Мая Манолова е в Габрово и Севлиево днес
Мая Манолова в ефира на БНТ, скрийншот

Днес, 13 януари 2020 година, председателят на гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова ще посети Габрово и Севлиево.

В 9:30 часа, по покана на жителите на село Яворец, тя ще се срещне с обществеността във връзка с проблеми с боклука.

От 11:00 часа в Габрово, в хотел „Балкан“, зала „Янтра“, Манолова и екипът й организират безплатна приемна за граждани.

От 16:15 часа тя ще се срещне с жителите на село Ловнидол по жалби на местните за проблеми с водата.

В 18:00 часа Мая Манолова ще се срещне с обществеността в Севлиево, в залата на читалище „Развитие“.

За записване за безплатната приемна за граждани в Габрово е открит тел. 0988 157 354.

Вчера в ефира на БНТ Мая Манолова призова премиера да отговори на гражданите на Перник

къде изчезна водата от яз. "Студена" и как изчезна един цял язовир.

Според нея прокуратурата не е органът, който трябва да отговори къде е водата от язовира и какви са причините да я няма, а това трябва да сторят институциите, които отговарят за ВиК-сектора?

Според прессъобщение, разпространено от пресцентъра на "Изправи се.БГ" отговорността за кризата не е само на бившия министър на околната среда и водите Нено Димов, но и на други министри и институции.

Манолова заяви, че „властта изглежда като електрическо табло с бушони, на което като се появи огромен проблем, изгаря поредният бушон и не се взимат никакви мерки за решаване на проблема. Въпросът е кога ще изгори главният бушон, защото не е нормално премиерът да излиза целият в бяло от всяка една криза. За състоянието на ВиК-сектора в Перник отговорност носят и ръководството на местното дружество, басейнова дирекция, областният управител, регионалният министър, екоминистърът и заместник-министрите по ресори, КЕВР, РИОСВ“, подчерта Манолова и допълни, че от пет години следи ситуацията във ВиК-сектора и това е един от секторите, които правителството счита за реформиран, но тази реформа се изразява единствено в увеличение цената на водата три пъти.

„От стартирането на реформата цената на водата се увеличи три пъти.

Няма информация дали тези парите от увеличението се инвестират в подобряване на ВиК инфраструктурата”, каза тя и посочи, че 80% от водата се губи в течове по ВиК-мрежата.

„Необяснимо е как за една година и половина десетина институции, които отговарят за ВиК-сектора в Перник, не видяха, че предстои тежка криза. Или са проспали водната криза, или са я скрили. Водният режим бе въведен непосредствено след кампанията за местните избори. Защо институциите мълчаха и продължаваха да раздават вода без лимит? Защото управляващите искаха да си запазят местната власт в Перник и в останалата част на държавата“.

Според Манолова водната криза ще достигне и Шумен, Ловеч, Търговище, Сливен, Бургаска област, Плевен, където също има проблеми с язовирите.

„Проблемът е, че властта се грижи единствено и само за своите приятелски и политически кръгове,

за това как ще се усвоят средства по европрограми за изграждане на пречиствателни станции, как ще се изградят ВЕЦ-ове, как ще се отделят повече милиони за решения на проблеми, които решения след това не се случват“, каза тя и подчерта, че „повечето собственици на ВЕЦ-ове са политически лица“.

Манолова обясни още, че от гражданската платформа „Изправи се.БГ“ са изпратили заявление за достъп до обществена информация до директора на Държавната консолидационна компания (ДКК) Ясен Спасов и до министъра на икономика Емил Караниколов за това къде са 500 млн. лева, преведени по сметката на ДКК, за ремонт на 418 аварийни язовира.

„Година и половина, след като са отпуснати тези пари, няма информация кои язовири са ремонтирани, на кои е започнат ремонт, кои и кога ще се ремонтират. Никъде няма информация за обществени поръчки и изобщо къде са тези 500 млн. лева“, заяви Мая Манолова и допълни, че е създадено ново държавно дружество за следене на състоянието на язовирите, на което първата работа е била да си закупи 30 автомобила и офис техника.

„Министърът на икономиката заяви, че са започнати ремонтни действия по отношение на 182 язовира, но какво се случва с другите 236? Той не даде информация и кои са тези 182 язовира, къде са и какво се случва с ремонтите им. В област Хасково например 101 язовира подлежат на ремонт – 2 общински и 99 държавни, а няма данни там да са започнати дейности“

„Тези проблеми не са от вчера и се неглижират. Трябваше ли да стане кризата в Перник, в Своге, в с. Бисер,  за да се вземат мерки, като те пак не са взети ?“, попита Манолова.

Относно предложението на министър-председателя Бойко Борисов да се създаде общо държавно ВиК-дружество, Манолова заяви, че в такъв случай трябва да се зададат въпросите по какъв начин ще са защитени правата на потребителите, като потребители, ако има едно такова дружество, каква ще е цената, дали тя ще е единна и дали това ще доведе до повече справедливост.

Отнето предимство изпрати жена в болница със счупен глезен
Общество
Родители на осмокласници могат да кандидатстват за еднократна парична помощ
Общество
ЕРП Север съветва как да се предпазим при гръмотевични бури
Общество
Пожарникари спасиха малко коте, като го свалиха от върха на дърво
Общество
Рехав беше първият протест в Севлиево, за утре пак има насрочен
Общество
Напусна ни Симеон Захариев
Общество
Заради авария в целия град е спряна водата до 17.00 ч.
Общество
Как публичният отчет за даренията в Община Севлиево всъщност не е публичен
Общество
От 27 юли се възобновява автобусната линия Севлиево-Пловдив
Общество
На 16 юли се навършват 143 г. от Освобождението на Севлиево
Общество
Протест срещу правителството и в Севлиево
Общество
Документите за парични обезщетения от НОИ - само по електронен път
Общество
Запален автомобил изгоря напълно, причините за огъня се изясняват
Общество
Полицията в Габрово благодари на протестиращите за толерантността
Общество
Община Севлиево е пред воден режим, в сила са забрани за ползването на вода
Общество
Днес започва обход за актуализиране на данните за Преброяването
Общество