Меморандум за приятелство подписаха кметовете на Севлиево и Нанхай
снимки: Община Севлиево

Меморандум за развитие на приятелско сътрудничество са подписали кметовете на Севлиево и Нанхай, съобщават от Община Севлиево чрез официалния си сайт. Церемонията по подписването се е състояла на 23 април в район Нанхай, град Фошан, провинция Гуандун на Китайската народна република, където на посещение е кметът д-р Иван Иванов, заедно със заместничките си Калина Георгиева и Невена Тодорова. Това е първият етап от развитието на партньорство между двата града, се казва още в разпространената информация. Следващият ще бъде през септември, когато китайска делегация ще пристигне в града ни. 

„Страните се договарят за търговско-икономическо сътрудничество, туризъм и земеделие, образование и обучение, и всички останали области, за които двете страни считат, че е необходимо“, се посочва в меморандума за сътрудничество. Според кмета на Община Севлиево д-р Иван Иванов “побратимяването с икономическия гигант Нанхай е от изключителна важност за Община Севлиево, която, независимо от мащабите си, се оказа предпочетен партньор за преговори от китайска страна“. А колегата му  Гу (Gu YaoHui) е подчертал, че „през последните две години район Нанхай е на второ място в класацията на стоте най-развити градове в Китайската народна република“.

Само за 2015 г. градът е реализирал 223,6 млрд.юана брутен вътрешен продукт и преки чуждестранни инвестиции в размер на 862 млн.долара. 

Побратимяването между Севлиево и Нанхай се осъществява с активното съдействие на Петко Хинов - един от най-добрите преводачи от и на китайски език. С него и семейството му севлиевската делегация е посетила училището, където Петко Хинов е преподавал - експериментално училище Шимън, Нанхай (Фошан).

Ето какво написа Петко Хинов в личния си профил във Фейсбук по повод това посещение "Едно дългоочаквано, макар и кратко завръщане, в спокойната облачна следобед на 24 април 2017 г. Прекарах тук почти две години от живота си, вдъхновяван от моите прекрасни ученици. Когато си тръгвах от училището през 2012 г., отнесох със себе си онази любов, която ме накара да мисля за него често и след това. Днес, пет години по-късно, отново съм сред милите си приятели – китайските учители и ученици. Сега вече не аз, а град Севлиево гостува на едно от най-добрите училища на Нанхай. Срещата е не просто завръщане, а поемане на нов път заедно". 

Мария Цонкова получи отличието „Пол Харис Фелоу“
Общество
Сигнал за проблем с водоподаването в с. Добромирка, от ВиК отговарят
Общество
Над 1600 лечебни растения виреят в парк "Българка" край Габрово
Общество
Проект за прахосване на 4 млн. лв., или как коронавирусът стана оправдание
Общество
Над три тона капачки се събраха за часове в събота в Севлиево
Общество
Как се завзема бизнес за милиони - разследване на Антикорупционния фонд
Общество
Закриване на прокуратурата в Севлиево, предлага главният прокурор
Общество
Марияна Петрова е президент на Ротари клуб до юли догодина
Общество
До 30 септември се удължава срокът на всички ТЕЛК решения
Общество
Как кметският футболен клуб в Габрово излезе със 145 хил. лв. пред съперниците си
Общество
От февруари до сега без работа в областта са останали 3240 души
Общество
От този месец "Севлиевогаз" приспада от сметките за газ
Общество
От петък се допускат външни търговци на панаирната площадка
Общество
Има избран нов управител на приюта за кучета
Общество
"Капачки за бъдеще" ще се събират на 20 юни пред парк "Казармите"
Общество
За измамни имейли от името на Енерго Про предупреждават от компанията
Общество