Май не ни казват всичко за съдбата на „МИГ Севлиево“

Един месец, след като от Министерството на земеделието и храните публикуваха списъка с одобрените за финансиране стратегии на 25 местни инициативни групи от цялата страна, кметът на Севлиево д-р Иван Иванов заяви пред Общинския съвет, че „решение на Управителния орган относно стратегията на „МИГ Севлиево“ няма“. Думите му бяха в отговор на питане от съветника Йордан Стойков, който поиска да узнае има ли решение на Управителния орган за стратегията на местната инициативна група. 

„В системата ИСУН /б.ред Информационна система за управление и наблюдение на средствата от ЕС в България/ има съобщение за нередовността на формуляра за кандидатстване по процедурата“, каза кметът. И добави: „До този момент съобщение по реда на АПК не е получавано в МИГ“.

Отговорът на Иванов обаче не кореспондира с официалната информация, публикувана на сайта на земеделското ведомство, която е публична и достъпна за всеки /виж тук/. А там ясно се вижда, че в списъка с одобрени 25 заявления, местната инициативна група на Севлиево липсва. Тя липсва и от списъка с 26 резервни заявления, които са преминали етапа на административно съответствие, допустимост и техническа оценка, но за тези 26 стратегии не е наличен бюджет.

Къде е стратегията на „МИГ Севлиево“?

В списъка на стратегиите за Водено от общностите местно развитие (ВОМР), които не са допуснати до техническа и финансова оценка след проверка за административно съответствие и допустимост от Комитет за подбор. Там, редом със стратегията на Севлиево, са още 18 проектни предложения от различни части на страната, отхвърлени поради наличие на нередности.

Скрийншот от страницата на МЗХ, където са посочени мотивите за недопускане до оценка на севлиевската стратегия

Защо отхвърлиха севлиевският проект?

Единственият мотив, с който севлиевският проект е отстранен от крайното класиране, е „наличието на свързаност между членове на Управителния съвет на инициативната група“, гласят мотивите на Управляващия орган на Програмата за развитие на селските райони.

Членове на ръководството на местната инициативна групата са Община Севлиево и Наталия Колева – директор на „Регионално депо за отпадъци“ в града. А работодател на Колева е отново Община Севлиево.

В хода на процедурата от Държавен фонд „Земеделие“ са поискали обяснение, а от Местната инициативна група са отрекли наличието на свързаност. Като доказателство за това е приложен документ, съгласно който Наталия Колева е излязла от УС на групата на 5 декември м.г. Само че към тази дата стратегиите, кандидатстващи за одобрение, вече са били класирани.

 „Към момента на кандидатстване кандидатът не е предприел действия за отстраняване на свързаността преди подаването на формуляра за кандидатстване, а в момента на изготвяне на отговора към Комитета за подбор“, се казва в мотивите за отхвърляне на севлиевската стратегия.

Един месец да не си видят грешката...

Този втори транш, при който бяха одобрени 25 стратегии и други 26 оставени в списък с резерви, е окончателен, потвърдиха от Министерството на земеделието за Севлиево онлайн, тъй като размерът на средствата за одобрените проекти е достигнал бюджета по мярката на ПРСС.

С казаното днес от кмета на Севлиево започвам да се питам дали пък не е грешка на земеделското министрество това, че „МИГ Севлиево“ я няма в списъка с допуснатите проекти. Така де, нали и в министерствата работят хора, и там бъркат. Но пък един месец да не си видят грешката...

автор: Емилия Димитрова

 

 

 

 

 

Пожарникарите съветват какво не бива в жегите, за да не стане пожар
Общество
Мотоциклетист загина заради отнето предимство от възрастен шофьор
Общество
Въвеждат се ограничения в движението заради колоездачната обиколка на България
Общество
Асоциацията на европейските журналисти - България иска оставката на Гешев
Общество
„Властта говори! Открито” - във фейсбук страницата на правителството
Общество
„Какъв ви е проблемът“ – Севлиево унищожава дървета заради ремонт на тротоари
Общество
"Капачки за бъдеще" купиха първата детска неонатална линейка
Общество
Миролюба Бенатова обучава възрастни от региона на медийна грамотност
Общество
Безводие заради замътване и как няма механизъм за справяне с проблема
Общество
Някъде там, в пустошта, при загърбените отговорности и човешката болка
Общество
От 1 юли социалната пенсия за старост се увеличава със седем лева
Общество
Гл. инспектор Красимир Колев е преназначен за началник на РУ Севлиево
Общество
На 23 юли изтича срокът за плащане на междинните фактури за ток
Общество
Застаряваме, намаляваме, не се женим, увеличават се и разводите
Общество
Мъж от с. Богатово е хванат с над 2 промила, моторист пострада тежко в Габрово
Общество
Контролът по пътищата съвсем е изтърван
Общество