Мечето Джими е преминало над 600 км, сочи GSM предавателят
снимка: НП "Централен Балкан"

Мечето Джими, което на 7 юни бе освободено от бракониерска примка, е обходило над 600 километра, съобщават от Национален парк "Централен Балкан". Проследяването на летните му странствания стана възможно, след като на Джими бе поставен GPS-нашийник.

Историята на малкото мече е щастлива. На 7 юни по обед в калоферския офис на парковата дирекция постъпва сигнал за уловено в бракониерска примка мече. Служителите на парка тръгват към мястото, което е в близост до с. Осетеново. Заедно с тях тръгва и експерт от Сдружение за дива природа „Балкани“, който потегля за спасителна акция с необходимото оборудване.

Жертва на бракониерите се оказва двегодишно мече, което е упоено и освободено от примката, след което измерено, взети са му и проби за ДНК анализ. А в хода на акцията двугодишното мече се сдобива и с име - спасителите го кръщават Джими, на името на парков служител, участник в акцията.

Накрая поставят на мечето GPS-GSM нашийник, за да може да се следи движението му и го откарват в парка до място, което, според служителите на парковата дирекция, е безопасно. Екипът изчаква животното да излезе от упойката и да започне да се движи стабилно. А на следващия ден служителите получават първите данни за придвижването на  Джими.    

Оттогава сигналите, които изпраща мечето, разказват за неговите странствания. След като прекарва известно време край горите между подбалканския път и границата на парка, мечето предприема пътешествия във високата планина. През август разузнава дебрите на резерват „Джендема“. От началото на септември сигналите са от Националния парк – спуска се в Тъжанското ждрело, изкачва се до Кадемлийското пръскало и продължава южно от масива Триглав.  Връща се и поема на север, пресича пътя с. Тъжа – гр. Априлци, за да се озове край Острешка река. Около седмица се задържа в района между Острец и Видима, след което се отправя на изток и за 14 часа се озовава в горите край Батошевския манастир и продължава към Габровския балкан. През втората половина на септември прехвърля билото на планината и обхожда южните склонове под вр. Бузлуджа.  Продължава на югоизток и обикаля в горите край селата Горно и Долно Изворово и Селце.

В първите дни на октомври е отново във високата планина, южно от вр. Бузлуджа. За времето от 7 юни досега, мечето пътешественик е преминало над 600 км, сочат данните от  GPS-GSM предавателя.  

Какво правят в Габрово с премахнатите опасни дървета?
Общество
За измамни имейли от името на Енерго Про предупреждават от компанията
Общество
Има избран нов управител на приюта за кучета
Общество
Сигнал за проблем с водоподаването в с. Добромирка, от ВиК отговарят
Общество
"Капачки за бъдеще" ще се събират на 20 юни пред парк "Казармите"
Общество
Над 1600 лечебни растения виреят в парк "Българка" край Габрово
Общество
Как кметският футболен клуб в Габрово излезе със 145 хил. лв. пред съперниците си
Общество
Над три тона капачки се събраха за часове в събота в Севлиево
Общество
До 30 септември се удължава срокът на всички ТЕЛК решения
Общество
Неправоспобен е с опасност за живота след катастрофа
Общество
Закриване на прокуратурата в Севлиево, предлага главният прокурор
Общество
Как се завзема бизнес за милиони - разследване на Антикорупционния фонд
Общество
Първи заседания проведоха комисиите за преброяването през 2021 г.
Общество
Проект за прахосване на 4 млн. лв., или как коронавирусът стана оправдание
Общество
От февруари до сега без работа в областта са останали 3240 души
Общество
От петък се допускат външни търговци на панаирната площадка
Общество