Манолова: Ще оставим ли турската държава да избере българския президент?
Мая Манолова, скрийншот от БиТиВи

Изключително съм притеснена от начина, по който се проведоха изборите в Турция. От 87 хил. гласували, 85 хил. гласуват за един кандидат – този на ДПС. В секциите са гласували повече хора, отколкото технологично това е възможно, като в близо 30 секции са гласували по над 1000 човека, когато за всички е ясно, че повече от 600 души не могат да гласуват в една секция за 12 часа. Това заяви лидерът на Изправи се.БГ Мая Манолова в интервю за Лице в лице по btv.

Манолова подчерта, че днес са изпратили сигнал до ЦИК с искане да се изпратят указания на секционните комисии в чужбина декларациите, с които се декларира, че няма да се гласува на друго място, да се попълнят лично пред секционната комисия вместо както беше в неделя, когато не е ясно къде и от кого са попълвани декларациите.

Председателят на Изправи се.БГ призова членовете на СИК от големите партии, които сега имат представители в южната ни съседка да следят за изпълнението на това изискване. И напомни, че, "когато на 11 юли от Изправи се.БГ имахме представители там, не допуснахме нарушения и манипулации". Тя призова също Министерство на външните работи да предприеме необходимите действия, за да се спази закона и срещу опасната намеса на турската държава в изборите.

Според Манолова е ясно, че такава намеса е имало, защото имаше създадена организация с извозване с автобуси, с организиране за участие на българите в Турция, откровени призиви от турските медии да се гласува за един кандидат, който е описан по етнически признак. На база етнос на един от кандидатите вървят призиви от турската държава за гласуване. Имаме всички причини да се притесняваме, че и сега ще има сериозен организиран вот за кандидата на ГЕРБ, каза още Манолова. 

"Затова в неделя не бива да оставим след Гешев в президентството да влезе човека на Борисов. Не трябва да оставяме Борисов да влезе през президентството обратно във властта.“ – предупреди Манолова.

Съпредседателят на Изправи се БГ! Ние идваме! заяви, че са загубили тези избори, но нямат намерение да обвиняват нито президента, нито служебното правителство за това. Според нея енергията на протестите се е преляла в новия политически проект, надеждите за правителство на промяната са насочени основно към Продължаваме промяната. "Ние искаме тази надежда да бъде реализирана, да се състави правителство, което да реализира реформите и да подкрепи хората в задаващата се тежка и трудна зима", каза Манолова и допълни, че Продължаваме промяната са взели гласове от представителите на всички формации на протеста и тъй като "Изправи се" бяхме най-малки, при нас се оказа фатално". 

На въпрос дали има договорки за участие в евентуален кабинет, Манолова отговори: „Аз работа на си търся, защото си имам адвокатска кантора и ще имам някакво време да си приведа делата в ред. Но се радвам, че Борисов за втори път загуби избори и има шанс да има правителство на промяната. И ние като гражданска платформа ще подкрепяме или ще бъдем коректив и ще се борим исканията на хората от площада наистина да се случат.“

И завърши: „Ние правим това, което сме правили досега в и извън парламента. Ние не тръгваме сега из страната, защото не сме се прибирали. Ние сме гражданска мрежа и при нас са различни инициативни комитети, хора с кауза и повече от всякога хората имат нужда от подкрепа на прага на тежката зима и трябва да се предприемат нужните мерки за повишаване на доходите и за овладяване на нарастващите сметки. Ако това не се случи, ще сме достатъчно критични към всяка власт.“

Към 5 ч. тази сутрин за Габрово са обработени 7.30% от протоколите
Политика
ГЕРБ-СДС продължава да е първа политическа сила в област Габрово
Политика
Жена от Габрово се пробвала да гласува с личната карта на майка си
Политика
Машините в 10-та секция отказаха, чака се ЦИК да реши как продължава гласуването
Политика
Разликата между ГЕРБ-СДС и Продължаваме промяната в Габрово е под 800 гласа
Политика
Към 8.00 ч. РИК Габрово е обработила 14% протоколи на СИК
Политика
До 11.00 ч. гласуваха 8% от гласоподавателите в община Севлиево
Политика
Избирателната активност към 16.30 ч. в община Севлиево е 25.33%
Политика
Към 11 ч. избирателите на община Севлиево са най-слабо активни в областта
Политика
Как мандат за „Демократична България“ е несправедливост, но за ДПС - може
Политика
Какво казаха водачи на листи в Габрово на избирателите си след изборите
Политика
Наполовина повече гласове за Радев и в избирателен район Габрово
Политика
В община Севлиево днес право на глас имат 31 315 избиратели
Политика
Как избирателите в област Габрово гласуваха за президент и вицепрезидент
Политика
ГЕРБ, Продължаваме промяната, ДПС и "Възраждане" разпределят мандатите в Габрово
Политика
Манолова: Ще оставим ли турската държава да избере българския президент?
Политика