Търсене

Минималната заплата от 1 януари догодина да стане 933 лв. се предлага с проект на Постановление на Министерския съвет

Севлиево онлайн
Фирмите подават заявления за трета фаза от подкрепата с оборотен

Снимка на Steve Buissinne от Pixabay

Ръст от близо 20 на сто на минималната заплата за страната, се предлага от началото на следващата година с проект на Постановление на правителството, публикуван за обществено обсъждане в Портала за обществени консултации. Предложението е от 1 януари 2024 г. най-ниската заплата у нас да стане 933 лв. Увеличението спрямо сегашната е с 153 лв.

Подходът, по който се предлага увеличението въвежда изискването на Европейската комисия за определяне на минималното заплащане като 50% от средната заплата. За база, върху която се прави изчислението се вземат първите две тримесечия на настоящата година и последните две на предишната, като целта е ползваните данни да са максимално актуални към момента на провеждане на бюджетната процедура през есента. Видимо, най-голямата слабост на този подход е силно неравномерният му ефект между отделните икономически дейности и райони на страната, припомнят от Института за пазарна икономика

Делът от средната работна заплата у нас има множество различия както в отделните дейности, така и в отделните области, посочват от Института. Предлаганата минимална заплата от 933 лв. е едва 20% от средните заплати в IT сектора, но е 78% от средната заплата в хотелиерството и ресторантьорството. 

Столицата, със своя много голям пазар на труда и висока средна заплата, е единствената област, в която минималното заплащане е под 50% от средното. В цели 19 области то е над 60% (в област Габрово е 59%, б.р.), а в Смолян, Хасково, Силистра, Благоевград, Кюстендил и Видин – над 70%. Получава се така, че в някои райони на страната сближаването между средната и минималната заплата е много агресивно. В същото време бизнесът е скептичен, че увеличението на минималната заплата ще рефлектира върху производителността. 

Освен, че с увеличението на минималната заплата работодателите ще бъдат натоварени с по-високи осигуровки, със същото ще се натоварят и самоосигуряващите се лица, които в България са почти един милион. Рязкото повишаване на минималната заплата ще означава директен спад на разполагаемия им доход с размера на новите осигуровки.

Заключението на Института за пазарна икономика е, че Механизмът на минималната заплата има нужда от спешен ремонт

 

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!