Между лекари: силните на деня стъпкват по-слабите
снимка: Pravatami.bg

Тази история би могла да се превърне в сензация, но не това е целта на разказа по-долу. Още повече, че ще спестя имена на герои, а всяка прилика с действителни лица и събития би могла да се приеме като случайна. Правя тази уговорка по две причини: първо, уважавам лекарите и знам, че не заслужават да бъдат въвличани в гюрюлтии /б.ред. простете за думата, но точно това се заформя в ситуацията/. И второ – 14 000 севлиевци са много повече от страха на един лекар, че ще остане без пациенти /б.ред. в крайна сметка пациенти се печелят с доверие, не със сила на влияние/. 

И така обещаната история.

В шест кабинета на досегашната сграда на „Акта Медика“ работят общопроктикуващите лекари на „Актамед“ ООД – групова медицинска практика, която осигурява 24-часово лекарско разположение на 14 000 пациенти от община Севлиево. Преди няколко месеца, за да спестят ходенето на свои пациенти до бившата „Акта Медика“, те наемат един кабинет на третия етаж в източното крило на поликлиниката. Правят ремонт и започват да дават дежурства.  С времето кабинетът показал, че не само улеснява пациентите, но е удобство и за самите лекари, тъй като са в една сграда с медицински център /“Медицински център-1-Севлиево“/, където има и клинична лаборатория, болница /МБАЛ „Д-р Стойчо Христов“/ и Центъра за спешна медицинска помощ. В процеса на работа за станало ясно, че изнасянето дори само на един кабинет, е донесло добро за всички. Затова логично и навременно дошло решението им да изнесат цялата групова практика в сградата на поликлиниката. Място имало – в същия коридор, където бил единият им кабинет, от дълго време стояли още пет празни.

За да наемат останалите кабинети обаче, им трябвало решение на Общинския съвет, защото преди година помещенията, които бяха на болницата, станаха собственост на Общината по причини, които нямат общо с темата. Като общински обаче, трябва да се приложи наредбата за общинска собственост, която урежда отдаването под наем на общински обекти. Затова е наложително въпросът да бъде внесен в пленарна зала.

За да стане това, лекарите от „Актамед“ декларирали пред общинската управа желанието си да наемат кабинетите на третия етаж, източно крило в поликлиниката. Месеците минавали, но тяхното искане не влизало в дневен ред на заседанията на ОбС. А причината била джипи от втория етаж, съпруга на един от съветниците, която не искала конкуренция. Говори се, че имала подкрепата и на още две, три свои колежки, също притеснени, че колегите от „Акта“- та ще им вземат от пациентите.

Тук прекъсвам разказа, за да уточня, че това ми бе разказано от джипитата на „Актамед“.  Другата страна съзнателно не е потърсена за коментар, тъй като, както уточних в началото, имена на конкретни лица няма да използвам, водена от желанието да не нагнетявам допълнително настроенията два дни преди заседанието на ОбС.    

Три неща в ситуацията извикват въпроси.

Първо – защо на 22 юни д-р Пламен Цеков – управител на МБАЛ „Д-р Стойчо Христов“ прави предложение до кмета да наеме същите помещения, от които преди година се отказа и сам поиска да бъдат прехвърлени на Общината? И случайно ли д-р Цеков реши, че кабинетите са необходими на болницата точно, след като от „Актамед“ поискаха да ги наемат?

Второ – ако съветниците отхвърлят предложението „Актамед“ да наеме кабинетите, не слагат ли прът в колелата на „Медицински център-1“ – едно общинско дружество, което само би могло да спечели от настаняването на още общопроктикуващи лекари в сградата, където работят специалистите на центъра и клиничната му лаборатория, в която през последните години бяха инвестирани немалко средства и която се слави като една от най-добрите в града?

Трето – д-р Цеков предлага кабинетите да бъдат предоставени на болницата за срок от една година, а предложението за отдаване на „Актамед“ е за 10 години. Което означава дългосрочен наемател, респективно обезпечаване на имуществото откъм поддръжка.

Дано написаното не е отегчило читателите, но наистина в случая става дума за гюрюлтия. По-скоро нечий каприз влияе върху обслужването на 14 000 души. От „Актамед“ не отричат, че е възможно сред колегите им да има притеснени от тяхното евентуално идване в сградата, тъй като те дават 24-часови дежурства и на практика през цялото денонощие имат лекар на разположение, докато повечето от джпитата от втория етаж са с работен график до обяд или следобяд и през останалото време пациентите са принудени да посещават кабинет, където има дежурен лекар от болницата.

Как ще реагират на искането за събиране на едно място на повече джипита от града съветниците, ще разберем в четвъртък.    

написано от Емилия Димитрова

 

Д-р Димитров - УНГ, преглежда на 14 и 28 юли 2020 г.
Здраве
Прегледите при д-р Пейо Мишев идния месец са на 24 юли
Здраве
Новите случаи на коронавирус в областта са на мъже, които не живеят тук
Здраве
Още два нови случая на коронавирус в Габрово
Здраве
За два нови случая на COVID-19 в Габрово, съобщават от РЗИ
Здраве
Лекари от МБАЛ „Св. София“ преглеждат безплатно в МБАЛ „Св. Иван Рилски Габрово“
Здраве
До края на юни, който желае, може да смени личния си лекар
Здраве
За един нов случай на Covid в областта съобщават днес от РЗИ
Здраве
При двама мъже от областта теста за коронавирус е положителен
Здраве
15 са заболелите от коронавирус в област Габрово към 18 юни
Здраве
МЗ: Гражданите да подават сигнали, ако болници им искат PCR тест
Здраве
Маските на закрито пак стават задължителни, започва масов контрол
Здраве
Д-р Попова - онколог, ще преглежда на 9 и 23 юли 2020 г.
Здраве
Момиче на 15 г. от Севлиево е дало положителна проба за Covid 19
Здраве
Нов случай на положителен PCR тест в Габрово
Здраве
Шести потвърден случай на Covid в Севлиево
Здраве