Меморандум за приятелство подписаха кметовете на Севлиево и Нанхай
снимки: Община Севлиево

Меморандум за развитие на приятелско сътрудничество са подписали кметовете на Севлиево и Нанхай, съобщават от Община Севлиево чрез официалния си сайт. Церемонията по подписването се е състояла на 23 април в район Нанхай, град Фошан, провинция Гуандун на Китайската народна република, където на посещение е кметът д-р Иван Иванов, заедно със заместничките си Калина Георгиева и Невена Тодорова. Това е първият етап от развитието на партньорство между двата града, се казва още в разпространената информация. Следващият ще бъде през септември, когато китайска делегация ще пристигне в града ни. 

„Страните се договарят за търговско-икономическо сътрудничество, туризъм и земеделие, образование и обучение, и всички останали области, за които двете страни считат, че е необходимо“, се посочва в меморандума за сътрудничество. Според кмета на Община Севлиево д-р Иван Иванов “побратимяването с икономическия гигант Нанхай е от изключителна важност за Община Севлиево, която, независимо от мащабите си, се оказа предпочетен партньор за преговори от китайска страна“. А колегата му  Гу (Gu YaoHui) е подчертал, че „през последните две години район Нанхай е на второ място в класацията на стоте най-развити градове в Китайската народна република“.

Само за 2015 г. градът е реализирал 223,6 млрд.юана брутен вътрешен продукт и преки чуждестранни инвестиции в размер на 862 млн.долара. 

Побратимяването между Севлиево и Нанхай се осъществява с активното съдействие на Петко Хинов - един от най-добрите преводачи от и на китайски език. С него и семейството му севлиевската делегация е посетила училището, където Петко Хинов е преподавал - експериментално училище Шимън, Нанхай (Фошан).

Ето какво написа Петко Хинов в личния си профил във Фейсбук по повод това посещение "Едно дългоочаквано, макар и кратко завръщане, в спокойната облачна следобед на 24 април 2017 г. Прекарах тук почти две години от живота си, вдъхновяван от моите прекрасни ученици. Когато си тръгвах от училището през 2012 г., отнесох със себе си онази любов, която ме накара да мисля за него често и след това. Днес, пет години по-късно, отново съм сред милите си приятели – китайските учители и ученици. Сега вече не аз, а град Севлиево гостува на едно от най-добрите училища на Нанхай. Срещата е не просто завръщане, а поемане на нов път заедно". 

Негодният за движение ремонтиран тротоар в Севлиево е проектиран по всички правила
Общество
На 7 септември стартира преброяване 2021, какво трябва да знаем
Общество
Костадин Костадинов е предложен за Почетен гражданин на Севлиево
Общество
От 15 септември започва изплащането на помощите за отопление
Общество
Помощта за ученици в 1 и 8 клас се заявява и електронно до 15 октомври
Общество
Общински съветник в Дряново поиска цензура при отразяване на заседания
Общество
До момента в област Габрово електронно са се преброили 8787 граждани
Общество
Проект за изменение на общинска наредба урежда съдбата на изоставените автомобили
Общество
До края на септември се удължава срока за електронното преброяване
Общество
Седмица на пожарната безопасност - от 13 до 19 септември 2021 г.
Общество
В Градската библиотека може да се преброите електронно
Общество
Тормозен ли е предприемачът, който се оплака от тормоз пред комисията „Манолова“
Общество
След сигнал на читател от ВиК признаха, че е намалявана водата към Севлиево
Общество
33 са номинациите за наградите за Деня на правото да знам
Общество
Преброяването започна, от НСИ съветват да се преброим електронно
Общество
Премиерът Стефан Янев назначи трима заместник-министри
Общество