Мирянин моли Светия синод за мерки срещу игумена на Батошевския манастир
Батошевският мъжки манастир е сред десетте най-красиви у нас, снимка: dobrotoliubie.com

написано от Емилия Димитрова

Мирянин, чието име по негова молба ще спестим, е изпратил жалби до Светия синод, митрополитите на Великотърновска епархия Григорий и мелнишкия Герасим и секретаря на Синода срещу игумена на мъжкия Батошевски манастир Стилиян. В жалбата мъжът споделя случай отпреди дни, при който той и семейството му са атакувани с обиди, заплахи, нецензурни думи и дори клетви от игумена на манастир „Успение Богородично“ Стилиян, докато били отдадени на молитва в храма на манастира. С написаното до църковните мъже мирянинът моли Светия Синод за мерки срещу Стилиян.

„Заставам с името и съвестта си зад думите ми по долу“.

Така започва писмото на младия мъж, който на 18 август т.г. отишъл да запали свещ в манастирската църква заедно със съпругата си, едногодишния си син и баща си. Мъжът споделя, че не познава лично Стилиян, но съпругата и тъстът му били отдавнашни благодетели на храма. Когато семейството влязло в двора, игуменът попитал жената дали младият мъж до нея й е съпруг. „Разбира се аз се представих, като никой не е очаквал нещо неприятно в последствие, та ние стоим на входа на свещено място.

Свещеникът придоби агресивен тон и започна да ни напада с въпроси дали съм коментирал във Фейсбук, че е „менте свещеник“, зная ли кой е той и на какво е способен“, пише мъжът в изпратеното до Св. Синод.

„Смутихме се изключително много, просто

неочаквани думи, излизащи от устата на свят човек,

ме поставиха в озадачения, без да имам възможността да попитам каквото и да било, нито да реагирам. Възрастният ми баща, виждайки тази случка, се ядоса ужасно, за всички ни беше шок това, че отецът започна вербална атака с неспиращи изрази за това кой е той и какъв съм аз, дали го познавам. Няколко пъти го помолих да смекчи и запази добрият тон. Вече запалвахме свещи в храма, а той крещеше вътре в църквата. По памет мисля, че имаше само още едни хора в двора, но в църквата бяхме само ние. Беше ужасно да ни крещят пред иконите и в това свято място да бъдем засипани с засипани с агресия и обиди“, разказва нападнатият.

При създалата се ситуация никой от тримата не можел да остане повече в манастира и те тръгнали да излизат. Малко преди да минат през манастирската порта, чули отецът да крещи от чардака на обителта: „Знам вече къде запали свещта си, сутрин и вечер ще ви паля свещички…знаеш къде долу. Ще видиш ти, сега ще видиш. Знам те и къде работиш и кои са ти работодатели“

„Кълнене по мен и семейството ми, с баща ми и малкото ми едно годишно кръстено дете е най-страшното нещо което съм чувал в своят живот“, споделя нападнатият мъж пред синодалните мъже.

Какво е провокирало атаката,

попитах мъжа, който сам потърси „Севлиево онлайн“ за публичност на случилото се. Според него агресията на Стилиян идвала от коментар в една от социалните мрежи, направен по повод историята със заличения стенопис на Николай Панайотов върху фасадата на строящия се храм „Св. Петка“ в Севлиево. Читателите вероятно помнят, че покрай този акт имаше десетки поддържници и противници на стенописа и последвалото му прикриване с фасадна боя. Самият художник също заяви, че ще търси законните си права, но по-късно огорчението от станалото надделя и той не предприе конкретни мерки, за да защити труда си и неговото авторство.

Нападнатият на 18 август т.г. мъж бил срещу заличаването на стенописа по начина, по който се случи – тихомълком, зад гърба на художника, набързо и без никакви обяснения. Тогава Стилиян заяви пред „Севлиево онлайн“, че лично е заличил стенописа. По този повод мъжът сподели, че написал за него, че е „менте свещеник“. „Вероятно това е причина за гневния му изблик срещу нас, не виждам друга възможност, защото аз този човек за първи път го видях това лято“.

„Севлиево онлайн“ потърси и мнението на отец Стилиян за случилото се в манастира. „Госпожо, не ме занимавайте с този въпрос“, бе неговият отговор, след което прекъсна телефонната връзка.

След публикуването на този текст, авторът на жалбата до Св. синод уточни, че е открил коментара във Фейсбук, който подозира, че е довел до яда на Стилиян. Той е по повод храмовия празник на Батошевския манастир през 2016 г., когато са отбелязани 770 години от основанването на обителта и 180 г. от нейното обновяване. А коментарът гласи: "Много хора няма да престъпят прага на Светата обител заради подкупния менте поп, който е свил гнездо там".

 

 

Отнето предимство изпрати жена в болница със счупен глезен
Общество
Родители на осмокласници могат да кандидатстват за еднократна парична помощ
Общество
ЕРП Север съветва как да се предпазим при гръмотевични бури
Общество
Пожарникари спасиха малко коте, като го свалиха от върха на дърво
Общество
Рехав беше първият протест в Севлиево, за утре пак има насрочен
Общество
Напусна ни Симеон Захариев
Общество
Заради авария в целия град е спряна водата до 17.00 ч.
Общество
Как публичният отчет за даренията в Община Севлиево всъщност не е публичен
Общество
От 27 юли се възобновява автобусната линия Севлиево-Пловдив
Общество
На 16 юли се навършват 143 г. от Освобождението на Севлиево
Общество
Протест срещу правителството и в Севлиево
Общество
Документите за парични обезщетения от НОИ - само по електронен път
Общество
Запален автомобил изгоря напълно, причините за огъня се изясняват
Общество
Полицията в Габрово благодари на протестиращите за толерантността
Общество
Община Севлиево е пред воден режим, в сила са забрани за ползването на вода
Общество
Днес започва обход за актуализиране на данните за Преброяването
Общество