Мерки срещу Африканската чума в габровско

Болестта Африканска чума по свинете беше обсъждана вчера по време на заседание на областната епизоотична комисия, свикана от заместник областния управител Росен Цветков.

Членовете на комисията бяха запознати с обстановката към момента от д-р Васил Петров от ОД „Безопасност на храните“. Болестта не е опасна за хората, но причинява огромни икономически щети. Африканската чума не може да бъде спряна, целта е да се предприемат мерки, така че да не се допусне до домашните свине, каза д-р Петров. И обясни, че е изключително важно да има информация за всички животни, отглеждани в региона, а  съдействието на местната власт ще е наложително.

До края на месеца ще бъдат посетени легалните ферми за свине в рамките на областта, информираха още от ОД „Безопасност на храните“. За недопускане възникване и разпространението на болестта в област Габрово, ще се извършва постоянен ветеринарномедицински контрол по отношение спазването на мерките за биосигурност в свиневъдните обекти. В случай на повишена смъртност при свине незабавно ще се информира обслужващия ветеринарен лекар. 

Незабавна информация да се предава за всички намерени умрели диви свине, а също и при промяна на здравния статус, поведение и изменения, открити по вътрешните органи на отстреляните диви свине при първична обработка. Собствениците на животновъдни обекти трябва да въведат строги мерки за недопускане на външни лица в свинефермите. Да извършват дезинфекция на влизащите и излизащите транспортни средства. Да не се закупуват животни от нерегламентирани търговци, неидентифицирани животни и животни без придружителен документ.

Кметовете на общини ще разпоредят със заповед до кметовете на населени места да опишат всички свине, отглеждани в рамките на кметствата, а информацията да бъде предоставена на ОД „Безопасност на храните“ Габрово. Обучени ще бъдат и ловни дружинки по отношение на разпознаване и контрол на болестта.

Отнето предимство изпрати жена в болница със счупен глезен
Общество
Родители на осмокласници могат да кандидатстват за еднократна парична помощ
Общество
ЕРП Север съветва как да се предпазим при гръмотевични бури
Общество
Пожарникари спасиха малко коте, като го свалиха от върха на дърво
Общество
Рехав беше първият протест в Севлиево, за утре пак има насрочен
Общество
Напусна ни Симеон Захариев
Общество
Заради авария в целия град е спряна водата до 17.00 ч.
Общество
Как публичният отчет за даренията в Община Севлиево всъщност не е публичен
Общество
От 27 юли се възобновява автобусната линия Севлиево-Пловдив
Общество
На 16 юли се навършват 143 г. от Освобождението на Севлиево
Общество
Протест срещу правителството и в Севлиево
Общество
Документите за парични обезщетения от НОИ - само по електронен път
Общество
Запален автомобил изгоря напълно, причините за огъня се изясняват
Общество
Полицията в Габрово благодари на протестиращите за толерантността
Общество
Община Севлиево е пред воден режим, в сила са забрани за ползването на вода
Общество
Днес започва обход за актуализиране на данните за Преброяването
Общество