Лекар: Изтървахме златното време, здравната ни система е в колапс
Снимка на S. Hermann & F. Richter от Pixabay

от Емилия Димитрова

Това, което ще прочетете по-долу не е приказка. Не е и коментар. Ако стигнете докрай ще сте прочели изповед на лекар от Севлиево. Името му няма да бъде споменато. Той се обади на телефона на „Севлиево онлайн“ и каза само: „Ще ме изслушате ли?“. Изслушах го (на 20 октомври 2020 г.). Това беше монолог, от който стяга гърлото. Записвах думите му на хартия, не бях подготвена за друг запис, но усетих, че е важно да предам чувството, което го беше накарало да се обади. Това беше изповед, но и послание. Дали има смисъл да стигнете докрай, ще разберете, ако стигнете докрая.

„Бях чувал, че може да дойде момент, в който да избирам кой от пациентите ми да бъде лекуван. Знаех че е възможно, аз съм лекар, а това ме прави реалист. Но наистина мислех, че ще ме подмине. Тази сутрин трябваше да направя избор. Имах трима пациенти с Covid, и тримата със симптоми, налагащи хоспитализация. Задействах всичките си контакти, всички колеги в Севлиево и Габрово. Успях с един от тримата. Това, за което до днес само бях слушал, се случи на мен. Двама от пациентите ми не могат да бъдат настанени в болница, защото в областта няма свободни легла. В Севлиево отделението за пациенти с Covid е пълно, в Габрово също. Това са мои пациенти от години. С времето се сближихме, а аз трябваше да избера един от тях, който да отиде в болница. А другите двама? Това не е избор, присъда е.

Докато избирах осъзнах колко много хора си мислят, че не сме стигнали максимума на възможностите на здравната ни система. Напротив, стигнахме го. От РЗИ съобщиха в понеделник за 38 новозаразени само от почивните дни, но още около 20 бяха с положителен тест в понеделник. Дано разбирате, че това не е окончателната цифра на вирусоносителите. Част от установените пациенти имаха симптоми и трябваше да бъдат настанени в болница. Само че в понеделник нямаше легла. Лекарите също недостигат“.

Прекъсвам изповедта и питам защо се стигна дотук? Чувам тежко преглъщане в телефона. Мълчание. После: „Властта се забави. И държавата и по места. За да няма напрежение нямаше мерки. Позволихме си празници, панаири, пазаруване. Задоволихме ли нуждата си от празнуване? Питайте роднините на тези тримата, между които днес трябваше да избирам кой да отиде в болница.

Видях много безотговорни хора в последните месеци. Чух много несъгласни с мерките и не ги упреквам, никой не обича ограниченията. В случая обаче не става въпрос за удобство. Здравната ни система не се задъхва, тя е в колапс. Колегите правят необходимото, но пациентите се оказаха повече, отколкото могат да поемат наличните легла и специалисти.

Затова моля ви, спрете с коментарите, че няма коронавирус и ако има, той не е опасен. Аз видях, усетих и изпитах страха на пациент, за когото нямаше легло в болница. Видях ужаса в очите му. Не ми казвайте, че няма страшно и че това е просто грип. Моля ви, пазете се! Пазете и тези около вас!“

Към 19 октомври 2020 г. активните случаи на Covid в Севлиево са 63, по данни на РЗИ. В Севлиево пациенти се лекуват в Инфекциозно отделение, където, по информация на "Севлиево онлайн", няма свободни легла. В габровската болница инфектирани пациенти се приемат само, ако някой бъде изписан.    

 

Уважаеми читатели, не мога да искам това от вас, но ще бъда благодарна, ако спестите злобни коментари под този текст!

Д-р Димитров (УНГ) преглежда в "Медицински център-1" на 8 и 22 декември
Здраве
Парти зона "Кулинар" доставя храна на медиците на първа линия
Здраве
Плодове за работещите в "Спешна помощ" дари "Павлин -1989"
Здраве
Направление за PCR ще се издава и след положителен бърз тест
Здраве
Днес няма новозаразени с Ковид, но има ръст на починалите
Здраве
Ограничения за влизане в България са в сила от днес
Здраве
513 са активните случаи на Ковид-19 в община Севлиево
Здраве
Новите мерки срещу пандемията влизат в сила от петък вечерта
Здраве
Нов ръст на заразените с Ковид в Севлиево, още двама загубиха живота си
Здраве
Пациенти без направление за PCR продължават да се тестват в "Медицински център-1"
Здраве
Нито един респиратор не е купен от МБАЛ в Севлиево от дарeнията за респиратори
Здраве
Послания за вяра в доброто получиха пациенти и лекари в МБАЛ „Св. Ив. Рилски“
Здраве
"Севлиево плаза" поема храната за медиците на първа линия в болницата
Здраве
Намаляват заразените с Ковид-19 в област Габрово
Здраве
Храна и за медиците в "Спешна помощ" от "Бар и Динер Росси"
Здраве
Хотел "Хелиос" ще приготвя храна за медиците на първа линия от понеделник
Здраве