Търсене

Министърът на земеделието се срещна с фермери и земеделски производители от област Габрово

Министърът на земеделието се срещна с фермери и земеделски производители от област Габрово

Министърът на земеделието се срещна с фермери и стопани от региона, снимка: Министерство на земеделието

„За сектор „Земеделие“ има заделен сериозен финансов ресурс и до края на годината той трябва да бъде разпределен. Средствата ще бъдат приоритетно насочени към малки и средни стопанства. Приключи актуализацията на бюджета и парите, които Народното събрание гласува, ще стигнат до всеки производител“. Това заяви министърът на земеделието д-р Иван Иванов по време на среща с представители на бранша в Габрово. В дискусията участваха Ралица Манолова, областен управител на Габрово, Даниел Бурмов, директор на областната дирекция по „Земеделие“- Габрово и експерти от министерството.

Министърът допълни, че в одобрения бюджет са заложени повече средства от първоначално предвидените и одобрени от Министерството на финансите 168 млн. лв. По думите му отпуснати са допълнителни 300 млн. лв., които ще бъдат разпределени към всички фермери.

Министърът посочи, че се работи по три механизма за преодоляване на последиците от войната в Украйна. Единият е т. нар. кризисен резерв от ЕС, от който за България са предвидени 10,6 млн. евро и може да бъде увеличен с до 200%. Средства за увеличението има, гарантира министър Иванов. Част от тези пари ще бъдат целево на секторите птицевъдство и свиневъдство.

До края на този месеца се очаква Европейската комисия да вземе решение за механизма за предоставяне на до 5% от бюджета на Програма за развитие на селските райони (за 2021 и 2022 г.), в размер на 33 млн. евро. Те ще отидат за подпомагане на уязвими сектори, като целта е да ги съживят, защото производството на български продукти е важно и с оглед на международната ситуация. 

По време на дискусията представителите на сектора поставиха въпроси, свързани с подпомагането с евросредства на птицевъди и свиневъди. Министър Иванов обясни, че проблемът не е в България. По думите му Европейската комисия (ЕК) не счита, че отглеждането на свине и птици трябва да влиза в секторите, които се подпомагат с европейски средства. Той уточни, че ЕК никога няма да разреши да се подпомагат свиневъди и птицевъди, защото индустриалното отглеждане на животни не се подпомага. „Единственият вариант е да получат средства от държавния бюджет и тази година ще бъдат отпуснати 25 млн. лв., като предстои нотификация и обявяване на прием“, заяви той.

Тема на разговорите бе и проблемът на животновъдите с пасищата и мерите. Аграрният министър уточни, че има сформирана работна група, за да се изчистят проблемите, възникнали при ползването им, като тя трябва да приключи работа си до края на юли. „Предложенията, които ще бъдат направени, ще преминат обществено обсъждане, като крайните решения ще се вземат на база на становищата на заинтересованите страни“, разясни д-р Иванов.

Участници в срещата поставиха въпроси за засилване на контрола в област Габрово и Общинската служба по земеделие в Севлиево. Бяха обсъдени и проблеми с идентификацията на животните и стопанисването на язовирите в района.

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за кмет на община, общински съветници и кметове на кметства на 29 октомври 2023 г.