Мерки срещу Африканската чума в габровско

Болестта Африканска чума по свинете беше обсъждана вчера по време на заседание на областната епизоотична комисия, свикана от заместник областния управител Росен Цветков.

Членовете на комисията бяха запознати с обстановката към момента от д-р Васил Петров от ОД „Безопасност на храните“. Болестта не е опасна за хората, но причинява огромни икономически щети. Африканската чума не може да бъде спряна, целта е да се предприемат мерки, така че да не се допусне до домашните свине, каза д-р Петров. И обясни, че е изключително важно да има информация за всички животни, отглеждани в региона, а  съдействието на местната власт ще е наложително.

До края на месеца ще бъдат посетени легалните ферми за свине в рамките на областта, информираха още от ОД „Безопасност на храните“. За недопускане възникване и разпространението на болестта в област Габрово, ще се извършва постоянен ветеринарномедицински контрол по отношение спазването на мерките за биосигурност в свиневъдните обекти. В случай на повишена смъртност при свине незабавно ще се информира обслужващия ветеринарен лекар. 

Незабавна информация да се предава за всички намерени умрели диви свине, а също и при промяна на здравния статус, поведение и изменения, открити по вътрешните органи на отстреляните диви свине при първична обработка. Собствениците на животновъдни обекти трябва да въведат строги мерки за недопускане на външни лица в свинефермите. Да извършват дезинфекция на влизащите и излизащите транспортни средства. Да не се закупуват животни от нерегламентирани търговци, неидентифицирани животни и животни без придружителен документ.

Кметовете на общини ще разпоредят със заповед до кметовете на населени места да опишат всички свине, отглеждани в рамките на кметствата, а информацията да бъде предоставена на ОД „Безопасност на храните“ Габрово. Обучени ще бъдат и ловни дружинки по отношение на разпознаване и контрол на болестта.

Майсторско шофиране остави без дъх участници и публика
Общество
Кастрират и чипират кучета с отстъпка до края на април
Общество
Санират сградата на Общината с 1.2 млн. лв. по проект
Общество
Кметът на Смолян успя да изгони вестник „Отзвук“ от офисите му
Общество
Не е работа на гражданите как работят държавните структури
Общество
Жена от с. Сенник се обърна в крайпътна канавка
Общество
„Обстоятелства за евентуално престъпление“, или как се губи на инат
Общество
Стартира интернет страница за посещението на папа Франциск
Общество
Студено начало на седмицата за севлиевци - минус 11 градуса
Общество
Руснаци и българи почетоха гробниците на руските войни
Общество
Поклон от гражданите на Севлиево пред героите на България
Общество
Севлиево е сред общините с нарушения в отдаването на общински жилища
Общество
Разследващата журналистика в България се сблъсква със „стена от мълчание“
Общество
На 3 март - цветя пред гробовете на руските войни
Общество
Близо 86 хил. лв. публични средства за медии през 2018 г.
Общество
Парче пица от гражданин за Борисов и Цветанов
Общество