Манолова: След побоищата снощи Борисов вече не е легитимният премиер за хората
Мая Манолова

Пред очите на трите власти – премиер, президент и Народното събрание - снощи беше потушен със сила един справедлив граждански протест, на който бяха обгазявани, бити, арестувани, хвърляни като животни един върху друг протестиращи включително жени и момичета. Бяха гонени, бити, събаряни, обгазявани и арестувани хора от близките градинки и улици. Нищо няма да измие позора на насилието на Борисов и на институциите от площад „Независимост“ върху мирно протестиращите граждани.

Това заяви днес председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова пред медии от „Триъгълника на властта“ относно полицейското насилие над протестиращите снощи.

Въпреки народното недоволство, Борисов си внесе проекта за негова Конституция с над 120 гласа и това взриви мирния протест. Той е виновен за снощните размирици. Негови са указанията органите на реда да не предотвратят провокациите, каза Манолова.

Пароструйките, които в момента мият вратите на Партийния дом, няма да измият срама от насилието. Насилието беше позорът на един диктатор. Един лидер на народа си, един премиер, не постъпва по този начин – да насъсква органите на реда срещу мирни граждани, които протестират за гражданските си права, а в същото време провокаторите да останат безнаказани, допълни тя.

Според Манолова провокациите са използвани за алиби от МВР, което е на „ръчно управление“ от самия премиер, за да се малтретира протестът.

Голяма част от арестуваните не са от провокаторите. "С колегите защитавахме про боно много от задържаните по столичните районни управления на МВР цяла нощ. Има хора, които не са били на протеста, а просто са били на улицата и са задържани, бити. Получили са лекарска помощ и медицински експертизи, а на голяма част от тях им е забавен умишлено достъпът до адвокат", каза тя.

Борисов си мисли, че ни е победил и че протестът е свършил. Борисов, не си ни победил! Няма как да победиш народа си. Ти си свършен като политик, като министър-председател. От снощи ти не си морално легитимният премиер, категорична бе Манолова.

Попитана за промените в Изборния кодекс, които днес са в дневния ред на Народното събрание, Манолова заяви, че промените са престъпление срещу изборите. Ако не държавна измяна, тези промени в Изборния кодекс са измяна към българския народ. С тези промени няма да има честни избори. Ще бъдат върнати хартиените бюлетини, за да могат да се дописват и преправят протоколи. След това няма да осигурят машини. Второто опасно е изборният ден да стане 48 часа и през нощта ГЕРБ да си навакса липсващите гласове с оживели мъртви души, с депутати „торбалани“ с черни чували, допълни Манолова.

Това е арогантно предложение, както е арогантно внесеното вчера предложение за проект на Конституция със 127 подписа, част от които са изпазарувани, каза още тя.

Разликата между ГЕРБ и "Има такъв народ" в Севлиево е 347 гласа
Политика
От "Има такъв народ" ще върнат мандата, обяви Слави Трифонов във фейсбук
Политика
Проекта за Изборен кодекс: електронно гласуване и избори в села с над 100 души
Политика
Окончателно са ясни новите депутати от Габрово
Политика
Манолова очаква служебният кабинет да провери сигнала на Илчовски
Политика
Президентът свиква новия парламент на 15 април
Политика
Как седмият стана втори и пренареди листата на ГЕРБ в Габрово
Политика
Деляна Пешева от "Има такъв народ" става депутат от Габрово
Политика
Кого изпращат избирателите от област Габрово в Народното събрание
Политика
Мария Пенева става временно областен управител на Габрово
Политика
Временна комисия ще проверява харченето на държавни пари
Политика
Заради Ковид-мерките депутат не бе допуснат на заседание на Общинския съвет
Политика
ЦИК обяви мандатите по области, Павлин Ганчев отказва да е депутат
Политика
Отворено писмо изпратиха 150 българи в чужбина до Народното събрание
Политика
Павлин Ганчев пред "Севлиево онлайн": Решението ми е премислено и осъзнато
Политика
Пепа Сомлева: „Благодаря на моя роден град Севлиево за подкрепата в изборите!
Политика