МБАЛ „Д-р Ст. Христов“ ще разплати стари задължения с кредит

Общинската МБАЛ „Д-р Стойчо Христов“ ще изтегли кредит от 1 млн. лв., който дружество само ще обслужва. Парите са за издължаване към доставчици на трупани стари задължения, върху които текат лихви и се плащат адвокатски хонорари по изпълнителни дела. Това одобриха днес в общинския съвет на Севлиево с 23 гласа „за“ и само двама „въздържал се“ – на Николина Николова и Йордан Стойков. Заемът за болницата ще бъде обезпечен с общински имоти. 

До гласуване на предложението, внесено от кмета Иван Иванов по искане на управителя д-р Пламен Цеков, се стигна след дълъг дебат и доста подробно обяснение от д-р Цеков, поискано от залата.

Това, което обедини съветниците, взели думата, бе, че общинската болница на Севлиево има социална роля. Разминаха се по отношение на това трябва ли да се изтегли още един кредит. „За“ заема бяха д-р Сюзан Садъкова /“Реформаторски блок“/, според която „ако не подкрепим, болницата ще обяви фалит“, Недко Георгиев /“Народен съюз“/, въпреки че „това е трето дотиране, дано е последно“, Явор Памукчиев /ГЕРБ/, който оцени д-р Цеков като „управител, който се правя добре и има много идеи“, д-р Огнян Пешков /БСП/, защото „трябва да направим необходимото да съхраним болницата, но работеща“ и Ердоан Узунов /ДПС/, за когото „град без болница не е град“.

Против тегленето на нов заем бяха Николина Николова /"Коалиция Избирам Севлиево"/, защото „не знам какъв е размера на задълженията, от коя дата, кога им е бил падежа, какви лихви се начисляват и какви санкции търпи заведението“, и Йордан Стойков /избран от "Коалиция Избирам Севлиево"/, заради съмненията му, че дружеството ще се справи с обслужването на кредита, заради липсата на бизнес-план за управление и съмненията в легитимността на д-р Пламен Цеков като управител.

Единствен Петко Петков /ГЕРБ/ направи предложение, с което поиска д-р Цеков да представи план за разходване на кредита, в който да бъдат изписани всички задължения, които ще се покрият с него. А Недко Георгиев настоя управителят на болницата да се среща по-често с общинските съветници и в частност с членовете на постоянната комисия по здравепозване, за да се обсъжда състоянието на заведението и перспективите пред него.

Самият Пламен Цеков не каза нищо по-различно от март тази година, когато отново взе думата в пленарна зала. И тогава, и сега, той заяви, че лечебното заведение е в стабилно състояние, няма задължения за заплати към персонала, само леко забавяне през август т.г., заради запор на сметките от един от доставчиците. „Вземането на кредит е риск, но той няма да натовари Общината“, каза управителят на МБАЛ Севлиево.      

автор: Емилия Димитрова

Грипът се разраства, разпуснаха учениците на ПМГ в Габрово
Здраве
Д-р Димитър Диков - преглежда на 24 януари в Севлиево
Здраве
На 5 февруари - д-р Сиромахова в "Медицински център 1"
Здраве
Едва 2% от севлиевци са сменили личния си лекар през декември
Здраве
Общинската болница ще връща 120 хил. лв., получени без основание
Здраве
Близки на 36-годишна жена са дали съгласие за трансплантация на органите й
Здраве
Записват за прегледи при д-р Пейо Мишев за 24 януари 2020 г.
Здраве
Д-р Явор Малинов работи в Севлиево на 14 февруари 2020 г.
Здраве
Грипна епидемия в две общини от днес, други две са пред епидемия
Здраве
Грипна епидемия за област Габрово от 25 януари
Здраве
На 28 февруари д-р Пейо Мишев ще има прегледи в Севлиево
Здраве
Д-р Германова закрива практиката си на общопрактикуващ лекар
Здраве
„Идеал Стандарт – Видима“: Севлиево „да бие габровци по бебета“
Здраве
Ваксината срещу варицела става препоръчителна от тази година
Здраве
До дни първата вендинг машина за лекарства ще "продава" в Севлиево
Здраве
Д-р Бонка Попова, онколог, ще преглежда на две дати през февруари
Здраве