Търсене

МБАЛ "Д-р Тота Венкова" и "Идеал Стандарт-Видима" - партньорство от години в името на здравето

Емилия Димитрова
МБАЛ

Д-р Минко Михов и Ярослав Дончев огледаха на място как са вложени даренията на компанията, снимка: "Севлиево онлайн"

В началото на седмицата от МБАЛ "Д-р Тота Венкова" и "Идеал Стандарт-Видима" показаха пред медии резултатите от дългогодишното партньорство между болницата и компанията. С малко думи то може да се определи така: модерни санитарни възли в отделенията, които осигуряват удобства за пациентите, инвестиции в модерна апаратура, което скъсява времето от приема на пациента до назначаване на лечение, нулева бюрокрация при необходимост на болницата от финансова помощ. 

Последният ремонт, извършен в областната болница с подкрепата на "Идеал Стандарт-Видима", е приключил през декември 2020 г. Той е в отделението по Акушерство и гинекология и на места все още мирише на новоремонтирано. Резултатът е удобни бани и тоалетни за жените, които се лекуват в отделението и за майките, които раждат децата си там. Част от стаите са самостоятелни, всичките са собствен санитарен възел, обособени са кътове за бебетата за онези родилки, които искат да прекарват времето с техните новородени рожби. 

Изображение - 10904Отляво надясно: д-р Михов, д-р Пенчоков (директор на РЗИ), Ярослав Дончев, д-р Савчева, снимка: "Севлиево онлайн"  

"Още пред 1992 г., когато първият джойнт венчър у нас беше факт, между "Американ Стандарт" и севлиевската "Видима", ние получихме с бизнеса и препоръката да работим активно за обществото", сподели изпълнителният директор на компанията Ярослав Дончев. Социалната дейност на компанията не е имала ограничения. Осъществявана е в областта на здравеопазването, образованието, културата и изкуството. "Здравеопазването обаче в последните години ни е приоритет и той стана номер едно с настъпването на пандемията от Ковид-19", подчерта Дончев. Само през 2021 г. от компанията са направили инвестиции в здравеопазване за 300 хил. лв., но чертата под тази цифра не е сложена, тъй като даренията за здраве продължават, каза Ярослав Дончев. 

"Действително помощта, която ни оказваха от "Идеал Стандарт-Видима" през миналата година е безценна. Дори само оборудването на първата и единствена до момента PCR лаборатория в област Габрово е достатъчно значима подкрепа. Толкова много пациенти получиха навременно лечение благодарение на бързото диагностициране", каза директорът на габровската МБАЛ "Д-р Тота Венкова" д-р Минко Михов. 

С "Идеал Стандарт-Видима" се работи изключително лесно. Не са нужни увещания и уговорки. Срещаме пълно разбиране, когато имаме нужда от помощ", обясни д-р Нели Савчева, доскорошен директор на болницата, в момента член на Съвета на директорите. "Достатъчно е да мотивираме искането си". "Моментът и за бизнеса в момента е труден, но здравето винаги е на първо място", отговори Ярослав Дончев и така обясни нулевата бюрокрация при финансирането в здравеопазването.

Изображение - 10905Директорът на РЗИ д-р Пенчоков с Ярослав Дончев, снимка: "Севлиево онлайн"  

В МБАЛ "Д-р Тота Венкова" към момента има хоспитализирани 180 пациенти, но цифрата никога не е твърда. Броят им варира. На година през отделенията на болницата преминават около 14 хил. пациенти. Някои от тях са в спешно състояние, което изисква бързо диагностициране и започване на лечение. Има състояние, при които минутите са важни. Затова от болницата са особено щастливи, че могат да направят изследвания на пациентите си в рамките на петнайсетина минути. "Докато пациентът е още в Спешно отделение и се оформят документите му, ние можем да представим лабораторни резултати", обясни завеждащият Клиничната лаборатория в болницата. Това е възможно благодарение на двата съвременни апарата, закупени от "Идеал Стандарт-Видима" - единият е апарат за коагулация (времето на съсирване на кръвта), другият извършва клиничните изследвания на кръвните показатели на пациентите.

Изображение - 10906Апарат за коагулация, закупен от "Идеал Стандарт-Видима", снимка: "Севлиево онлайн"  

"Всичко, което е необходимо, е сутрин, когато лаборантите дойдат на работа, да подготвят апаратурата за работа", обясни клиничният лаборант. Това освен бързината в изследванията има още едно предимство - недостигът на клинични лаборанти вече не е толкова голям проблем, защото са необходими много по-малко хора за дейностите на лабораторията. А на това отгоре точността в изследванията е изключително висока, тъй като апаратите са роботи - липсва субективният фактор при крайния резултат.  

Още едно предимство носят новозакупените апарати в Клиничната лаборатория - пести се време за достъп на лекуващия лекар до резултатите. С излизането им, те автоматично се вкарват във вътреболничната система и лекарят има достъп до тях от компютъра в отделението. Инвестицията е за 115 хил. лв. 

Изображение - 10907Роботът, който минути след постъпване на пациента, изпраща лабораторните му резултати директно на компютъра на лекуващия лекар, снимка: "Севлиево онлайн"  

"Удовлетворен съм от начина, по който модернизирате болницата, от вида на отделенията и от мотивацията на лекарския и сестрински екип", каза в края на обиколката в габровската МБАЛ Ярослав Дончев. А всичко това има и друг вид цена - болницата вече е атрактивно място за специализация от млади лекари. Бавно се запълва и нуждата от акушерки. Преди месеци започнали работа 24-годишната Стела Ненчева и 23-годишната Вероника Дечева. Двете са акушерки и казват, че не искат да си представят друго работно място. Със сигурност са искрени, ако се съди по усмивките им и как повтарят, че работата им харесва. Това обаче не е достатъчно, тъй като в момента в заведението има незаети 45 места за медицински сестри. Тези, които работят, са предимно в пенсионна възраст, обясни директорът д-р Михов. 

От 2011 г. с финансовата подкрепа на "Идеал Стандарт-Видима" в МБАЛ "Д-р Тота Венкова" са направени ремонти и закупена апаратура за Хирургично отделение, Ортопедично отделение, Вътрешно отделение, Детско отделение, Нервно отделение и Акушеро-гинекологично отделение. 

 

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!