Мечето Джими е преминало над 600 км, сочи GSM предавателят
снимка: НП "Централен Балкан"

Мечето Джими, което на 7 юни бе освободено от бракониерска примка, е обходило над 600 километра, съобщават от Национален парк "Централен Балкан". Проследяването на летните му странствания стана възможно, след като на Джими бе поставен GPS-нашийник.

Историята на малкото мече е щастлива. На 7 юни по обед в калоферския офис на парковата дирекция постъпва сигнал за уловено в бракониерска примка мече. Служителите на парка тръгват към мястото, което е в близост до с. Осетеново. Заедно с тях тръгва и експерт от Сдружение за дива природа „Балкани“, който потегля за спасителна акция с необходимото оборудване.

Жертва на бракониерите се оказва двегодишно мече, което е упоено и освободено от примката, след което измерено, взети са му и проби за ДНК анализ. А в хода на акцията двугодишното мече се сдобива и с име - спасителите го кръщават Джими, на името на парков служител, участник в акцията.

Накрая поставят на мечето GPS-GSM нашийник, за да може да се следи движението му и го откарват в парка до място, което, според служителите на парковата дирекция, е безопасно. Екипът изчаква животното да излезе от упойката и да започне да се движи стабилно. А на следващия ден служителите получават първите данни за придвижването на  Джими.    

Оттогава сигналите, които изпраща мечето, разказват за неговите странствания. След като прекарва известно време край горите между подбалканския път и границата на парка, мечето предприема пътешествия във високата планина. През август разузнава дебрите на резерват „Джендема“. От началото на септември сигналите са от Националния парк – спуска се в Тъжанското ждрело, изкачва се до Кадемлийското пръскало и продължава южно от масива Триглав.  Връща се и поема на север, пресича пътя с. Тъжа – гр. Априлци, за да се озове край Острешка река. Около седмица се задържа в района между Острец и Видима, след което се отправя на изток и за 14 часа се озовава в горите край Батошевския манастир и продължава към Габровския балкан. През втората половина на септември прехвърля билото на планината и обхожда южните склонове под вр. Бузлуджа.  Продължава на югоизток и обикаля в горите край селата Горно и Долно Изворово и Селце.

В първите дни на октомври е отново във високата планина, южно от вр. Бузлуджа. За времето от 7 юни досега, мечето пътешественик е преминало над 600 км, сочат данните от  GPS-GSM предавателя.  

Миролюба Бенатова обучава възрастни от региона на медийна грамотност
Общество
На 23 юли изтича срокът за плащане на междинните фактури за ток
Общество
„Какъв ви е проблемът“ – Севлиево унищожава дървета заради ремонт на тротоари
Общество
Помощта за отопление се увеличава с 27 лв.
Общество
"Капачки за бъдеще" купиха първата детска неонатална линейка
Общество
Млад мъж се е удавил в язовир "Александър Стамболийски"
Общество
Мъж от с. Богатово е хванат с над 2 промила, моторист пострада тежко в Габрово
Общество
Някъде там, в пустошта, при загърбените отговорности и човешката болка
Общество
Засега не се обмисля режим на водата, но никой не знае докога
Общество
Контролът по пътищата съвсем е изтърван
Общество
Пожарникарите съветват какво не бива в жегите, за да не стане пожар
Общество
Правителството прие промени към изискванията за млечните продукти
Общество
Асоциацията на европейските журналисти - България иска оставката на Гешев
Общество
Стартира GABROVO GREEN ACCELERATOR
Общество
„Властта говори! Открито” - във фейсбук страницата на правителството
Общество
Пенсиите ще се увеличат средно с 64 лв. от 1 октомври
Общество