Мика Зайкова: Народът ни каза: "Работете заедно!"
Мика Зайкова, снимка: ИТН

от Емилия Димитрова

Надявам се да видя усмихнати лица и готовност на всеки от вас да сподели своите знания и умения в полза на България. Разчитам на мъдростта на суверена. Нека да бъдем добри, усмихнати и конструктивни и да работим за мечтата на този народ - просперираща България.

Така най-възрастният народен представител Мика Зайкова ("Има такъв народ") откри 46-тото Народното събрание на България.

Зайкова очерта три важни неща, които "нашия мъдър народ ни каза" на изборите. "Първо - че не иска да живее повече така. Че иска промяна и това излезе от резултатите на изборите, когато всички партии на промяната повишиха своя резултат. Това е доверие, но и отговорност, дами и господа от партиите на промяната. 

Второто важно нещо, което суверена каза е, че не дава мнозинство на нито една от партиите, т.е. каза ни: работете заедно, за да осъществите мечтата на България. 

Третото важно нещо, което народът ни каза с по-ниската избирателна активност е, че да, изборите са демократична процедура, но хайде вече да спрем с демократичните процедури и да се захванем за работа. Наистина ни чака много работа. Нито ще е лесно, нито ще е бързо, но е възможно. И това го показаха нашите колеги от служебното правителството, което работи до сега. 

Словото на Мика Зайкова не бе предварително написано, се виждаше от камерите, които предават директно откриването на новия парламент. В него тя не подмина и вчерашния доклад на Европейската комисия по отношение върховенството на закона. "Докладът ясно ни каза, че в България са необходими реформи в съдебната власт. България е необходимо да направи така, че главният прокурор да бъде подсъден, контролиран и сменяем. Казаха ни и още, че не бива да избираме съдии без конкурс и че имаме проблем, може би, с Висшия съдебен съвет. Нищо ,че оставиха под черта Закона Магнитски".  

На финала на обръщението ким новите депутати госпожа Зайкова каза: "И най-тежкият диалог има позитивни резултати, стига тези, които разговарят, да имат обща цел. А общата цел е България. Не забравяйте кой ви е изпратил тук и защо ви е изпратил. Пожелавам ви успех, дами и господа, пожелавам ви мечтата на нашия народ да се сбъдне и да се поздравим съвсем скоро с просперираща България", каза Мика Зайкова преди да прочете думите от клетвата. 

 

Малко под 14 на сто е избирателната активност в област Габрово
Политика
Мариян Костадинов гласува за силен парламент, умно управление и държава с правила
Политика
Георги Табаков гласува за европейска и модерна България
Политика
Георги Табаков: Близо е денят, когато и Габрово ще отхвърли модела шуробаджанащина
Политика
105 036 граждани в област Габрово имат право на глас днес
Политика
Окончателно: Четирите мандата в Габрово са за четири партии
Политика
Обработени са 100% от секционните протоколи в област Габрово
Политика
В Дряново избирателите засега са най-активни от всички в областта
Политика
Към 16.30 ч. в областта гласуваха 23.3% от избирателите, над 40 % бяха през април
Политика
Слави Трифонов оттегля Николай Василев, ще ревизира проекта за кабинет
Политика
Георги Табаков поздрави Ивелин Стоянов от ДБ за спечеления мандат
Политика
На сайта на ЦИК има симулатор за машинно гласуване
Политика
Първи неофициални резултати от вота в община Севлиево
Политика
ГЕРБ е втора политическа сила в Севлиево, но първа в общината
Политика
Мика Зайкова: Народът ни каза: "Работете заедно!"
Политика
„Демократична България“ може да вземе мандат от Габрово, ГЕРБ остава с един
Политика