достиженията на развъдните организации у нас. Форумът има над 50-годишна история. Негов организатор е Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животнодъвството.

Изображение - 11237Красавица е Пламена, признават от комисията по оценка на участниците в изложението  

Над 500 елитни животни си дадоха среща край сливенското село Мечкарево. "Преди трийсет години семейството ми създаде фермата и оттогава ежедневието е изключително динамично. Няма много време за участия в изложения", споделя Станимир Стойчев, който работи във фермата от двайсетгодишен. Тази година обаче е юбилейна за фермерската фамилия и майката Добринка Костова настояла да заведат техни животни на изложението в Сливен. Направили го, но не очаквали награди, защото знаели, че конкуренцията е голяма. "В България има много добри стопани", споделя Станимир.

Когато се разбрало, че тяхната Пламена е шампион в породата си, не можели да повярват. Като започнали да ги поздравяват, реалността надделяла. Още повече, когато за един ден Станимир трябвало да научи Пламена да ходи като по червен килим. Такова било изискването към шампионите, които излизат със стопаните си на церемония по награждаването. 

Справили се. След това на Пламена се наложило да позира на многото фотографи, пожелали да запечатат хубостта й. 

Във ферма "Сърпич" край с. Търхово в момента се отглеждат 40 животни от породата кафяво говедо и 400 овце. Пламена е малка и още не е била майка, но това предстои, обяснява Станимир. Кога ще бъде заплодена обаче, фермерите ще решат. А очакванията са, че каквато е хубавица, ще роди едно прекрасно теленце. Може пък то да е следващата гордост на ферма "Сърпич".  

Изображение - 11238  

Българско кафяво говедо е порода на изчезване у нас, твърдят специалисти. Затова през 2017 година Министерството на зеведелието и храните предприема мерки за възстановяване на две национални породи Българско кафяво говедо и Българско червено говедо.

Първите 31 броя от порода българско кафяво говедо са регистрирани у нас през 2017 г. в област Габрово, точно във фермата на Добринка Костова. Година по-късно те вече са 899 броя, а през тази година са отчетени над 3000 броя.

За развитието на породата се разработва развъден план. От 2018 година след защита на лиценз пред земеделското министерство за извършване на развъдна дейност с породата българско кафяво говедо, развъдната дейност в стадото се поема от Асоциация за развъждане на кафявата порода гр.Севлиево. И така до днес съвместно със селекционерите от развъдната организация в стадото на Добринка Костова се отглеждат типични за породата  животни.

На изложението в Сливен Добринка Костова представи животни от различни възрастови групи, с което показа развитието на породата от телета на 3-месечна възраст, през женски разплодни телета, заплодени юници до завършила растежа си крава. За животните на госпожа Костова проф. Живка Герговска от Тракийския университет в Стара Загора сподели за животните на госпожа Костова, че от 15 години за първи път вижда толкова типични представители на породата българско кафяво говедо. Проф.Васил Николов от Аграрния университет в Пловдив подробно запозна своите студенти точно с особеностите на породата българско кафяво говедо и то представените животни от ферма „Сърпич“ край с. Търхово, севлиевско. 

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!