Мерки срещу Африканската чума в габровско

Болестта Африканска чума по свинете беше обсъждана вчера по време на заседание на областната епизоотична комисия, свикана от заместник областния управител Росен Цветков.

Членовете на комисията бяха запознати с обстановката към момента от д-р Васил Петров от ОД „Безопасност на храните“. Болестта не е опасна за хората, но причинява огромни икономически щети. Африканската чума не може да бъде спряна, целта е да се предприемат мерки, така че да не се допусне до домашните свине, каза д-р Петров. И обясни, че е изключително важно да има информация за всички животни, отглеждани в региона, а  съдействието на местната власт ще е наложително.

До края на месеца ще бъдат посетени легалните ферми за свине в рамките на областта, информираха още от ОД „Безопасност на храните“. За недопускане възникване и разпространението на болестта в област Габрово, ще се извършва постоянен ветеринарномедицински контрол по отношение спазването на мерките за биосигурност в свиневъдните обекти. В случай на повишена смъртност при свине незабавно ще се информира обслужващия ветеринарен лекар. 

Незабавна информация да се предава за всички намерени умрели диви свине, а също и при промяна на здравния статус, поведение и изменения, открити по вътрешните органи на отстреляните диви свине при първична обработка. Собствениците на животновъдни обекти трябва да въведат строги мерки за недопускане на външни лица в свинефермите. Да извършват дезинфекция на влизащите и излизащите транспортни средства. Да не се закупуват животни от нерегламентирани търговци, неидентифицирани животни и животни без придружителен документ.

Кметовете на общини ще разпоредят със заповед до кметовете на населени места да опишат всички свине, отглеждани в рамките на кметствата, а информацията да бъде предоставена на ОД „Безопасност на храните“ Габрово. Обучени ще бъдат и ловни дружинки по отношение на разпознаване и контрол на болестта.

Севлиево - В. Търново е добавен в списъка за ремонти
Общество
Директорът на социалните в Габрово напусна системата ненаказан
Общество
Двама пияни на пътя, дрегерът при единия закова на 2.05 промила
Общество
Енерго Про предупреждава за прекъсване на електроподаването
Общество
Няма дефекти по новия път за Габрово, ремонтът не е приключил
Общество
НОИ изплаща до Нова година обезщетенията за беменност и малко дете
Общество
Посланикът на САЩ у нас Ерик Рубин бе на посещение в Севлиево
Общество
Кмет даде на прокурор гражданин, искал информация от Общината
Общество
Иван Иванов и Димитър Ножаров получиха "Скъпоценни камъчета"
Общество
Как могат да се ползват данъчни облекчения чрез работодателя
Общество
Без допълнителни пари за водата на Севлиево в бюджет 2019
Общество
Създадоха дигитален архив, посветен на Първата световна война
Общество
Десетки улици в Севлиево остават без ток на 3 декември
Общество
Севлиевци ремонтираха сами селски път
Общество
Севлиево е сред 113 общини, спечелили ваучер за Wi Fi
Общество
Коледна добрина за някой в нужда
Общество