Манолова: Отговорността, че България се превърна в сметище, е на Борисов
Мая Манолова, екранна снимка от БНТ

След среща с местни инициативни комитети, които са срещу зариването на България с боклук, гражданската платформа "Изправи се.БГ" предлага законопроект за спиране вноса на отпадъци

При еднолична власт, отговорността се носи еднолично. Отговорността, затова че държавата се е превърнала в сметище, в площадка за съхранение на боклук, е на премиера Бойко Борисов. Трябва да се направят законодателни промени, за да се спре превръщането на България в бунище, в сметището на Европа.

Това заяви председателят на гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова в сутрешния блок на БНТ, след като вчера на форум с местни инициативни комитети срещу зариването на България с боклук беше представен законопроект за ограничаване вноса на отпадъци и местата за съхранението им.

„Би следвало да има ограничаване на вноса на отпадъци. Оказва се, че за последните седем години вносът на боклук в страната се е увеличил 15 пъти. Данните за количествата през 2018 г. и 2019 г. липсват и ние ще ги поискаме по Закона за достъп до информация“, допълни Манолова. Според нея трябва да се предприемат ясни мерки за ограничаване на вноса на отпадъци. Вносът от трети страни трябва да е забранен, а за други страни на Европейския съюз от гражданската платформа предлагат ограничение на вноса до количества, които не надвишават капацитета на инсталацията, в която ще се горят

„Изпълнителната власт се събужда една сутрин и осъзнава, че страната е зарината с боклук. Това означава несвършена работа от регионалните структури на изпълнителната власт“, допълни Манолова и подчерта, че в момента не е ясно какви отпадъци се внасят, откъде, кога и от кого, затова в законопроекта се предлага въвеждане на задължителна GPS система за превозните средства, които превозват отпадъци, както и видео наблюдение на площадките за съхранение на отпадъци.

„Ние не знаем какви отпадъци се внасят, какво е тяхното съдържание, площадките за съхранение са разпилени по цялата страна, без всякаква връзка с инсталациите за преработка. Ако площадките за съхранение са на територията на инсталациите или близо до тях, тогава ще е ясно“, допълни тя. Според екипа на Манолова изпълнителната власт по места трябва да осъществява контрол по-често на място, както и да се повишат санкциите за нарушение на екологичното законодателство, което, отново според нея, е направено в полза на фирмите за внос, транспорт, съхранение и преработка на боклук.

„Законът за управление на отпадъци е един от малкото, които допускат принципа на мълчаливото съгласие. Тоест, подава се заявление, че дадена фирма иска да обработва отпадъци и ако не получи отговор в срок, това означава, че получава разрешение да обработва боклук“, обясни председателят на „Изправи се.БГ“.

„Депутатите трябва да разгледат тези предложения, защото те не са на „Изправи се.БГ“, а са на Инициативните комитети от цялата страна, които се борят срещу безразборното създаване на площадки за съхранение на боклук, срещу инсталациите за преработка на отпадъци и срещу горенето без никакви условия“, каза Манолова.

„Настояваме да има и съгласувателна процедура, с която кметовете на населените места да са включени в процеса по разрешаване на площадки за третиране и съхранение на отпадъци. Местните общности са потърпевши от тази дейност, а нямат думата“, подчерта още Манолова.

Служба ГРАО днес и утре работи, издава удостоверения за настоящ адрес
Общество
25 март е ден на пощенската картичка
Общество
Как тайният PR на Община Севлиево държи гражданите далече от „кухнята“ на властта
Общество
Пристигащите в Севлиево от Банско трябва да спазват карантина
Общество
И Библиотеката затвори
Общество
Онлайн заявление за лична карта, само с електронен подпис
Общество
МВР: Не давайте пари на лица, твърдящи, че роднините ви са болни от коронавирус
Общество
Десет дни повече за плащане на тока през март
Общество
Нов информационен сайт следи разпространението на Covid19 в България
Общество
Магазините, сервизите и хотелът на "Хелиос" спират работа до края на март
Общество
Гореща линия за сигнали, свързани с коронавирус, отвори Общината
Общество
Вечерен час за малолетни и непълнолетни въведе Община Севлиево
Общество
Забранява се ползването на кафе автомати и вендинг машини
Общество
В полунощ влезе в сила забрана за влизане в България
Общество
До 27 март се ограничава движението през прохода „Шипка“
Общество
От днес Домашният патронаж става връзка на нуждаещите се със света навън
Общество