Мерки срещу Африканската чума в габровско

Болестта Африканска чума по свинете беше обсъждана вчера по време на заседание на областната епизоотична комисия, свикана от заместник областния управител Росен Цветков.

Членовете на комисията бяха запознати с обстановката към момента от д-р Васил Петров от ОД „Безопасност на храните“. Болестта не е опасна за хората, но причинява огромни икономически щети. Африканската чума не може да бъде спряна, целта е да се предприемат мерки, така че да не се допусне до домашните свине, каза д-р Петров. И обясни, че е изключително важно да има информация за всички животни, отглеждани в региона, а  съдействието на местната власт ще е наложително.

До края на месеца ще бъдат посетени легалните ферми за свине в рамките на областта, информираха още от ОД „Безопасност на храните“. За недопускане възникване и разпространението на болестта в област Габрово, ще се извършва постоянен ветеринарномедицински контрол по отношение спазването на мерките за биосигурност в свиневъдните обекти. В случай на повишена смъртност при свине незабавно ще се информира обслужващия ветеринарен лекар. 

Незабавна информация да се предава за всички намерени умрели диви свине, а също и при промяна на здравния статус, поведение и изменения, открити по вътрешните органи на отстреляните диви свине при първична обработка. Собствениците на животновъдни обекти трябва да въведат строги мерки за недопускане на външни лица в свинефермите. Да извършват дезинфекция на влизащите и излизащите транспортни средства. Да не се закупуват животни от нерегламентирани търговци, неидентифицирани животни и животни без придружителен документ.

Кметовете на общини ще разпоредят със заповед до кметовете на населени места да опишат всички свине, отглеждани в рамките на кметствата, а информацията да бъде предоставена на ОД „Безопасност на храните“ Габрово. Обучени ще бъдат и ловни дружинки по отношение на разпознаване и контрол на болестта.

И след дъжд, вода за севлиевските села няма
Общество
14 октомври - Ден на Севлиево
Общество
Какво предстои в празничната за Севлиево седмица
Общество
Един тон крем-супа приготви Ути Бъчваров на севлиевския площад
Общество
„Частната“ Темида на Община Севлиево
Общество
Петима са тазгодишните носители на почетния знак "Севлиево"
Общество
Благотворителна акция в полза на незрящите от общината
Общество
ЕНЕРГО-ПРО предупреждава за измама с Гугъл приложение
Общество
Тема с продължение - за една детска площадка, сигналите и отговорите
Общество
Регионалните медии имат нужда от кръвопреливане
Общество
Данъчните продадоха на търг кораб, използван за контрабанда
Общество
260-килограмова тиква докараха от свищовско
Общество
299-метров тиквеник изядоха в Севлиево днес
Общество
КНСБ: Хората смятат, че са недооценени от работодателя си
Общество
Две соларни пейки има от днес в Севлиево
Общество
Луксозното издание "Севлиево" - от днес в продажба
Общество