Малките "полицаи" се учиха да оказват първа помощ
снимки: МВР Габрово

„Първа помощ при кръвотечение от носа и при порезни рани“ бе темата, с която се запознаха доброволците от Детско полицейско управление в Севлиево. Занятието бе част от редовното обучение, през което преминават четвъртокласници от СУ „Васил Левски“ в рамките на националната програма „Детско полицейско управление“. Мария от младежкия БЧК в Габрово обсъди с децата как да реагират при инцидент, съпроводен с кръвотечение от носа, как да избягват подобни ситуации и как да окажат първа помощ в случай на нужда.

Малките полицаи научиха и как да обработят и превържат порезна рана. В края на часа децата си припомниха основните правила при подаване на сигнал на тел.112.                                Четвъртокласници от НУ „Васил Левски“-Габрово, ОУ „Васил Левски“-Севлиево, СУ „П. Р. Славейков“-Трявна и СУ „Максим Райкович“-Дряново за втора година участват в образователни занимания по програма „Детско полицейско управление“. Под формата на образователни игри и практически занимания, децата се обучават в пет модула „Социални умения“, „Оказване на първа долекарска помощ“ , „Детска полицейска лична защита“, „Безопасност на движението“ и „Етика и право“.

Програмата   „Детско полицейско управление“ е инициатива на Министерството на вътрешните работи. Заложените теми и методически указания са разработени от експерти от МВР, Министерството  на образованието и науката, Министерството на правосъдието, Българския младежки червен кръст, Българската православна църква, Българския туристически съюз. Идеите и темите са дългосрочни и са предназначени за двугодишно извънкласно обучение на деца от началните и прогимназиалните класове. Сред основните цели на програмата са:  ранна превенция на подрастващите, утвърждаване на ценностно отношение към законите в страната, създаване на навици за безопасно поведение и вземане на адекватни решения в определени ситуации, изграждане на гражданска позиция и развитие на гражданска компетентност,стимулиране на прилежност и инициативност,  повишаване доверието към полицията.                    

Габрово е на четвърто място в страната по успех на матурата по БЕЛ
Образование
Окончателно: в с. Ряховците вече няма да бие училищен звънец
Образование
Когато хлябът излиза изпод ръцете ти, ставаш голям поне колкото него
Образование
Започва кандидат-гимназиалната кампания, какво предстои
Образование
Стилиян Илиев получи наградата на бизнес сдружение "Севлиево 21 век"
Образование
Детските градини отвориха с половината от записаните деца
Образование
851 завършват 7 клас тази година в областта, 296 са в Севлиево
Образование
213 абитуриенти в Севлиево са на матура днес
Образование
Производството на мляко и млечни продукти е традиционен занаят
Образование
Заедно по време на изолация – един проект на клуб „New Lab“
Образование
От името на Община Севлиево абитуриенти получиха почетни отличия
Образование
Майстор в кухнята, но и на бара - възможно е с ПГТ "Пенчо Семов" в Габрово
Образование
Абитуриентските балове в Севлиево ще бъдат на 27 и 28 юни
Образование
В гимназия "Ген. Иван Бъчваров" изпратиха випуск 2020
Образование
ПГТМ в с. Градница обявява прием за професия "Машинен техник"
Образование
"Техник на транспортна техника" - перспективи в ПГТ в с. Градница
Образование