Мерки срещу Африканската чума в габровско

Болестта Африканска чума по свинете беше обсъждана вчера по време на заседание на областната епизоотична комисия, свикана от заместник областния управител Росен Цветков.

Членовете на комисията бяха запознати с обстановката към момента от д-р Васил Петров от ОД „Безопасност на храните“. Болестта не е опасна за хората, но причинява огромни икономически щети. Африканската чума не може да бъде спряна, целта е да се предприемат мерки, така че да не се допусне до домашните свине, каза д-р Петров. И обясни, че е изключително важно да има информация за всички животни, отглеждани в региона, а  съдействието на местната власт ще е наложително.

До края на месеца ще бъдат посетени легалните ферми за свине в рамките на областта, информираха още от ОД „Безопасност на храните“. За недопускане възникване и разпространението на болестта в област Габрово, ще се извършва постоянен ветеринарномедицински контрол по отношение спазването на мерките за биосигурност в свиневъдните обекти. В случай на повишена смъртност при свине незабавно ще се информира обслужващия ветеринарен лекар. 

Незабавна информация да се предава за всички намерени умрели диви свине, а също и при промяна на здравния статус, поведение и изменения, открити по вътрешните органи на отстреляните диви свине при първична обработка. Собствениците на животновъдни обекти трябва да въведат строги мерки за недопускане на външни лица в свинефермите. Да извършват дезинфекция на влизащите и излизащите транспортни средства. Да не се закупуват животни от нерегламентирани търговци, неидентифицирани животни и животни без придружителен документ.

Кметовете на общини ще разпоредят със заповед до кметовете на населени места да опишат всички свине, отглеждани в рамките на кметствата, а информацията да бъде предоставена на ОД „Безопасност на храните“ Габрово. Обучени ще бъдат и ловни дружинки по отношение на разпознаване и контрол на болестта.

Дадийска не показа какво мислят хората за социалния патронаж
Общество
Как да подадете напълно анонимен сигнал до екипа на „За истината“
Общество
ОД "Русофили" канят на събор край язовир "Копринка"
Общество
Обучение по финансова грамотност организира Библиотеката
Общество
Във вододайните зони на област Габрово има 519 сечища
Общество
Улици в Севлиево без вода на 8 август т. г.
Общество
Затруднено е движението по пътища в общината
Общество
Разходите на българите растат през второто тримесечие
Общество
Севлиево, Дряново и Сухиндол изграждат инсталации за компостиране
Общество
348 лева ще е линията на бедност през 2019 г.
Общество
Къща пламна и човек пострада заради неизправна газова бутилка
Общество
Крачка към авторитарна държава е проекта за изменение на АПК
Общество
Още 4 млн. лв. отпусна държавата за водопровода на Севлиево
Общество
В МРРБ имали еднократен сигнал за сеч във вододайна зона на Севлиево
Общество
Градините на хората в с. Ловнидол са техните сърца
Общество
Осем нарушители за два часа в с. Кормянско
Общество