Майки плакаха от щастие в ОУ „Стефан Пешев“

Днес в двора на училище „Стефан Пешев“ се състоя импровизирана церемония по връчване дарението на трите деца, страдащи от церебрална парализа, за които учениците от училището събираха средства на своя благотворителен Великденски базар.

Кремена, Рени и Преслава бяха доведени от майките си в инвалидни колички, защото и при трите са засегнати крайниците и децата не могат да се движат сами. „Целта ни беше децата, които наистина вложиха много енергия и ентусиазъм в подготовката и провеждането на базара, да видят децата, за които го направиха и да оценят още повече доброто, което сториха, а и да разберат, че е важно да се помага“, сподели председателят на Училищното настоятелство в ОУ „Стефан Пешев“ Николина Николова. Тя лично връчи пликовете с дарението на майките на трите момичета, а те самите получиха ваучер за дарението.

Всяко от децата получи по 1000 лв. Парите бяха разпределени поравно, след като от продадените на базара великденски предмети и сувенири се събраха малко под 3000 лв. Сумата бе допълнена от настоятелството, за да се закръгли на 3000 лв. и да може всички деца да получат точно по 1000 лв. А в момента, в който Николина Николова предаде пликовете с парите на трите майки, от очите и на трите рукнаха сълзи.

Трите деца, за които бе благотворителният базар на учениците от ОУ „Стефан Пешев“ тази година са от три севлиевски училища. Кремена учи в същото училище. Болестта при нея е засегнала и четирите й крайници. Детето е претърпяло четири операции до момента, сега преминава курс по рехабилитация.

Рени е ученичка на СУ „Васил Левски“. Тя е истински герой с претърпяните до момента четиринайсет операции, предимно на тазобедрените стави, тъй като има вродена двустранна локсация и при израстването й се налагат корекции на сухожилията. Въпреки сериозната медицинска намеса в здравето й, момиченцето се придвижва с инвалидна количка.

Преслава посещава ОУ „Христо Ботев“. И нейните операции не са малко – пет на главата. Детето има тежко умствено изоставане и ограничена подвижност. Освен ваучерите с дарената сума, директорът Николай Захариев и председателят на настоятелите Николина Николова връчиха грамоти на участниците в музикалната програма, която бе част от благотворителния базар. А всеки от класовете в училището получи писмена благодарност за това, че е бил част от училищната инициатива, при която в продължение на два дни децата на ОУ „Стефан Пешев“ продаваха сувенири и събираха стотински и левчета. А последните сувенири, останали по масите пред училището, взеха в ръце и тръгнаха из града, за да ги предлагат от ръка на ръка на севлиевци. А хората откликваха, като разбираха, че купувайки, помагат на болно дете.

На финала на тази история, която разказваме от раждането на идеята за базара, искам да споделя личното си възхищение от учениците на училище „Стефан Пешев“, техните родители,които активно помагаха и подкрепяха децата си, настоятелите, които бяха рамо до рамо с учителите в организацията на базара. Благословени да сте всички, задето днес разплакахте три майки от щастие!     

Нови директорки ще имат детските градини "Пролет" и "Мечо Пух"
Образование
Телерик Академия отвори приема за ИТ обучения за ученици в Габрово и Севлиево
Образование
Първокласниците в Севлиево тази година са с 39 повече от миналата
Образование
НМО открива изложба „Пътища в географията – просеки и просветления”
Образование
Вицепрезидентът Илияна Йотова удари училищния звънец в с. Добромирка
Образование
Как се осигурява топла вода в училище, когато водата се доставя само с водоноски
Образование
От ПГМЕТ "Ген. Ив. Бъчваров" излязоха с обръщение към родителите
Образование
Обучение в езиков център "Видима" през новата учебна година - възможностите
Образование
Традициите в килийното, взаимно и съвременно училище представят в Габрово
Образование
В областта няма родители, пожелали децата им да учат дистанционно
Образование
Десетте общински училища в община Севлиево посрещнаха 2 412 ученици
Образование
Двама курсисти на ЦЕО "Видима" - с високи резултати на изпита IELTS
Образование
ПГМЕТ е одобрена за работа по програма „Заедно за всяко дете“
Образование
На 15 септември в Севлиевско се подаряват туби с вода
Образование
Пет паралелки с прием в 8 клас са закрити след трето класиране
Образование
721 деца пътуват до училище или детска градина, една трета с обществен транспорт
Образование