Майки плакаха от щастие в ОУ „Стефан Пешев“

Днес в двора на училище „Стефан Пешев“ се състоя импровизирана церемония по връчване дарението на трите деца, страдащи от церебрална парализа, за които учениците от училището събираха средства на своя благотворителен Великденски базар.

Кремена, Рени и Преслава бяха доведени от майките си в инвалидни колички, защото и при трите са засегнати крайниците и децата не могат да се движат сами. „Целта ни беше децата, които наистина вложиха много енергия и ентусиазъм в подготовката и провеждането на базара, да видят децата, за които го направиха и да оценят още повече доброто, което сториха, а и да разберат, че е важно да се помага“, сподели председателят на Училищното настоятелство в ОУ „Стефан Пешев“ Николина Николова. Тя лично връчи пликовете с дарението на майките на трите момичета, а те самите получиха ваучер за дарението.

Всяко от децата получи по 1000 лв. Парите бяха разпределени поравно, след като от продадените на базара великденски предмети и сувенири се събраха малко под 3000 лв. Сумата бе допълнена от настоятелството, за да се закръгли на 3000 лв. и да може всички деца да получат точно по 1000 лв. А в момента, в който Николина Николова предаде пликовете с парите на трите майки, от очите и на трите рукнаха сълзи.

Трите деца, за които бе благотворителният базар на учениците от ОУ „Стефан Пешев“ тази година са от три севлиевски училища. Кремена учи в същото училище. Болестта при нея е засегнала и четирите й крайници. Детето е претърпяло четири операции до момента, сега преминава курс по рехабилитация.

Рени е ученичка на СУ „Васил Левски“. Тя е истински герой с претърпяните до момента четиринайсет операции, предимно на тазобедрените стави, тъй като има вродена двустранна локсация и при израстването й се налагат корекции на сухожилията. Въпреки сериозната медицинска намеса в здравето й, момиченцето се придвижва с инвалидна количка.

Преслава посещава ОУ „Христо Ботев“. И нейните операции не са малко – пет на главата. Детето има тежко умствено изоставане и ограничена подвижност. Освен ваучерите с дарената сума, директорът Николай Захариев и председателят на настоятелите Николина Николова връчиха грамоти на участниците в музикалната програма, която бе част от благотворителния базар. А всеки от класовете в училището получи писмена благодарност за това, че е бил част от училищната инициатива, при която в продължение на два дни децата на ОУ „Стефан Пешев“ продаваха сувенири и събираха стотински и левчета. А последните сувенири, останали по масите пред училището, взеха в ръце и тръгнаха из града, за да ги предлагат от ръка на ръка на севлиевци. А хората откликваха, като разбираха, че купувайки, помагат на болно дете.

На финала на тази история, която разказваме от раждането на идеята за базара, искам да споделя личното си възхищение от учениците на училище „Стефан Пешев“, техните родители,които активно помагаха и подкрепяха децата си, настоятелите, които бяха рамо до рамо с учителите в организацията на базара. Благословени да сте всички, задето днес разплакахте три майки от щастие!     

Седмокласниците на ПМГ в Габрово с най-висок успех на външното оценяване
Образование
От името на Община Севлиево абитуриенти получиха почетни отличия
Образование
Започва кандидат-гимназиалната кампания, какво предстои
Образование
Драгомир Денчев - лауреат националната олимпиада по техническо чертане
Образование
Когато хлябът излиза изпод ръцете ти, ставаш голям поне колкото него
Образование
"Техник на транспортна техника" - перспективи в ПГТ в с. Градница
Образование
Производството на мляко и млечни продукти е традиционен занаят
Образование
Заедно по време на изолация – един проект на клуб „New Lab“
Образование
Абитуриентските балове в Севлиево ще бъдат на 27 и 28 юни
Образование
Детските градини отвориха с половината от записаните деца
Образование
В гимназия "Ген. Иван Бъчваров" изпратиха випуск 2020
Образование
Стилиян Илиев получи наградата на бизнес сдружение "Севлиево 21 век"
Образование
851 завършват 7 клас тази година в областта, 296 са в Севлиево
Образование
Габрово е на четвърто място в страната по успех на матурата по БЕЛ
Образование
ПГТМ в с. Градница обявява прием за професия "Машинен техник"
Образование
Майстор в кухнята, но и на бара - възможно е с ПГТ "Пенчо Семов" в Габрово
Образование