Май не ни казват всичко за съдбата на „МИГ Севлиево“

Един месец, след като от Министерството на земеделието и храните публикуваха списъка с одобрените за финансиране стратегии на 25 местни инициативни групи от цялата страна, кметът на Севлиево д-р Иван Иванов заяви пред Общинския съвет, че „решение на Управителния орган относно стратегията на „МИГ Севлиево“ няма“. Думите му бяха в отговор на питане от съветника Йордан Стойков, който поиска да узнае има ли решение на Управителния орган за стратегията на местната инициативна група. 

„В системата ИСУН /б.ред Информационна система за управление и наблюдение на средствата от ЕС в България/ има съобщение за нередовността на формуляра за кандидатстване по процедурата“, каза кметът. И добави: „До този момент съобщение по реда на АПК не е получавано в МИГ“.

Отговорът на Иванов обаче не кореспондира с официалната информация, публикувана на сайта на земеделското ведомство, която е публична и достъпна за всеки /виж тук/. А там ясно се вижда, че в списъка с одобрени 25 заявления, местната инициативна група на Севлиево липсва. Тя липсва и от списъка с 26 резервни заявления, които са преминали етапа на административно съответствие, допустимост и техническа оценка, но за тези 26 стратегии не е наличен бюджет.

Къде е стратегията на „МИГ Севлиево“?

В списъка на стратегиите за Водено от общностите местно развитие (ВОМР), които не са допуснати до техническа и финансова оценка след проверка за административно съответствие и допустимост от Комитет за подбор. Там, редом със стратегията на Севлиево, са още 18 проектни предложения от различни части на страната, отхвърлени поради наличие на нередности.

Скрийншот от страницата на МЗХ, където са посочени мотивите за недопускане до оценка на севлиевската стратегия

Защо отхвърлиха севлиевският проект?

Единственият мотив, с който севлиевският проект е отстранен от крайното класиране, е „наличието на свързаност между членове на Управителния съвет на инициативната група“, гласят мотивите на Управляващия орган на Програмата за развитие на селските райони.

Членове на ръководството на местната инициативна групата са Община Севлиево и Наталия Колева – директор на „Регионално депо за отпадъци“ в града. А работодател на Колева е отново Община Севлиево.

В хода на процедурата от Държавен фонд „Земеделие“ са поискали обяснение, а от Местната инициативна група са отрекли наличието на свързаност. Като доказателство за това е приложен документ, съгласно който Наталия Колева е излязла от УС на групата на 5 декември м.г. Само че към тази дата стратегиите, кандидатстващи за одобрение, вече са били класирани.

 „Към момента на кандидатстване кандидатът не е предприел действия за отстраняване на свързаността преди подаването на формуляра за кандидатстване, а в момента на изготвяне на отговора към Комитета за подбор“, се казва в мотивите за отхвърляне на севлиевската стратегия.

Един месец да не си видят грешката...

Този втори транш, при който бяха одобрени 25 стратегии и други 26 оставени в списък с резерви, е окончателен, потвърдиха от Министерството на земеделието за Севлиево онлайн, тъй като размерът на средствата за одобрените проекти е достигнал бюджета по мярката на ПРСС.

С казаното днес от кмета на Севлиево започвам да се питам дали пък не е грешка на земеделското министрество това, че „МИГ Севлиево“ я няма в списъка с допуснатите проекти. Така де, нали и в министерствата работят хора, и там бъркат. Но пък един месец да не си видят грешката...

автор: Емилия Димитрова

 

 

 

 

 

Мария Цонкова получи отличието „Пол Харис Фелоу“
Общество
Сигнал за проблем с водоподаването в с. Добромирка, от ВиК отговарят
Общество
Над 1600 лечебни растения виреят в парк "Българка" край Габрово
Общество
Проект за прахосване на 4 млн. лв., или как коронавирусът стана оправдание
Общество
Над три тона капачки се събраха за часове в събота в Севлиево
Общество
Как се завзема бизнес за милиони - разследване на Антикорупционния фонд
Общество
Закриване на прокуратурата в Севлиево, предлага главният прокурор
Общество
Марияна Петрова е президент на Ротари клуб до юли догодина
Общество
До 30 септември се удължава срокът на всички ТЕЛК решения
Общество
Как кметският футболен клуб в Габрово излезе със 145 хил. лв. пред съперниците си
Общество
От февруари до сега без работа в областта са останали 3240 души
Общество
От този месец "Севлиевогаз" приспада от сметките за газ
Общество
От петък се допускат външни търговци на панаирната площадка
Общество
Има избран нов управител на приюта за кучета
Общество
"Капачки за бъдеще" ще се събират на 20 юни пред парк "Казармите"
Общество
За измамни имейли от името на Енерго Про предупреждават от компанията
Общество