Мирянин моли Светия синод за мерки срещу игумена на Батошевския манастир
Батошевският мъжки манастир е сред десетте най-красиви у нас, снимка: dobrotoliubie.com

написано от Емилия Димитрова

Мирянин, чието име по негова молба ще спестим, е изпратил жалби до Светия синод, митрополитите на Великотърновска епархия Григорий и мелнишкия Герасим и секретаря на Синода срещу игумена на мъжкия Батошевски манастир Стилиян. В жалбата мъжът споделя случай отпреди дни, при който той и семейството му са атакувани с обиди, заплахи, нецензурни думи и дори клетви от игумена на манастир „Успение Богородично“ Стилиян, докато били отдадени на молитва в храма на манастира. С написаното до църковните мъже мирянинът моли Светия Синод за мерки срещу Стилиян.

„Заставам с името и съвестта си зад думите ми по долу“.

Така започва писмото на младия мъж, който на 18 август т.г. отишъл да запали свещ в манастирската църква заедно със съпругата си, едногодишния си син и баща си. Мъжът споделя, че не познава лично Стилиян, но съпругата и тъстът му били отдавнашни благодетели на храма. Когато семейството влязло в двора, игуменът попитал жената дали младият мъж до нея й е съпруг. „Разбира се аз се представих, като никой не е очаквал нещо неприятно в последствие, та ние стоим на входа на свещено място.

Свещеникът придоби агресивен тон и започна да ни напада с въпроси дали съм коментирал във Фейсбук, че е „менте свещеник“, зная ли кой е той и на какво е способен“, пише мъжът в изпратеното до Св. Синод.

„Смутихме се изключително много, просто

неочаквани думи, излизащи от устата на свят човек,

ме поставиха в озадачения, без да имам възможността да попитам каквото и да било, нито да реагирам. Възрастният ми баща, виждайки тази случка, се ядоса ужасно, за всички ни беше шок това, че отецът започна вербална атака с неспиращи изрази за това кой е той и какъв съм аз, дали го познавам. Няколко пъти го помолих да смекчи и запази добрият тон. Вече запалвахме свещи в храма, а той крещеше вътре в църквата. По памет мисля, че имаше само още едни хора в двора, но в църквата бяхме само ние. Беше ужасно да ни крещят пред иконите и в това свято място да бъдем засипани с засипани с агресия и обиди“, разказва нападнатият.

При създалата се ситуация никой от тримата не можел да остане повече в манастира и те тръгнали да излизат. Малко преди да минат през манастирската порта, чули отецът да крещи от чардака на обителта: „Знам вече къде запали свещта си, сутрин и вечер ще ви паля свещички…знаеш къде долу. Ще видиш ти, сега ще видиш. Знам те и къде работиш и кои са ти работодатели“

„Кълнене по мен и семейството ми, с баща ми и малкото ми едно годишно кръстено дете е най-страшното нещо което съм чувал в своят живот“, споделя нападнатият мъж пред синодалните мъже.

Какво е провокирало атаката,

попитах мъжа, който сам потърси „Севлиево онлайн“ за публичност на случилото се. Според него агресията на Стилиян идвала от коментар в една от социалните мрежи, направен по повод историята със заличения стенопис на Николай Панайотов върху фасадата на строящия се храм „Св. Петка“ в Севлиево. Читателите вероятно помнят, че покрай този акт имаше десетки поддържници и противници на стенописа и последвалото му прикриване с фасадна боя. Самият художник също заяви, че ще търси законните си права, но по-късно огорчението от станалото надделя и той не предприе конкретни мерки, за да защити труда си и неговото авторство.

Нападнатият на 18 август т.г. мъж бил срещу заличаването на стенописа по начина, по който се случи – тихомълком, зад гърба на художника, набързо и без никакви обяснения. Тогава Стилиян заяви пред „Севлиево онлайн“, че лично е заличил стенописа. По този повод мъжът сподели, че написал за него, че е „менте свещеник“. „Вероятно това е причина за гневния му изблик срещу нас, не виждам друга възможност, защото аз този човек за първи път го видях това лято“.

„Севлиево онлайн“ потърси и мнението на отец Стилиян за случилото се в манастира. „Госпожо, не ме занимавайте с този въпрос“, бе неговият отговор, след което прекъсна телефонната връзка.

След публикуването на този текст, авторът на жалбата до Св. синод уточни, че е открил коментара във Фейсбук, който подозира, че е довел до яда на Стилиян. Той е по повод храмовия празник на Батошевския манастир през 2016 г., когато са отбелязани 770 години от основанването на обителта и 180 г. от нейното обновяване. А коментарът гласи: "Много хора няма да престъпят прага на Светата обител заради подкупния менте поп, който е свил гнездо там".

 

 

Само област Габрово е без заболели диви свине в рамките на СЦДП
Общество
От 9 до 13 септември е Седмицата на пожарна безопасност
Общество
Спират тока заради ремонти, вижте къде
Общество
Условна присъда за „случая Чакала“
Общество
Как кметът на Дряново се похвали, че е сключил противозаконен договор за 3.6 млн. лв.
Общество
Започна изплащането на обезщетенията за умъртвени прасета
Общество
„Емоционална интелигентност" - курс за деца в начална училищна възраст
Общество
Втора родова среща събра потомците на рода Паручите в с. П. Славейков
Общество
Да превърнем биоотпадъците в компост
Общество
Отбелязваме 134 г. от Съединението
Общество
Собственик на прасе: Чумата влезе в надпреварата за местна власт
Общество
Днес без вода са селата, захранвани от етернитовия водопровод
Общество
Предпразнично пожарникари показаха техника и умения пред деца
Общество
Мирянин моли Светия синод за мерки срещу игумена на Батошевския манастир
Общество
МРРБ въвежда 8 нови знака по пътищата
Общество
Кметовете - в главната роля в сагата африканска чума
Общество