Търсене

Майсторска конна езда, дефиле на автентични носии и танц върху жарава в първият ден на фестивала „Семе българско“

Майсторска конна езда, дефиле на автентични носии и танц върху жарава в първият ден на фестивала „Семе българско“

Балкански ритми, джаз и танго съчетават изпълненията на Вероника Тодорова в концерта й „С България в сърцето“, снимка: Община Севлиево

Дефилето на автентични народни носии от цялата страна, предоставени специално за събитието от частни колекционери, предизвика силен интерес сред госитте на тазгодишното, десето издание на националния фестивал "Семе българско".

Не отстъпват по интерес изпълнението на фолклорния танцов ансамбъл „Развитие“, както и майсторската езда, стрелбата с лък и демонстрацията на бойни умения в най-новия спектакъл на прабългарската школа за оцеляване „БагаТур“. Зрителите се насладиха на великолепната актьорска игра и демонстрациите на бойни практики в най-новата постановка на школата "Кои сме ние".

Изображение - 13386Спектакъл от бойни умения и български ритуали представи прабългарската школа "БагаТур", снимка: Община Севлиево  

Посетителите в парк "Казармите" спонтанно се хванаха на хората, които се извиха пред откритата сцена, а самодейци от цялата община месиха хляб, работиха сръчно ръкоделия, пяха и веселиха гостите.

„Пожелавам на всички здраве и здрав корен, за да бъдат плодовете на нашия живот все повече“ - с тези думи кметът на Севлиево Иван Иванов откри фестивала. В своето приветствие той припомни, че благодарение на инициативата за 10 години са посадени хиляди дървета и милиони семена от стари български сортове, дали началото на нов живот, за да пребъде семето българско, каквото е посланието на фестивала, закодирано и в неговото име.

От името на партньорите от Селскостопанската академия проф. Виолета Божанова подари на кмета кутия със семена от традиционни български сортове. Към посетителите се обърна и инициаторът на фестивала Ивелина Елмазова, която не скри задоволството и удовлетворението си от това, че десет години "Семе българско" вдъхновява хиляди хора от цялата страна. 

Сръчни и сладкодумни представители на читалища от селата в общината премериха сили в конкурса за обреден хляб и разказаха за традициите, които са съчетали в своите произведения. В оспорваното съревнование под мотото „Никой не е по-голям от хляба“ победители станаха майсторите от НЧ „Просвета 1928“ - село Градище, а техни подгласници - НЧ „Развитие“ от село Кормянско и НЧ „Светлина“ от село Хирево. Всички те получиха почетни грамоти лично от кмета на Севлиево, както и хубаво българско брашно за още много празнични пити и погачи.

Изображение - 13387Съвсем естествено българските ритми владееха първия фестивален ден, снимка: Община Севлиево  

За първи път в Севлиево беше открит Дом на словото, в който всеки може да остави и вземе любима книга от български автор, а в Кошера за семена посетителите обменяха семена от стари български сортове.

Притегателно място за гостите стана огромен пъзел с шевици от различни краища на страната. Напълно естествено пъзелът започна от Севлиево, а първия му елемент бе поставен от кмета. За по-малко от час пъзелът беше подреден и стана фон за стотици селфита и снимки. 

Кулминация на музикалната програма в първия ден на фестивала беше концертът на световноизвестната акордеонистка Вероника Тодорова „С България в сърцето“, който съчетава балкански ритми с джаз и танго. А магията на празника завършиха с нестинари от Лудогорието.

 

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за членове на Европейски парламент и за Народно събрание на 9 юни 2024 г.