Личните лекари ще издават направление за PCR тест
Министър Костадин Ангелов се срещна с представители на БЛС, НЗОК, РЗИ-София град, столични лечебни заведения и членове на Националния оперативен щаб, снимка: Министерство на здравеопазването

Общопрактикуващите лекари ще имат право да издават направления за изследване с PCR на граждани от пациентските си листи, но по строги критерии. Критериите предстои да бъдат изготвени от Българския лекарски съюз (БЛС), Министерството на здравеопазването, Националната здравноосигурителна каса и Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България. Промянават ще бъде факт след сключване на анекс към Националния рамков договор, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

До подписването на анекса, в извънболничната помощ направления за PCR изследване ще продължат да издават специалистите по инфекциозни болести, пулмология, педиатрия и УНГ болести. Новото е, че те ще имат право да издават по-голям брой направления от сегашния. Правото си да назначават изследване ще запазят и след промените в рамковия договор. 

Успоредно с това организацията на общопрактикуващите лекари ще подготви алгоритъм за път на пациента при личния лекар през есенно-зимния сезон. Документът ще бъде утвърден и разпространен до всички заинтересовани страни след съгласуването му с Министерството на здравеопазването.

Това е решено на проведена среща между министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов и представители на БЛС в лицето на д-р Иван Маджаров и д-р Николай Брънзелов, на НЗОК – с представител управителят проф. Петко Салчев, на РЗИ-София град, на столични лечебни заведения и членове на Националния оперативен щаб.

В рамките на срещата са дискутирани още обезпечеността с болнични легла за пациенти с COVID-19, текущите данни за разпространение на коронавирусната инфекция в страната, както и действащите противоепидемични мерки. „На този етап не се налага втвърдяване на мерките, продължаваме да следим всички показатели на ежедневна, ежеседмична и 14-дневна база. Към момента нямаме притеснения относно разпространението на COVID-19 и готовността на здравната система“, е посочил главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Covid-19 е в още две училища в областта
Здраве
Решенията на ТЕЛК важат 3 месеца след края на епидемичната обстановка
Здраве
Личните лекари ще издават направление за PCR тест
Здраве
За три дни - 43 нови потвърдени случаи на Covid в област Габрово
Здраве
Габрово получи нова линейка, очаква още една
Здраве
Записват за преглед при -р Пейо Мишев - 30 октомври 2020 г.
Здраве
Заразените учители в СУ "Райчо Каролев" в Габрово вече са 23
Здраве
"Идеал Стандарт-Видима" и Община Габрово обзаведоха лаборатория за PCR
Здраве
Д-р Любен Бозев: Ранната диагностика е основа за лечение на рака на гърдата
Здраве
Д-р Димитров - УНГ, преглежда на две дати през октомври
Здраве
Без PCR тест след изтичане на 14 дни карантина
Здраве
Ден на отворените врати в МБАЛ „Свети Иван Рилски“-Габрово
Здраве
У нас са направени 500 000 PCR теста, държавата е платила за 19 324
Здраве
В Севлиево преглежда д-р Диков - онкология, мамология, рентгенология
Здраве
Ситуацията с Covid 19 - 76 нови случаи в областта, 38 са в Севлиево
Здраве
Д-р Черкезов и д-р Саджаклиев ще преглеждат в МБАЛ „Св. Ив. Рилски“
Здраве