Манолова: След побоищата снощи Борисов вече не е легитимният премиер за хората
Мая Манолова

Пред очите на трите власти – премиер, президент и Народното събрание - снощи беше потушен със сила един справедлив граждански протест, на който бяха обгазявани, бити, арестувани, хвърляни като животни един върху друг протестиращи включително жени и момичета. Бяха гонени, бити, събаряни, обгазявани и арестувани хора от близките градинки и улици. Нищо няма да измие позора на насилието на Борисов и на институциите от площад „Независимост“ върху мирно протестиращите граждани.

Това заяви днес председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова пред медии от „Триъгълника на властта“ относно полицейското насилие над протестиращите снощи.

Въпреки народното недоволство, Борисов си внесе проекта за негова Конституция с над 120 гласа и това взриви мирния протест. Той е виновен за снощните размирици. Негови са указанията органите на реда да не предотвратят провокациите, каза Манолова.

Пароструйките, които в момента мият вратите на Партийния дом, няма да измият срама от насилието. Насилието беше позорът на един диктатор. Един лидер на народа си, един премиер, не постъпва по този начин – да насъсква органите на реда срещу мирни граждани, които протестират за гражданските си права, а в същото време провокаторите да останат безнаказани, допълни тя.

Според Манолова провокациите са използвани за алиби от МВР, което е на „ръчно управление“ от самия премиер, за да се малтретира протестът.

Голяма част от арестуваните не са от провокаторите. "С колегите защитавахме про боно много от задържаните по столичните районни управления на МВР цяла нощ. Има хора, които не са били на протеста, а просто са били на улицата и са задържани, бити. Получили са лекарска помощ и медицински експертизи, а на голяма част от тях им е забавен умишлено достъпът до адвокат", каза тя.

Борисов си мисли, че ни е победил и че протестът е свършил. Борисов, не си ни победил! Няма как да победиш народа си. Ти си свършен като политик, като министър-председател. От снощи ти не си морално легитимният премиер, категорична бе Манолова.

Попитана за промените в Изборния кодекс, които днес са в дневния ред на Народното събрание, Манолова заяви, че промените са престъпление срещу изборите. Ако не държавна измяна, тези промени в Изборния кодекс са измяна към българския народ. С тези промени няма да има честни избори. Ще бъдат върнати хартиените бюлетини, за да могат да се дописват и преправят протоколи. След това няма да осигурят машини. Второто опасно е изборният ден да стане 48 часа и през нощта ГЕРБ да си навакса липсващите гласове с оживели мъртви души, с депутати „торбалани“ с черни чували, допълни Манолова.

Това е арогантно предложение, както е арогантно внесеното вчера предложение за проект на Конституция със 127 подписа, част от които са изпазарувани, каза още тя.

Две приемни за граждани през септември организират от БСП в Севлиево
Политика
Председателят на Общинския съвет в Дряново е отстранен от длъжност
Политика
ОИК прекрати пълномощията на Трифон Трифонов от ГЕРБ
Политика
Министърът на правосъдието Данаил Кирилов е подал оставка
Политика
Манолова: След побоищата снощи Борисов вече не е легитимният премиер за хората
Политика
Станимир Стойчев поема БСП в Севлиево или каквото е останало от нея
Политика
Кирил Ананиев става министър на финансите и още рокади в кабинета
Политика
Димитър Тонев влиза в Общинския съвет на мястото на Боян Ботев
Политика
Манолова: С промените в Изборния кодекс се готви пладнешки обир на гласове
Политика
ОИК няма да обжалва съдебното решение по казуса Трифон Трифонов
Политика
Съдът отмени решението за прекратяване пълномощията на Трифон Трифонов
Политика
Областен управител на ГЕРБ в Габрово влезе в ръководството на „Републиканци за България“
Политика
Какво не четем в доклада на КПКОНПИ, пита Кристина Сидорова
Политика
ОИК проверява сигнал за несъвместимост за съветника Трифон Трифон
Политика
Разликата между Нинова и Добрев в Севлиево е 36 гласа
Политика
Боян Ботев: „Сгреших. Понасям отговорността за това“
Политика