МБАЛ „Д-р Ст. Христов“ ще разплати стари задължения с кредит

Общинската МБАЛ „Д-р Стойчо Христов“ ще изтегли кредит от 1 млн. лв., който дружество само ще обслужва. Парите са за издължаване към доставчици на трупани стари задължения, върху които текат лихви и се плащат адвокатски хонорари по изпълнителни дела. Това одобриха днес в общинския съвет на Севлиево с 23 гласа „за“ и само двама „въздържал се“ – на Николина Николова и Йордан Стойков. Заемът за болницата ще бъде обезпечен с общински имоти. 

До гласуване на предложението, внесено от кмета Иван Иванов по искане на управителя д-р Пламен Цеков, се стигна след дълъг дебат и доста подробно обяснение от д-р Цеков, поискано от залата.

Това, което обедини съветниците, взели думата, бе, че общинската болница на Севлиево има социална роля. Разминаха се по отношение на това трябва ли да се изтегли още един кредит. „За“ заема бяха д-р Сюзан Садъкова /“Реформаторски блок“/, според която „ако не подкрепим, болницата ще обяви фалит“, Недко Георгиев /“Народен съюз“/, въпреки че „това е трето дотиране, дано е последно“, Явор Памукчиев /ГЕРБ/, който оцени д-р Цеков като „управител, който се правя добре и има много идеи“, д-р Огнян Пешков /БСП/, защото „трябва да направим необходимото да съхраним болницата, но работеща“ и Ердоан Узунов /ДПС/, за когото „град без болница не е град“.

Против тегленето на нов заем бяха Николина Николова /"Коалиция Избирам Севлиево"/, защото „не знам какъв е размера на задълженията, от коя дата, кога им е бил падежа, какви лихви се начисляват и какви санкции търпи заведението“, и Йордан Стойков /избран от "Коалиция Избирам Севлиево"/, заради съмненията му, че дружеството ще се справи с обслужването на кредита, заради липсата на бизнес-план за управление и съмненията в легитимността на д-р Пламен Цеков като управител.

Единствен Петко Петков /ГЕРБ/ направи предложение, с което поиска д-р Цеков да представи план за разходване на кредита, в който да бъдат изписани всички задължения, които ще се покрият с него. А Недко Георгиев настоя управителят на болницата да се среща по-често с общинските съветници и в частност с членовете на постоянната комисия по здравепозване, за да се обсъжда състоянието на заведението и перспективите пред него.

Самият Пламен Цеков не каза нищо по-различно от март тази година, когато отново взе думата в пленарна зала. И тогава, и сега, той заяви, че лечебното заведение е в стабилно състояние, няма задължения за заплати към персонала, само леко забавяне през август т.г., заради запор на сметките от един от доставчиците. „Вземането на кредит е риск, но той няма да натовари Общината“, каза управителят на МБАЛ Севлиево.      

автор: Емилия Димитрова

Безплатно измерване на кръвната захар за севлиевци на 16 ноември
Здраве
Нови дати за прегледи от специалистите на "Медицински център-1"
Здраве
Нов съдов хирург в "Медицински център-1-Севлиево"
Здраве
Записват за прегледи при д-р Иво Станчев за 7 ноември т.г.
Здраве
Онкологът д-р Попова преглежда в Севлиево на 27 септември
Здраве
Нов специалист от ноември в "Медицински център-1" - д-р Стаматова
Здраве
Само един ден за записване при д-р Иво Станчев
Здраве
Кога ще преглеждат специалистите на "Медицински център-1" през ноември
Здраве
Проект на д-р Петко Карагьозов и екип - най-добър на конгрес по гастроентерология
Здраве
Започна записване за преглед при д-р Пейо Мишев
Здраве
Ново: неотложна медицинска помощ в "Медицински център-1"
Здраве
24 октомври - Световен ден на борбата с полиомиелита
Здраве
МБАЛ „Д-р Ст. Христов“ ще разплати стари задължения с кредит
Здраве
Още 1 млн. лв. кредит за севлиевската болница
Здраве
На две дати преглежда през ноември в Севлиево д-р Бонка Попова
Здраве
РЗИ: Внимавайте какво мляко и млечни продукти купувате!
Здраве