Търсене

Лекарствата за диабет и антибиотиците ще се изписват само с е-рецепта от 16 октомври

Девет аптеки в Севлиево сключиха индивидуални договори с НЗОК

Снимка: Michal Jarmoluk от Pixabay

Лекарствата за лечение на диабет и антибактериалните лекарствени продукти за системна употреба, ще се изписват само с електронна рецепта. Новите правила влизат в сила от 16 октомври т.г. 

Всяка електронна рецепта ще съдържа дата на отпускане; име, възраст и адрес на пациента; име и уникален идентификационен номер на лекаря, който я отпуска и на фармацевта, отпуснатите лекарствени продукти по търговско наименование и количество, както и два национални референтни номера, които ще се генерират при предписване и при отпускане на съответния лекарствен продукт.

Отпускането на тези две групи медикаменти само с електронна рецепта, ще гарантира прозрачност върху целия процес по предписване и отпускане на тези лекарствени продукти, както и контрол върху честата и неправилна употреба без лекарско предписание, смятат в Министерството на здравеопазването.

За осъществяване на фактическо предписване на електронна рецепта, лекарят трябва да разполага с компютър, интернет връзка и специализиран медицински софтуер, като такива са изискванията при работа и с Националната здравноосигурителна каса.

С цел избягване на затруднения и улеснение на медицинските специалисти, Информационно обслужване разработи и внедри безплатно и достъпно мобилно приложение, функциониращо на всички видове мобилни телефони, базирани на двете основни платформи, използвани при мобилните устройства. Разработеното мобилно приложение eRx е със специализирано предназначение за издаване на електронни рецепти в ситуации, при които лекарят няма достъп до компютър с медицински софтуер.

Благодарение на него, при домашни посещения или други спешни ситуации, извън лекарския кабинет може да бъде издадена електронна рецепта, която лесно да сподели с пациента, за да бъде изпълнена в аптеката.

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за кмет на община, общински съветници и кметове на кметства на 29 октомври 2023 г.