Търсене

Кристина Сидорова: Аз съм момичето от Габрово, избрало да живее в България

Кристина Сидорова: Аз съм момичето от Габрово, избрало да живее

Парламентарни избори 2021

Кристина Сидорова е родена и израсла в Габрово. В политиката влиза през 2005 г. Членството й в БСП е напълно естествено. Тези, които познават Кристина знаят, че тя е общителен, лъчезарен и сърцат човек. За нея да помогне или най-малкото да изслуша нечия болка е напълно естествено. Никога не пренебрегва чуждото страдание, измъчва се заради онези, на които не успява да е полезна. 

Всичко това на пръв поглед не кореспондира с образа на българския политик, но в действителност точно тази добродетелност в характера на Кристина Сидорова я направи един от най-активните народни представители в 44-то Народно събрание. По данни на администрацията на Парламента тя е сред най-активните депутати. През изтичащия мандат е задала 139 въпроси и питания към министри, всичките по актуални теми и проблеми в избирателния й район, повечето провокирани от редовните срещи с избиратели, които Сидорова има всяка седмица в четирите общини на област Габрово.    

За парламентарния вот на 4 април 2021 г. Кристина Сидорова е кандидат за народен представител с листата на "БСП за България".

Какво на всяка цена искате избирателите да знаят за Вас?

Вярвам, че те вече добре ме познават, но въпреки това ми се иска да помнят, че аз съм момичето от Габрово, избрало да остане в България. Вярвам в доброто у хората, имам се за верен приятел и се опитвам се да бъда добър родител. Дали успявам? Силно се надявам, защото това са най-важните неща.

А иначе съм на 39 години, завършила съм Езикова гимназия в Ловеч с немски и английски език, бакалавър съм по "Комуникационна техника и технологии" и магистър по Стопанско управление. Ненавиждам несправедливостта, лъжата и предателствата.

Вие сте от младите в БСП. Това повече пречи или помага?

Младостта не е порок, както се казва. Мисля, че през последните години БСП показа, че младите хора са двигателят на промените. Вярвам обаче, че младостта винаги трябва да върви ръка за ръка с опита, симбиозата между тях е гаранцията за успеха. Никога не съм се притеснявала да питам по-опитните. Не ме е срам да уча постоянно, защото съгласете, че никой не може да знае всичко. И все пак съм удовлетворена, че в нашата листа има млади, почтени и образовани хора. Чувствам се уверена с такъв екип.   

В контекста на предишния отговор, младите в България обезверени ли са, че един ден ще заживеем в правова и нормална държава?

От срещите ми с млади хора през последните четири години, видях, че е  все по-трудно да ги убедим, че някой ден страната ни ще бъде истински нормална и правова държава. Чувството за справедливост при тях е много изострено, но уви, те не го виждат проектирано в управлението на родината ни. Знам, че звучи клиширано, но аз познавам честни и почтени политици, на които ако ни се даде шанс можем да върнем вярата на нашите сънародници. Винаги съм казвала има нужда от работещи институции и най-вече добра съдебна система.  

Бяхте един от най-питащите депутати през отиващия си мандат? Какво не Ви казаха управляващите, когато Ви отговаряха?

Един от инструментите на опозиционен депутат за контрол над управляващите и за търсене на решения на поставени проблеми е парламентарният контрол. Имам зададени 139 въпроса. Получавала съм не един и два откровено скандални отговора. Като например тези, свързани със изграждането на нови язовири в областта, или отговора на министъра на образованието за качеството на закуските в училище, за унищожения фонд за лечение на деца и необходимостта от десетките благотворителни кампании, за да се събират нужните средства за да бъде спасен детски живот.

Поставяла съм въпроси по- най-„парещите“ казуси в нашата област  - състоянието на инфраструктурата, решаването на водния проблем в Севлиево и част от габровските села, незаконният дърводобив, необезопасеният  обходен път на Габрово. Много често отговорите бяха повърхностни и доста общи, но  това не ме отказа да питам, защото задавайки въпроси към управляващите ние много често им посочваме къде има ситуация, която чака тяхната ангажирост и действия. 

Познавате областта изключително добре, защото сте габровка и пътувате постоянно в останалите общини. Кои са проблемите тук с оглед на вашите възможности като народен представител за преодоляването им?

Един от най-големите проблеми на областта е неглижирането на малките населени места. Властта насочва ресурс изключително в общинските центрове и хората в населените места са буквално забравени. В същото време много млади семейства заживяха в селата, но са принудени да понасят ежедневно изключително лошата инфраструктура, липсата на здравеопазване, на сигурност и удобства, да не говорим за развлечения.

На дневен ред продължава да стои проблемът с водоснабдяването, въпреки, че по него вече се работи. Всички обаче виждаме, че се работи поетапно, което означава, че цялостно преодоляване на недостига на вода няма да е факт скоро. А управляващите пак заговориха за язовир, след като години наред твърдяха, че това е нерентабилна и ненужна инвестиция.

Продължава и процесът на обезлюдяване на региона. В преодоляването на тези негативни тенденции трябва да бъдат фокусирани усилията ни през следващите четири години. Да се приложат онези политики и работещи решения, които да накарат нашите съграждани да останат да живеят в област Габрово. Да направим така, че да имат достъп до качествено здравеопазване и образование, да имат възможност да се трудят и да получават достойно заплащане и да имат сигурност за  живота и имуществото си.

Народното събрание има изключително нисък рейтинг. Какво се случи, за да изгуби институцията Парламент доверието на българските граждани и поправимо ли е?

Искрено се надявам институцията Народно събрание да успее да си върне доверието на българите. Некачественият законодателен процес, скандалите, откровеното незачитане на правилника на Парламента доведоха до едва 7 % одобрение. Важно е в следващия мандат представителите на народа по-често да си спомнят клетвата, която дават в началото на мандата: „във всичките си действия да се ръководя и да служа в интересите на народа“. Надявам се на повече разум, диалог и търсене чрез дебат на верните решения и предложения.

Доколко БСП е алтернатива на статуквото?

Категорично БСП е алтернатива на статуквото. Четири години ние бяхме опозиция, показваща недъзите на управляващите, но и давахме нашите алтернативни предложения за бъдещето на страната ни. Знам, че трийсет години по време на избори всички казват: ние сме различни, дайте ни шанс. Но БСП доказа, че е различна с политиките, които води и предлага. Вижте кандидатите от нашата листа - реализирани, обичащи родината ни хора, неучаствали в управлението на страната до момента. Мисля, че те са доказателството, че алтернатива има и тя е БСП.

Всяка седмица сте в избирателния си район. Със служебна кола ли пътувате?

В Габрово е моят дом и както казах  по-рано тук продължава да живее моето семейство, така че наистина всеки петък след парламентарния контрол аз се прибирам в региона. Пътувам със собствена кола, която шофирам сама. Обичам това време от седмицата, защото това са миговете, в които си правя равносметка на изминалите парламентарни дни и график за дните в района. Четири години моята червена кола можеше да бъде видяна във всяко кътче на областта, защото по-хубаво от родното място няма.

Интервюто се публикува съгласно договор за информационно отразяване

 

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за членове на Европейски парламент и за Народно събрание на 9 юни 2024 г.