Лъвове отново "застават" от двете страни на моста на Колю Фичето
Мостът, построен от Колю Фичето през 1857 г. и последвалото през 1924 г. продължение с 80 метра на изток. Снимката е от фонда на Исторически музей Севлиево

Този петък, на 13 октомври, в 17.30 часа, импровизирана церемония ще отбележи новия живот за четирите лъва на моста на Колю Фичето над река Росица. Лъвовете са с височина 1.80 м, всяка фигура е стъпила върху бетонен постамент, висок 2.80 м. Фигурите са отляти наново по технология, наподобяваща камък от скулпторите Велизар Захариев и Деян Тодоров, в процеса се включва и скулпторът Петър Александров. А отливките се правят в София.   

Старинният дъгов мост над река Росица при Севлиево е първото строено от майстор Колю Фичето голямо инженерно съоръжение. Строежът му започнал през 1857 г. и е завършен на следващата година. Първоначално мостът е бил дълъг 110 м и имал седем свода /гевгири/. Повърхността му от средата неусетно се снижава към двата края, като средният свод е имал най-голям отвор и е бил по-висок от останалите, оформяйки гърбица. Стълбовете на моста са зидани от едър ломен камък и са заострени срещу течението на реката, както всъщност всички мостове, строени от майстора. Над заострената част е имало по един отвор с дъгов свод, през който водата е протичала при големи наводнения, каквито често стават на река Росица.

През 1872 г. се поставят каменни парапети и на тях са монтирани мраморни плочи с надписи на арабски в прослава на султан Абдул Азис. Мостът издържал на стихийните пролетни наводнения на 16 юни 1859 г., 9 май 1897 г. и 19 юни 1939 г. При последното наводнение е била разрушена само горната му част – парапетът и част от платното на шосето.

През 1924 г. мостът е продължен с 80 м на изток и още пет бетонови свода. През 1940 г. е снета заострената част в средата и мостът става хоризонтален. Тогава са монтирани от четирите му страни изправени лъвове от лят бетон, автор на които е учителят по рисуване в гимназията Дочо Байрямов. Те дават и името "Лъвов мост" и така остава в съзнанието на севлиевци.

При разширението на моста през 1974 г. лъвовете са заменени с каменни композиции на историческа тема. Мостът е паметник на културата с местно значение. 

През 2009 година със средства от държавния бюджет в размер на 203 хил. лв. съоръжението е укрепено, тъй като основите му бяха подкопани от обилните валежи и наводнения през 2008 г.

Идеята за връщането на лъвовете е на граждани – Стоян Костадинов, Крум Табаков и Ахмет Ахмедов, които преди повече от три години запознават с нея кмета на града д-р Иван Иванов и той приема идеята.

Предложението им бе одобрено и от Общинския съвет, проведено бе и обществено обсъждане, на което великотърновският архитект Йордан Нурков представи проекта си, според който ще се търси приемственост между първоначално построеното от Кольо Фичето съоръжение и сегашния му облик.

написано от Емилия Димитрова

 
 

Сигнал за проблем с водоподаването в с. Добромирка, от ВиК отговарят
Общество
Как се завзема бизнес за милиони - разследване на Антикорупционния фонд
Общество
С 600 000 лв. ще се направят неотложни пътни ремонти в села
Общество
Марияна Петрова е президент на Ротари клуб до юли догодина
Общество
От февруари до сега без работа в областта са останали 3240 души
Общество
Над 1600 лечебни растения виреят в парк "Българка" край Габрово
Общество
От този месец "Севлиевогаз" приспада от сметките за газ
Общество
Има избран нов управител на приюта за кучета
Общество
За измамни имейли от името на Енерго Про предупреждават от компанията
Общество
Без винетка до "Севлиевски лозя" и фирмите край пътя за Габрово
Общество
Над три тона капачки се събраха за часове в събота в Севлиево
Общество
Закриване на прокуратурата в Севлиево, предлага главният прокурор
Общество
Търговци протестираха пред РЗИ срещу отмяна на габровския битак
Общество
Областният кризисен щаб препоръчва носенето на маски на пазарите
Общество
Мария Цонкова получи отличието „Пол Харис Фелоу“
Общество
Проект за прахосване на 4 млн. лв., или как коронавирусът стана оправдание
Общество