Месец преди изборите от ГЕРБ обещаха, че ще построят язовир "Мокра Бяла"
Пресъхналите водоизточници в балкана

от Емилия Димитрова

Четири нови язовира ще бъдат изградени през следващите 10 години в страната. Чрез тях ще се гарантират количества с качествена питейната вода в районите, в които се очертава намаляване на дебита от съществуващите водоизточници. Това се казва в разпространено днес съобщение от пресцентъра на Министерски съвет. 

Посочени са и два от язовирите, които ще бъдат построени - “Нейковци” край Трявна и “Мокра Бяла” край Севлиево. В съобщението се споменава още за предстоящо строителство на язовир край Кюстендил, след което следва "и др.", т.е. кой е четвъртият водоем, не се казва. 

Новината идва от зам.-министъра на регионалното развитие Николай Нанков, който е докладвал на премиера Бойко Борисов по време на проверка на строителството на язовир „Луда Яна“ край Панагюрище.

Дали трийсетгодишната мечта на севлиевци да имат свой язовир не влиза отново в политическо говорене дни, преди старта на предизборната кампания за парламентарния вот, няма как да знаем. 

Малко история

Проекто-проучвателните работи за язовир „Мокра Бяла“ започват през 1979 година. Типът на стената най-напред е бил каменно-насипна с глинено ядро, по-късно е променен на каменно-насипна с асфалтовобетонов екран. Увеличен е и първоначалният обем.

При проектирането си „Мокра Бяла“ е трябвало да захранва 74 населени места от четири общини: Севлиево, Габрово, Велико Търново и Горна Оряховица.

Проектът е утвърден през 1986-87 година. Три години по-късно започват и строителните работи. До замразяването на обекта през 1997 година са изградени 202 м отбивен тунел, трябва да се изградят още 105 метра. 

Строителството на жадувания от поколения севлиевци язовир спира през 1997 г. В следващите години общините Велико Търново и Горна Оряховица решават проблема си с водоснабдяването с пускането в експлоатация на язовир „Йовковци“. С това населените места, които трябва да се захранват с вода от „Мокра Бяла“ вече са с трийсет и три по-малко, общо четирийсет и едно – 32 села от севлиевска община, 7 села от община Габрово, едно дряновско село и град Севлиево.

Стотици жители на град Севлиево и селата от общината протестираха днес срещу безводието, налегнало ги за поредно лято. С лозунги "Без вода в 21 век", "Стига геноцид", "Стига празни обещания, действия са нужни", в 16.00 часа хората излязоха на главния път София-Варна в района на разклона за село Богатово.

В годините след 2000 г. за хидровъзел „Мокра Бяла“ се говори като за приоритет. Тази и следващата година районът преживява кризисни дни без нормално водоподаване. През септември 2000 г. вода в Севлиево има веднъж седмично от пет до десет часа вечерта. В следващата година режимът започва през юли и свършва през февруари 2002 г. Под въпрос е не само бита на хората, но инвестициите в туризъм и в промишлеността.

Политическа дъвка за всеки, упътил се към властта

През 2001 г. „Мокра Бяла“ е включен в Националната стратегия за водоснабдяване и канализация. Няколко години по-късно продължава да стои твърдо в списъка с приоритети, но се сдобива и с нова роля - политическа дъвка за всеки, упътил се към властта.  

През 2010 г. тогавашният министър на регионалното развитие в първия кабинет Борисов Росен Плевнелиев заяви в Габрово, че се търсят пари за „Мокра Бяла“ по оперативни програми.

Същата година при откриването на Градската пречиствателна станция в Севлиево премиерът Бойко Борисов каза: „Когато започнем да правим бюджета за догодина, ще търсим начин за преработка на проекта. Обещал съм му на вашия кмет (Йордан Стойков, б.ред.) че ще търсим пари за нов проект, защото старият е за много пари и не можем да се надяваме на Брюксел за него“.

Аз подкрепям подписката на севлиевци. Исканията им са справедливи, друг въпрос е дали точно язовир е най-доброто решение за справяне с проблема с водата, каза кметът на община Севлиево по-рано днес, когато прие представители на гражданско сдружение "Граждани за Севлиево". Те от своя страна му връчиха трите папки с близо 10 000 подписа на жители на общината, с които хората искат държавата да се намеси за изграждането на язовир за питейно водоснабдяване на живеещите тук. 

Година по-късно, през 2011 г.,  областният управител Мариян Костадинов (ГЕРБ, днес член на "Републиканци за България", б.ред.) декларира, че язовирът на Севлиево влиза в Националната водна стратегия. Съоръжението, по думите му, ще бъде вписано като приоритетно, без да се извършва препроектиране.

През март 2014 г. министърът на околната среда и водите в кабинета Орешарски, днес евродепутат, Искра Михайлова (ДПС) заяви в Габрово: „Имаме амбицията да започне строителството на три язовира още през тази година. Надяваме се през следващата да започне строителството на още три и вашият („Мокра Бяла“, б.ред. ) да бъде един от тях.“

Месец по-късно друг министър в кабинета Орешарски - Десислава Терзиева (МРРБ) каза в Севлиево: „Има сериозен инвеститорски интерес към строителството на язовир „Мокра Бяла“, заради което правителството започва процедура по предоставяне на концесия на проектирането и изграждането му“.

До края на 2014 г. процедурата по избор на концесионер трябваше да е приключила. Пак тогава, през април 2014 г. министър Терзиева каза, че ако начертаните от държавата стъпки се извървят по план, до пет години язовирът ще е завършен и завиряването му може да започне.

Нито едно от казаното дотук не е изпълнено. Годините минаваха, а всяко следващо лято водоноските са част от пейзажа на севлиевските села. 

През март 2014 г. министърът на околната среда и водите в кабинета Орешарски, днес евродепутат, Искра Михайлова (ДПС) заяви в Габрово: „Имаме амбицията да започне строителството на три язовира още през тази година. Надяваме се през следващата да започне строителството на още три и вашият („Мокра Бяла“, б.ред. ) да бъде един от тях.“

На 50 000 000 евро ще възлезе изграждането на язовир „Мокра Бяла“, чието строителство е започнало през 1989 г. и е преустановено през 1997 г., пише в писмо до Министерски съвет областният управител на Габрово Николай Сираков. Писмото е в отговор на искане от правителствената приемна за становище на Областта по внесената от инициативен комитет с искане за изграждане на язовир подписка.

Един месец по-късно друг министър в кабинета Орешарски - Десислава Терзиева (МРРБ) каза в Севлиево: „Има сериозен инвеститорски интерес към строителството на язовир „Мокра Бяла“, заради което правителството започва процедура по предоставяне на концесия на проектирането и изграждането му“.

До края на 2014 г. процедурата по избор на концесионер трябваше да е приключила. Пак тогава, през април 2014 г. министър Терзиева каза, че ако начертаните от държавата стъпки се извървят по план, до пет години язовирът ще е завършен и завиряването му може да започне.

Отдавна никой не вярва на нито една дума за „Мокра Бяла“

Нито едно от обещанията за язовира, не е изпълнено, затова в Севлиево отдавна никой не вярва и на една дума за "Мокра Бяла". Дали затова управляващите подеха друга мелодия и от 2016 г. за строителство на язовир не се говори, а решаването на ситуацията с безводието вече трябваше да стане чрез инвестиции в довеждащите водопроводите - стари и пробити.

Потвърждение за това са и думите на Николай Сираков, по това време областен управител на Габрово, днес народен представител в групата на ГЕРБ. В края на 2016 г. Сираков получи подписката н севлиевци с искане за язовир, в която имаше 10 000 подписали се, но не даде надежди, че възобновяване на строителството е възможно, тъй като по негови сметки за това са нужни поне 50 млн. лв. и, пак по негови думи, е по-добре да се върви към ремонт на довеждащите водопроводи. 

"Аз подкрепям подписката на севлиевци. Исканията им са справедливи, друг въпрос е дали точно язовир е най-доброто решение за справяне с проблема с водата, каза кметът на община Севлиево през октомври 2016 г., получавайки гражданската подписка. 

 

 

Когато благородната идея срещне подходящите хора се ражда...гора
Общество
В Габрово няма да забраняват алкохола по изборите
Общество
Тази година ще има фестивал "Семе българско", планиран е през май
Общество
За два дни над Севлиево се изля 39 литра на кв. м дъжд
Общество
България вече е на 112 място по свобода на медиите
Общество
ДЛС "Росица" и "Идеал Стандарт-Видима" залесяват 25 дка гола площ
Общество
Милчо Генжов e избран за окръжен прокурор на Габрово
Общество
Априлското въстание на север от Балкана представя музеят на Добрич
Общество
Със залесяване отбелязва Седмицата на гората "Идеал Стандарт-Видима"
Общество
Защо, с какво го заслужихме? Какво лошо направихме!?
Общество
Актьори се предизвикват със спорт в подкрепа на образованието
Общество
Доброволци засаждат 400 дръвчета край с. Сенник
Общество
"Или ще измрем всинца, или ще освободим България"
Общество
Нова платформа помага на гражданските и културните организации
Общество
Само неотложни дела от 1 април ще гледа Районен съд Севлиево
Общество
В Габрово се пази първия екземпляр от "Горски пътник" на Раковски
Общество